Annons

Det bästa grönsakslandet

Odla och plantera

Här får du de bästa tipsen om hur du får superjord till grönsakslandet.

Av: Anna Ekström, 18 maj 2001

Bygg landet som en tårta med olika lager! Tänk organiskt! Dessutom tips på odlingssätt och bra kombinationer. Läs mer om hur du gör här.

För femtio år sedan innehöll ett äpple mycket mer av nyttigheter än idag. Matjordsurlakningen har blivit ett globalt problem. Boven är att man i modern tid förbisett att jorden behöver organisk substans och mikronäringsämnen, inte bara koncentrerade kemikalier som sätter fart på växterna.

I den egna trädgården kan man göra något åt problemet och som belöning få stora skördar av välsmakande grönsaker och inte minst en doftande lucker jord som är härlig att arbeta med. Metoden som vi beskriver här är en trädgårdsanpassning av naturens system att göra ny matjord av föregående års grönska, vare sig den passerat djurmagar eller inte. Moder Jord har helt enkelt uppfunnit det överlägset bästa sättet att odla. Varför inte följa hennes recept?

Annons

Växternas mage

Man kan se matjorden som växternas mage. Den behöver inte bara näring utan också substans att arbeta med. Vi får ont i magen om vi enbart lever av näringspiller och inte heller matjorden mår bra av små NPK-korn (N=kväve, P=fosfor, K=kalium). Det har visat sig att daggmaskarna flyr om man konstgödslar.

En naturenlig, ekologisk odling börjar därför med jordförbättring, man gör alltså matjordslagret tjockare. Bäst är att börja på hösten men måste man så får man göra det på våren, fast då går det inte att kompostera i landet, utan man får använda färdig kompostjord.

Tag vad du haver

Över huvud taget gäller Kajsa Vargs recept: Man tager vad man haver. Använd det organiska material du får tag på men ha lite koll på näringsinnehållet i materialet. Kompost, vegetabiliskt avfall, tång och sjögräs (som legat ett par månader och blivit av med salt), hästgödsel och kogödsel är grundmaterial får en humusrik jord. De innehåller inte bara kemikalier som kväve utan också mycket substans som binder kemikalierna så att de löses ut långsamt och jämnt, med hjälp, förstås, av mikrolivet och nedbrytare som maskar och gråsuggor.

Material som det bara behövs lite av och som man använder får att berika jorden ytterligare (de behövs inte alltid) är till exempel vedaska, algkalk och vanlig trädgårdskalk.

Benmjöl och blodmjöl rekommenderas ofta men jag använder dem inte själv. De är inte nödvändiga om man har tillräckligt mycket av det andra och jag är inte så förtjust i tanken att gräva ner animaliska biprodukter. Dessutom luktar de illa medan komposterad stallgödsel doftar som en skog i oktober.

Så i rutor

När man har samlat så mycket material man kan och behöver mäter man upp sina land. Författaren Karin Berglund, med fler, rekommenderar rutor om 120x120 cm eftersom de är lätta att dela upp så att växterna får bra avstånd och eftersom man kommer åt bra. Beroende på vad man tänker odla kan man också tänka sig diken (till potatis och spaljéväxter) eller cirklar (till stora solitärer som kronärtskockor). Varför inte en stjärna av trianglar eller en sittplats som en ö med ett grönsaksdike runt om och en liten bro över det? Tänk bara på att du aldrig för gå i landet, så arbetsavståndet måste vara bekvämt.

När eventuell grästorv och rotogräs är borttaget börjar dubbelgrävningen. Gräv upp jorden ett rejält spadtag djupt på en så stor yta att jorden får plats i en skottkärra. Spara den till den sista biten. Varva sedan organiskt och mineraliskt material så att det blir som en tårta (se teckning). Om du har avfall som skall komposteras lägger du det längst ner. Gräv nästa bit och lägg jorden på den första. Blanda om med en grep utan att ta med det okomposterade materialet. Fortsätt så tills hela landet är färdigt. Tryck till kanterna på det upphöjda landet snett inåt.

Till sist täcker man landet med ett tjockt lager av till exempel halm. Då går inte tjälen så djupt och jorden torkar inte ut på våren. Om man tittar på naturen finns det ju ingen bar jord. Det blir vackert med bara halm men om man vill kan man dekorera med äpplen på fina pinnar. Äpplena blir också uppskattade av fåglarna.
Om du gör arbetet på våren hoppar du över täckningen i detta skede.

Gräv om på hösten

Grävningen gör man om varje höst de första åren. Efter olika lång tid, beroende på hur jorden såg ut från början, ska det räcka med att lägga kompost och gödsel på ytan och ev. krafsa ner lite aska och kalk. Att jorden blivit färdig att klara sig själv märker du genom att stoppa ner handen och känna att myllan är lucker långt ner.

Som grundgödsling på våren och inför varje sådd kan man använda hönsgödsel. (Se tabellen nedan där NPK-innehållet är angivet för några olika material.)

På våren, när du lyft av täcket ska du ha en doftande smulig jord att njuta av. Det är då dags att så och plantera. Lägg halmen i en hög så länge. Den ska nämligen på igen, undan får undan som plantorna växer. Fröna sår man mycket tätare än i en "vanlig" odling. Följ plantavståndsschemat här intill och blanda gärna sorterna. Det gör att skadeinsekterna för svårt att hitta. Planera så att du runt en utrymmeskrävande men långsamväxande planta sätter snabba växter, till exempel rädisor. Av sådana snabbväxande grödor kan man ta ut två skördar. Gödsla inför varje ny sådd.

Täck med halmen, halvmogen kompost eller gräsklipp för extra näringstillskott och jämn fuktighet men inte förrän plantorna har vuxit till sig lite. Var noga med vattning och ogräsrensning även om det blir mindre av den varan med en täckt jord.

Skörda och njut!

Huvudnäringsinnehåll (Ungefärliga värden eftersom halterna kan variera. Kom ihåg att olika material också innehåller olika, viktiga spårämnen.)

Organiskt material Kväve/Fosfor/Kalium

Tång 4/0,4/5
Sjögräs 1,8/0,8/5
Kogödsel 1,5/0,7/1,5
Höstgödse l0,6/0,2/0,5
Lövkompost 0,6/0,2/0,4
Hönsgödsel 5/2/3

Mineraliskt material

Blandträaska 1,5/7
Algkalk 2,5/0,4/1,5

Ungefärligt plant- och radavstånd

Avstånd /antal/30X30 sm ruta (1/16 av en stor 120x120 cm ruta)
Rädisor 7/16
Morötter 7/16
Vitlök 7/16
Gul lök 7/16
Rödbetor 7/16
Bladsallat 10/9
Bönor 10/9
Spenat 10/9
Kålrabbi 10/9
Huvudsallat 12/4
Tomat 15/1 + små tidiga runt om
Broccoli 15/1 + små tidiga runt om
Kronörtskocka 50/4 rutor, små tidiga runt om
Rabarber 50/4 rutor

Långsamma, platskrävande växter

Tomat
Vitkål
Blomkål
Broccoli
Brysselkål
Kronärtskocka

Små snabba växter som man kan så runt de långsamma

Rädisor
Tidiga morötter
Bladsallat
Spenat

Växter som man kan spaljera, vilket sparar plats

Pumpor
Gurkor
Squash
Bönor
Ärtor
Tomat

Foto & ill: Malena Skote

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 maj 2001 Anna Ekström
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]