Dags att beskära i mars
Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.
Nu håller buskarna på att vakna ur sin vinterdvala och det är dags att beskära dem. Välj en dag under en period med inte alltför kallt väder, temperaturen ska ligga över 10 minusgrader. Rosor ska du INTE beskära så här års, liksom körsbär och plommon, samt en del andra växter. Kolla för säkerhets skull med din plantskola eller annan kunnig person.
Hellre för mycket än för litet
Det finns många skäl till varför man bör beskära sina träd och buskar. De vanligaste är kanske att busken eller trädet vuxit sig för stort, att man vill snygga till formen eller att det är dags att gallra bland gamla grenar av sämre kvalitet. En buske med dålig blomning brukar också få bättre fart på blomningen efter att den blivit beskuren, precis som fruktträd får fler och större frukter.
Grundregeln är att hellre beskära för mycket än för lite, i alla fall när det gäller buskar, träd får man vara lite mer försiktig med. Men att bara putsa lite i toppen gör ingen större nytta. Det kan kännas svårt och lite läskigt första gången, men med tiden brukar självförtroendet öka och man blir mer och mer resolut. Men tänk på att inte beskära bara för beskärningens skull, låt de träd och buskar du är nöjd med vara i fred.
Beroende på vilket träd eller vilken buske du ska beskära finns olika metoder. Antingen klipper man ned stor del av växten (nedklippning, ej för träd) eller så klipper man bort gamla grenar och gallrar bland dem (underhållsbeskärning), man kan också göra både och, på de flesta buskar.
Satsa på bra redskap
För smalare grenar, upp till cirka 4 centimeter i diameter bör du satsa på en sekatör som ligger bra i handen och helst skär av grenen på första klippet. En grensax med långa handtag är bra för svåråtkomliga ställen samt grenar högt upp. För grova grenar behövs en såg, en böjd grensåg är en bra allroundsåg som fungerar på de flesta grenar. För riktigt grova grenar, över cirka 10 centimeter i diameter är det bra med enbågsåg, helst med vridbart blad. En stadig stege är också bra att ha.
Robust och lättanvänd sekatör med glasfiberarmerade plasthandtag. Låses lätt med en hand och finns både för höger- och vänsterhänta. PG 03-L från Bahco. Pris cirka 200 kronor.
Så här gör du en nedklippning av buskar:
(Lämpligt nu för till exempel kornell, druvfläder, härdig fuchsia, lavendel, häggmispel, sibirisk ärtbuske)
Klipp eller såga av alla grenar strax ovanför en knopp eller grenskott som sitter cirka 15 centimeter ovanför marken. Var försiktig så att du inte skadar knopparna, se till att snittytan blir diagonal och inte lutar mot knoppen.
Så här underhållsbeskär du buskar:
(Lämpligt nu för till exempel rhododendron, schersmin, forsythia, sommarblommande spirea, berberis, syren, änglatrumpet, murgröna)
Börja med att ta bort gamla, torra och döda grenar. Skär av dem cirka 15 centimeter över marken. Fortsätt sedan med de grenar som växer fult eller fel, till exempel in mot stammen istället för utåt, samt svaga grenar. Snygga till formen så som du vill ha den. Klipp alltid strax ovanför skott eller förgreningar och helst med en diagonal snittyta så minskar du risken för mögel- eller virusangrepp.
Rhododendron är en växt som passar bra att beskära i mars. Tänk bara på att anlagen till nästa års blommor redan finns där som färdiga knoppar, de ska du inte klippa bort. Klipp alltid ovanför ett bladpar eller ett öga.
Så här beskär du fruktträd:
Lämpligt nu för äppelträd och päronträd, men de behöver oftast bara gallras. Obs! körsbär och plommon ska INTE beskäras så här års, de beskärs efter att de burit frukt, på sensommaren.
Gallra så att grenarna sitter på någorlunda jämnt avstånd från varandra runt stammen. Såga av alla grenare som börjat växa in mot stammen. Nya toppskott beskär du med minst en tredjedel av den längd de vuxit under sommaren. Såga alltid av grenarna diagonal och så att vatten och fukt inte kan tränga in i veden.
Vill du veta mer finns det många bra böcker i ämnet. Dels brukar de flesta större trädgårdshandböcker ha ett avsnitt om beskärning, men det finns även rena beskärningsböcker som till exempel ”Beskärning på lätt sätt” av Peter McHoy, Prisma Förlag.
Redaktionen rekommenderar
Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren
Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna!
Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv
Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...
Så odlar du groddar på köksbänken
Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.
Odla björnbär – så lyckas du!
Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt.
Hibiskus – så lyckas du
Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...
5 enkla grönsaker du kan odla själv
Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...
Plantera rabatter i juni?
Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!
Fina utepelargoner – så lyckas du!
Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!
Citronträd – skötselråd och tips
Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.