Foto: Getty images

Gröna tomater? Det här kan du göra med dem!

Odla och plantera

Vad ska man göra på hösten med tomaterna som fortfarande är gröna och omogna? Om du letar efter smakupplevelser kan du använda gröna tomater i matlagningen. Här får du goda recept på både stekta gröna tomater och inlagda gröna tomater.

Av: Tina Kristensen & Nanna Danborg-Aamand, 14 april 2020

Läs också: 10 knep för att lyckas med tomater i växthus

Gör gröna tomater mogna

Annons

Lägg de gröna tomaterna tillsammans med äpplen, linda in dem i tidningspapper eller häng upp tomaterna i en tvättlina i källaren. Det finns många bra tips om hur du får gröna tomater att mogna. Det är dock långt ifrån säkert att de kommer att smaka som tomaterna som mognat i värmen i växthuset.

Det var de tråkiga nyheterna. Den goda nyheten är att omogna tomater kan användas i många olika goda rätter. 

Gröna tomater i maten

De gröna tomaterna har en mycket sur smak, just på grund av att de inte hunnit mogna ordentligt. Därför passar inte de gröna tomaterna till alla rätter. Men grön tomatchutney, inlagda gröna tomater och stekta gröna tomater är tre tips på hur man kan använda de gröna tomaterna på ett bra välsmakande sätt.

Gröna tomatsorter

Det finns även tomatsorter som är gröna när de är mogna. Bland annat är sorten Green Zebra populär  både för att den ser bra ut med sin gröna färg och sina zebraränder och så har den en sur smak av citrus men med en antydan av sötma. Andra gröna tomatsorter är Green grape, som är en slags grön körsbärstomat och Lime green, som har en mycket kraftfull tomatsmak.

Gröna tomater Gröna tomater redo att användas

Ät gröna tomater i små mängder

Gröna tomater innehåller toxinet alfa-tomatin och det är lätt att tänka att det därför är skadligt att äta gröna tomater. År 2004 uppgav dock det danska livsmedelsverket att det inte var skadligt att äta gröna tomater, eftersom nivån av alfa-tomatin är relativt låg. Det rekommenderas dock inte att äta gröna tomater i stora mängder eftersom det kan orsaka magproblem.

Recept: Så lagar du stekta gröna tomater

En av läsarna på danska Vi i Villa har delat med sig av det här receptet. Tack till Regitze Birketoft. 

Det här behöver du: 

  • 3 gröna tomater
  • 2-3 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl ströbröd
  • Salt, peppar och paprikapulver efter smak
  • Olja till stekning

 Gör så här: 

  1. Sätt en stekpanna på trean-fyran (inte varmare  för då bränner det)  låt den stå medan du arbetar så blir den varm utan att bränna.

  2. Vispa 2-3 ägg i en djup tallrik

  3. Blanda 1 dl mjöl och 1 dl ströbröd med salt, peppar och paprikapulver efter smak (det ska vara rikligt med salt)

  4. Skär gröna bifftomater i cirka 1 cm tjocka skivor  3 tomater passar vanligtvis bra till mängden panering.

  5. Tomatskivorna vänds i ströbröd/mjöl, sedan i ägg, i ströbröd, i ägg igen och slutligen i ströbröd (2 gånger i ägg och 3 gånger ströbröd). Det blir ett underbart tjockt lager panering (man kan ta mindre om skivorna är tunnare)

  6. Smält smöret i stekpannan och stek tills paneringen är fast och har fått fin färg  det är ett tjockt lager så det måste stekas länge på trean-fyran (inte varmare än så)  antagligen cirka 6-7 minuter per sida.

Panerade stekta gröna tomater

Frasiga stekta gröna tomater 

 

Recept: Så gör du syltade gröna tomater

Smakar bra till stekt kött eller stekt fisk. 

Det här behöver du: 

  • 1 kg gröna omogna tomater
  • Salt
  • 3/4 l vatten
  • 3/4 l vinäger

Till lagen: 

  • 1/2 l vitvinsvinäger
  • 600 g socker
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 2 torkade chili

Gör så här: 

  1. Skölj tomaterna och skär bort stjälken.

  2. Gnid sedan in tomaterna med salt och låt de sedan dra en dag i rumstemperatur.

  3. Torka bort saltet från tomaterna och koka dem i cirka 3 minuter i vatten och vinäger.

  4. Ta upp tomaterna och skölj dem omedelbart i kallt vatten. Koka upp vitvinsvinäger, socker och kryddor, tillsätt tomaterna och koka i omkring 5 minuter.     

  5. Skölj syltburken med Atamon, fyll den med tomater och lag och förslut.

 

Recept av Gitte Heidi Rasmussen.

Läs också: Insektshotell  Ge insekterna ett ställe att bo på i din trädgård

14 april 2020 Tina Kristensen & Nanna Danborg-Aamand
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.