Fläder – bästa tipsen för sommarfavoriten

När blommar fläder? Hur känner man igen den? Och är den lätt att odla själv?
Vi bjuder på bästa flädertipsen och ett läskande recept på flädersaft.

fläder

Läs också: Så gör du egen kombucha

Fläder Sambucus nigra är en riktig sommarklassiker som är åtråvärd för sina ätliga blommor och bär. Det är en stor buske eller ett träd som är lättast att hitta i landets södra delar och som blommar med gräddvita platta blomställningar i juni-juli. Bären blir först röda men sedan svarta när de mognar från och med augusti. 

Skörda fläder

Det är fritt fram att skörda fläderblom i parker och på annan allmän mark, och bästa tiden att passa på är när blommorna är nyutslagna och fräscha, innan bladlössen hittar dit. 

Det är enklast att klippa av blommorna med sax i en korg eller papperspåse, för i plastpåsar blir de lätt hopklämda och kan börja mögla fort. Hinner man inte göra vid fläderblommorna direkt efter skörd går det bra att rensa och frysa in dem. 

Fläderbuske
Vanlig fläder känns igen på sina platta blomställningar som kan stå av sig själva upp och ned. 

Falsk fläder

Det är viktigt att lära sig att känna igen äkta fläder om man vill skörda av blommor och bär, för den kan förväxlas med sommarfläder och druvfläder som båda är giftiga.
Sommarfläder är en örtartad buske som bara blir runt en meter hög och som vissnar ner om vintern. Den har likt den äkta fläder också svarta bär och platta vita blomställningar, men blommorna har röda ståndarknappar till skillnad från den äkta fläderns ljusgula. 

Druvfläder är en buske eller litet träd som blommar tidigare, under april-maj, och har gulgröna blommor vars form påminner om druvklasar. Druvfläderns grenar och stam 

har brun märg till skillnad från den äkta fläderns vita märg och den får röda bär. 

Purpurfläder
Purpurflädern ‘Black Lace’ har mörka finflikiga blad och rosa blommor som ger ljusrosa flädersaft. 

Plantera fläder 

Flädern växer snabbt – den kan bli flera meter bred och uppemot fem meter hög, så vill du plantera den i trädgården är det bra att välja ett ställe där den får ta lite plats, gärna i utkanten av tomten där den också blir ett bra insynsskydd mot grannen. Den trivs i soliga och halvskuggiga lägen, i fuktighetshållande och näringsrik jord, och mår bra av en giva gödsel eller kompostjord på våren.
Den rena arten av fläder är härdig upp till växtzon 5, men det finns också flertalet odlingsvärda sorter att välja mellan, som ofta är lägre och inte lika härdiga som vanlig fläder. Purpurfläder ‘Black Beauty’ och ‘Black Lace’, med mörka blad och rosa blommor, och den gulbladiga flädern ‘Aurea’ är några exempel som alla skapar fin kontrast mot trädgårdens övriga grönska. 

Fågel som äter fläder
Fåglarna älskar fläderbär. 

Beskära fläder

En fläder i trädgården kan du forma som du vill, antingen till en buske eller till ett uppstammat träd. Det är bra att föryngra och gallra den med några års mellanrum och bästa tid att beskära är under vårvintern eller JAS-perioden (juli-september).

Grenarna beskärs från basen, och då tar man i första hand bort de som är skadade, korsar varandra eller växer inåt. Gulbladiga sorter bör beskäras hårdare för att de ska behålla sin starka färg, så för dem är det lagom att ta bort en tredjedel av de äldre grenarna varje år. 

Fläder
Fläderbär kan användas till bland annat saft, sylt och sirap. 

Fläder i mat och dryck

Flädersaft är synonymt med smaken av sommar för många, och kan användas i både drinkar och bål. Men blommorna är en bra smaksättare till mycket annat också, inte minst efterrätter, och är goda att kandera och fritera. Fläderpannkakor kan också vara kul att testa då man doppar fläderblommorna i pannkakssmet och steker dem som de är.
Av fläderbär kan man bland annat göra saft, sylt, likör och marmelad. De är rika på C-vitamin men svagt giftiga och bör därför inte ätas råa utan ska alltid kokas först. 

Flädersaft
Flädersaft är härligt läskande god både som den är, men också i både lemonad och drinkar. 

Recept flädersaft

1 liter (En variant med mindre socker)

Du behöver: 

  • 4-5 dl strösocker
  • 1 liter vatten
  • 1 krm askorbinsyra
  • 20 klasar fläderblommor
  • 1 citron

Gör så här: 

  1. Skaka fläderblommorna ordentligt och pilla bort eventuella larver och insekter. Man kan också skölja blommorna under halvljummet vatten. Klipp av skaften och behåll bara blomklasarna.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och rör i socker tills det löst upp sig. Rör i askorbinsyran.
  3. Ha ner fläderblommorna i en kastrull och lägg skivad citron överst. Slå på det varma sockervattnet. Täck med lock och låt stå kallt i 1-2 dygn.
  4. Sila av saften genom en silduk och häll upp i en väl rengjord flaska. Servera saften genom att blanda den med lagom mycket vatten.

Källa: Landleys kök

Läs också: Smarrig pannkakstårta med O’boy-grädde


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar