Om bladen gulnar kan det vara för mycket kalk i jorden.
Om bladen gulnar kan det vara för mycket kalk i jorden. Foto: Istockphoto

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera

Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Av: Sara Åhlström, 26 mars 2019

Funderar du på att köpa ett citrusträd? Citrusträdet trivs allra bäst i ett medelhavsklimat, men går att odla i kruka och ställa utomhus till sommaren. Trädet både doftar gott när det blommar i mars-april och är en vacker växt att dekorera altanen med. Att det dessutom går att skörda och äta citrusfrukten är ett stort plus!

 

Citronträd i kruka – utomhus

Annons

Till våren är det dags att ta ut trädet. Citrusträdet klarar av lättare frost om det får en chans att vänja sig.

– Men frost första veckan efter att man tagit ut den är inte bra. Ställ den skuggigt första veckan, därefter placerar du den i full sol, säger Johan Orre, säger hortonom på Plantagen.

Plantera om plantan (det kan du göra vartannat år) och ställ den på altanen eller annan solig och vindstilla plats i trädgården. Använd citrus/medelhavsjord. Vanlig blomjord innehåller för mycket kalk och för lite järn vilket medför att bladen blir gulaktiga.

 

Citrusträd – skötselråd

Det är enkelt att ta hand om citronträd om du gör det på rätt sätt. A och O för att lyckas med trädet är att vattna mycket och se till att trädet får mycket ljus.

– Ge citronträdet mycket vatten och rejält med näring, säger Johan Orre.

Citronträdet mår som allra bäst utomhus när det är sommar och vill gärna stå i ett soligt, vindstilla och varmt läge. Se till att alltid hålla jorden fuktig och ha koll så att inte rötterna är torra. Tänk på att citronträdet kan växa fort, beskär den lite lätt varje år.

 

Vilken näring ska jag ge?

Det är viktigt att ge näring till citronträdet för att trädet ska må bra.

– Använd medelhavsjord eller citrusjord och glöm inte att ge citrusnäring, så ger du bäst förutsättningar för trädet att växa, säger Johan Orre.

 

Frost och minusgrader – ta in citronträdet

Dags för vintervilan! När det är vinter är det dags att ta in krukan och då vill den gärna stå i ett svalt och ljust rum. 5-10 plusgrader är en optimal inomhustemperatur för ditt citronträd och för att frukterna och bladen ska sitta kvar.

– Det är nu den stora utmaningen sker då citronträdet ska klara sig inomhus i den torra och mörka miljön. Använd gärna tillsatsbelysning i form av en växtlampa om du inte lyckas få till en bra belysning, det kan ge ett fantastiskt resultat, säger Johan Orre.

 

Citronerna är mogna när de är ordentligt gula. De kan hänga mogna på plantan i flera månader!

 

Citronträdet tappar blad

När du tar in krukan till vintern är det normalt att trädet tappar mycket blad men oftast kommer det nya skott lagom till våren igen.

– Nu är det viktigt att du vattnar på sparläge och inte ger någon näring, säger Johan Orre.

 

Hortonomens bästa tips – så lyckas du med citronträd

  • Ställ krukan utomhus så fort det är sommar och varmt ute.
  • Vattna och gödsla rejält.
  • Se över om ditt köp. Tänk på att många butiker använder sig av växtskyddsmedel, leta efter ätbart-symbolen!
  • Var inte rädd för att skörda citronerna och använda dem i matlagningen.

 

26 mars 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Salladslök – så lyckas du med den milda löken

Odla och plantera Salladslök är supergott och går snabbt och enkelt att odla själv. Så här gör du!

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på...

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en...

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten växa och få smaka av skörden!

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!