Om bladen gulnar kan det vara för mycket kalk i jorden.
Om bladen gulnar kan det vara för mycket kalk i jorden. Foto: Istockphoto

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera

Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Funderar du på att köpa ett citrusträd? Citrusträdet trivs allra bäst i ett medelhavsklimat, men går att odla i kruka och ställa utomhus till sommaren. Trädet både doftar gott när det blommar i mars-april och är en vacker växt att dekorera altanen med. Att det dessutom går att skörda och äta citrusfrukten är ett stort plus!

 

Citronträd i kruka – utomhus

Annons

Till våren är det dags att ta ut trädet. Citrusträdet klarar av lättare frost om det får en chans att vänja sig.

– Men frost första veckan efter att man tagit ut den är inte bra. Ställ den skuggigt första veckan, därefter placerar du den i full sol, säger Johan Orre, säger hortonom på Plantagen.

Plantera om plantan (det kan du göra vartannat år) och ställ den på altanen eller annan solig och vindstilla plats i trädgården. Använd citrus/medelhavsjord. Vanlig blomjord innehåller för mycket kalk och för lite järn vilket medför att bladen blir gulaktiga.

 

Citrusträd – skötselråd

Det är enkelt att ta hand om citronträd om du gör det på rätt sätt. A och O för att lyckas med trädet är att vattna mycket och se till att trädet får mycket ljus.

– Ge citronträdet mycket vatten och rejält med näring, säger Johan Orre.

Citronträdet mår som allra bäst utomhus när det är sommar och vill gärna stå i ett soligt, vindstilla och varmt läge. Se till att alltid hålla jorden fuktig och ha koll så att inte rötterna är torra. Tänk på att citronträdet kan växa fort, beskär den lite lätt varje år.

 

Vilken näring ska jag ge?

Det är viktigt att ge näring till citronträdet för att trädet ska må bra.

– Använd medelhavsjord eller citrusjord och glöm inte att ge citrusnäring, så ger du bäst förutsättningar för trädet att växa, säger Johan Orre.

 

Frost och minusgrader – ta in citronträdet

Dags för vintervilan! När det är vinter är det dags att ta in krukan och då vill den gärna stå i ett svalt och ljust rum. 5-10 plusgrader är en optimal inomhustemperatur för ditt citronträd och för att frukterna och bladen ska sitta kvar.

– Det är nu den stora utmaningen sker då citronträdet ska klara sig inomhus i den torra och mörka miljön. Använd gärna tillsatsbelysning i form av en växtlampa om du inte lyckas få till en bra belysning, det kan ge ett fantastiskt resultat, säger Johan Orre.

 

Citronerna är mogna när de är ordentligt gula. De kan hänga mogna på plantan i flera månader!

 

Citronträdet tappar blad

När du tar in krukan till vintern är det normalt att trädet tappar mycket blad men oftast kommer det nya skott lagom till våren igen.

– Nu är det viktigt att du vattnar på sparläge och inte ger någon näring, säger Johan Orre.

 

Hortonomens bästa tips – så lyckas du med citronträd

  • Ställ krukan utomhus så fort det är sommar och varmt ute.
  • Vattna och gödsla rejält.
  • Se över om ditt köp. Tänk på att många butiker använder sig av växtskyddsmedel, leta efter ätbart-symbolen!
  • Var inte rädd för att skörda citronerna och använda dem i matlagningen.

 

26 mars 2019
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Så lyckas du med rabarber

Odla och plantera När du väl planterat och etablerat din rabarber krävs det inte mycket skötsel men den ger så mycket glädje. Ljummen rabarberpaj med vaniljsås en försommardag eller varm rabarberkräm med mjölk har nog många ätit som barn. Perfekt att plantera nu på senhösten när roten är i vila. Här kan du läsa om vad du bör tänka på när du ska plantera en rabarber och hur du bäst sköter om den!

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Så lyckas du med hallonbuskar

Odla och plantera Vattna vid torka, gödsla ordentligt och gräv ett ordentligt land till dina hallonbuskar. Här är trädgårdsmästarens bästa knep för att lyckas med hallon!...

5 kryddväxter att odla

Odla och plantera Kryddväxter är både dekorativa och användbara i köket, men också riktiga bi- och humlemagneter. Man kan ha glädje av dem från tidig vår till sen höst, fast de är som bäst att skörda i början av säsongen. När de sedan blommar blir fina som prydnadsväxter.

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Dags att förgro potatis!

Odla och plantera April är en bra månad att sätta tidiga potatissorter. Förgror du dina sättpotatisar inomhus, i äggkartong eller kruka, skyndar du på skördetiden.

Så lyckas du med jordgubbslandet

Odla och plantera Lerjord förhöjer smaken på jordgubbarna, lite halm under och du slipper jordiga gubbar – här är knepen för lyckad jordgubbsodling!

Odla tomater – så lyckas du

Odla och plantera Att odla egna tomater är inte svårt och verkligen värt det! Smaken av söta solmogna tomater är helt oslagbar.