Annons

Edens lustgård

Odla och plantera

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se maj -07, 07 maj 2007

I Grödinge finns <!-- title -->.
Tomten ligger högt med utsikt över hästhagar och åkrar. Den branta slänten passade perfekt för en bäck med små vattenfall som mynnar ut i dammen.

Vid huset växer vitbrokig flamingolönn, pilträdet till höger har belysning även sommartid. Till vänster på huset ligger uterummet som används flitigt året om.

När Tudde och Nicke flyttade in i sitt hus i Grödinge, utanför Södertälje, för nio år sedan, kunde man inte se huset från vägen för all sly. Tomten var helt igenvuxen, stora granar skuggade huset och de branta slänterna runt om var fulla av ogräs. Men de såg möjligheterna. Idag prunkar där ett Eden i miniatyr.

Intresse ger kraft och ork

Annons

Tomten är på drygt 4000 kvadratmeter, och de har själva röjt, forslat bort sten, planerat och planterat allting.

– Samtidigt som vi anlade trädgården öppnade vi även vårt Café, Rosenhill. Så här i efterhand är det svårt att förstå hur vi orkade, säger Nicke.

Nicke har alltid haft ett stort trädgårdsintresse.

– Det är sjukt egentligen, jag var inte Guds bästa barn när jag var tonåring, men till skillnad från de andra grabbarna som snattade cigg och blåkörde trimmade mopeder så snodde jag växter!


Många, många timmars tungt arbete ligger bakom slutreslutatet. Här har man kommit en bit på väg och röjt all sly och börjat planera tomten.

Stora, saftiga persikor

Man får hoppas att allt detta nu är glömt och preskriberat, och när man ser vad Nicke tillsammans med Tudde gjort av den näst intill omöjliga skogstomten borde trädgårdsmästaren hemma i Dalarna ha lätt att förlåta. Där det förut bara var granar, sly, sten och kladdig lerjord, prunkar idag en fantastisk lustgård med persikoträd, små vattenfall i en porlande bäck och en damm där både exotiska fiskar och näckrosor trivs.


Persikoträdet, av sorten ”Frost”
var ett experiment som föll mycket väl ut. Frukterna är stora och saftiga och trots att trädet inte är mer än fyra år är det redan nära tre meter högt och gav förra året ett trettiotal frukter.

På bara fyra år har persikoträdet blivit nära tre meter högt och gav förra året ett trettiotal stora, saftiga frukter.

Mycket mer än vattenblänk

- Men dammen är det allra bästa med trädgården, säger Nicke. Det är något speciellt med vatten, människan mår bra med vatten i sin närhet. Och utan ljudet från den porlande bäcken blir trädgården en helt annan.

– Den är så mycket mer än bara ett vattenblänk. En damm drar till sig massor av djur, som till exempel salamandrar, grodor, trollsländor och fjärilar, vilket ger en levande trädgård. Dessutom trivs alla växter intill den och när vi rensar filtret, ett par gånger varje sommar, lägger vi ut slammet i rabatterna, det ger fantastiskt bra näring.

Ett bra reningssystem är ett måste för att dammen ska hålla sig klar och fri från alger. Just det här reningsverket är dessutom försedd med ultravioletta strålar som slår sönder algerna innan de hunnit föröka sig. Den klättrande humlen på ställningen tvärs över vattnet gör att solinstrålningen minskar, vilket också hindrar algtillväxt.

– Dessutom skyddar den mot hägerns knivskarpa blick så att fiskarna får vara ifred, tillägger Nicke.


I dammen trivs koikarpar och guldfiskar som övervintrar i en djuphåla. Idag ska de få en ny kompis i slöjstjärten Bengt som Nicke lovat ta hand om. I förgrunden rosenflockel och vitbrokig flamingolönn.


Dammen är trädgårdens hjärta och där trivs vita näckrosor, kaveldun, funkia och olika lijeväxter. Att lägga sten i kanterna på dammen är smart ur barnsäkerhetssynpunkt, då blir den mer långgrund.

Vilda belysningsidéer

Men det är inte bara vilda fåglar som kan vara farliga för guld- och koifiskarna i dammen. Tuddes passion för belysning höll på att ta kål på hela beståndet.

- Jag satt och tittade ned i vattnet när plötsligt en guldfisk kom flytande på rygg, berättar Nicke. Strax därpå gled även en padda förbi med onaturligt stela lemmar och glasartad blick. När jag böjde mig ned för att plocka upp den ur vattnet fick jag världens stöt! Jag ropade på Tudde som slog av strömmen, mixtrade lite med några kablar och sedan bad mig sticka ned handen och prova igen!

– Äsch, man mår bara bra av att få sig en liten elchock ibland, skämtar Tudde, men har med tiden insett att han kanske främst ska koncentrera sig på idéerna, och låta en elektriker sköta installationerna.

– De flesta svenskar tycker att utomhusbelysning bara är något för vinterhalvåret, men hos oss glimmar det av blå lysdioder i pilträden även på sommaren.  

Alltid nya projekt

Även om dammen är hjärtat i trädgården, pågår hela tiden andra projekt på resten av tomten. I år har växthuset fått stå tillbaka för annat, men trots det dignar vinrankorna av djuplila klasar som exploderar av sötma i munnen. Värre är det med bifftomaterna som har fått ohyra.


Druvorna har inte farit illa trots att skötseln av växthuset i år fick prioriteras bort. Sorten heter ”Zilga” och går även bra att odla utomhus i skyddat läge, upp till zon 4-5.

¤fotoserie¤

- Växthuset ska vi ta tag i nästa år, försäkrar Nicke. Dessutom ska en liten kryddhörna anläggas vid den soligaste husknuten, fler gammeldags rosor införskaffas, en häck planteras, en trappa gjutas, dammen grävas lite större…

Så lyckas du med persikor

I Sverige är det främst två sorter som fungerar, ”Annahelena” och ”Frost”, den sistnämnda är mest tålig och kan vara härdig upp till zon 5 om man spaljerar den i ett skyddat läge.

Persikor behöver värme för att trivas, uterum eller växthus ökar chanserna att lyckas betydligt. Men skyddad, gärna mot en vägg kan man mycket väl lyckas även ute i trädgården, i alla fall i landets södra delar. Men är våren kall måste man skydda blommorna för frost genom att täcka med duk eller säckväv.

Jorden ska vara väldränerad, med lätt lera i, det är viktigt så att rötterna inte blir stående i kall, blöt jord. En giva benmjöl och lite kompost på hösten är den enda näring som brukar behövas. För att vara säker på att få frukt bör du hjälpa till med pollineringen. Tag en liten pensel och pensla mellan blommorna när de är utslagna. Eftersom inte alla blommor blommar samtidigt bör du göra detta flera gånger med några dagars mellanrum.

Persikor är tyvärr ganska mottagliga för sjukdomar, särskilt krussjuka. Drabbas du så plocka genast bort alla angripna blad du ser, och spraya med exempelvis ”Kukulus”, så kan du stoppa spridningen.

Allt enligt Vi i villas trädgårdsexpert Ylva Landerholm.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07 maj 2007 Susann Gson Engqvist, viivilla.se maj -07
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna!&nbsp;

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt.&nbsp;

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]