Bonsaiträd – så lyckas du med odling och skötsel!

Är du sugen på att skaffa ett bonsaiträd, eller att skapa ditt eget? Här är bästa tipsen för att lyckas.


Läs också: 10 spektakulära japanska lönnar

Det japanska ordet bonsai kan översättas som “träd i kruka”, och att skapa bonsaiträd går ut på att i liten skala ge bilden av ett fullvuxet träd. Odlingen av bonsai började i Kina för mer än 2000 år sedan men spred sig till så småningom till Japan där den utvecklades till en riktig konstform. Det går att göra bonsaier av alla möjliga träd och buskar, men oftast använder man arter med små blad eller barr för att få bra proportioner.

Köpa bonsaiträd

Redan formade bonsaiträd går att hitta både i trädgårdsbutiker och specialbutiker på nätet, men det är viktigt att tänka på att de inte är “färdiga” utan fortfarande behöver regelbunden omvårdnad och beskärning för att de ska trivas och behålla formen. Du kan också leta upp en växt i trädgårdsbutiken som du kan forma en bonsai utav. En lämplig planta ska ha en avsmalnande stam som slingrar sig mot toppen och grenar jämt fördelade runt om.

Sax som klipper bonsai

Bonsaiträd behöver klippas regelbundet för att bevara formen. 

 

Skapa egna bonsaiträd

Vill du skapa ett eget bonsaiträd från grunden finns det olika metoder. Du kan ta sticklingar eller göra så kallade “avläggare” från många växter för att skapa nya småplantor av dem. Ett annat sätt är att fröså, då du till exempel kan använda dig av kottar från barrväxter. Du kan också gräva upp små trädskott i naturen av till exempel tall, gran, björk och bok, så länge du får tillstånd av markägaren. 

Bra bonsaiväxter

När du väljer bonsaiväxt är det viktigt att tänka på var den ska stå; ute eller inne och soligt eller skuggigt. Satsa på en tropisk växt om du vill ha den inomhus så som banianträd, benjaminfikus, carmona eller kinesisk alm.

Vill du ha bonsaiträdet utomhus kan du, förutom att välja något svenskt träd, till exempel använda dig av bambu, glanskörsbär, japansk kvitten, japansk lönn, kaprifol, kinesisk en, korstörne, satsukiazalea eller vinterjasmin.

Grenar på bonsai som formasGrenarna formas med hjälp av koppartråd.

Välja form

När du ska forma bonsaiträdet är det bra att studera hur trädet växer i naturen och titta på bilder på andra bonsaier för att få inspiration. Lutande, vindsvept, kaskad, kvastform och upprättväxande är några vanliga bonsaiformer. För att kunna böja grenarna till rätt form brukar man linda dem med koppartråd. De nya skotten beskär man regelbundet under tillväxtsäsongen med en vass sax.

Bonsaiträd i solljusBonsaien bör inte stå i stark sol eftersom det torkar ut jorden väldigt snabbt. 

Plantering av bonsaiträd

När man planterar sin bonsai är det bra att blanda upp jorden med lite grus för att få bättre dränering. Mindre bonsaiträd behöver omplanteras varje år och helst under tidig vår, men om den står den inomhus flera gånger per år. Då klipper man bort cirka en tredjedel av rotsystemet runt om. Större bonsaier omplanteras mer sällan och då tar man bara bort de yttersta centrimetrarna. 

Vatten och näring

Det är viktigt att jorden hålls lätt fuktig hela tiden och inte torkar ut. Därför är det bra att inte placera bonsaiträdet i alltför stark sol eller ovanför ett varmt element. En bra vattningsmetod är att sänka ner hela krukan i vatten en gång i veckan och sedan låta den stå och rinna av. På sommaren är det bra att kontrollera fuktigheten dagligen och sprayduscha bladen ibland.

Bonsaier behöver också regelbundet med näring under sommarhalvåret. Det går bra att tillsätta vanlig krukväxtnäring i vattnet, men i halverad dos så att inte tillväxten blir för kraftig.

Läs också: Då ska man rensa ogräset! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar