Foto: Istockphoto

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera

En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Av: Sandra Holmes, 18 februari 2020

Säsong för björnbär 

Björnbärsbuske

Björnbär är lämpligast att odla i södra Sverige eftersom de behöver värme för att bli goda och mognar sent på säsongen, tidigast från augusti och framåt. I landets södra delar hittar man också vilda björnbär i skogen men de är taggigare och har mindre bär än de förädlade sorterna. 

Annons

 

Hallonsläkting

Björnbär är nära släkt med hallon men har mycket längre skott. Den behöver därför ges stöd och bindas upp för att bären ska få tillräckligt med ljus. Björnbär växer kraftigt och kan bli mycket stora, uppemot fyra meter höga. 

 

Här ska du plantera björnbär

Plantera björnbärsplanta

En varm husvägg är en bra plats för björnbär att växa mot eftersom de inte är särskilt härdiga och då får skydd mot frost. Spänn upp tjocka ståltrådar med omkring 30 centimeters mellanrum som björnbäret kan fästas vid. Vid ett plank eller en stadig pergola går det också bra att sätta björnbär. 

 

Odla björnbär – plantera under vår eller höst 

Bästa tid att plantera björnbär är under vår eller höst. Eftersom björnbär växer yvigt även till bredden är 2,5 meter ett lagom plantavstånd. Avståndet från en husvägg bör vara en halv meter. 

 

Läs också: Så lyckas du med hallonbuskar

 

Jordförbättra med kompost eller planteringsjord

Jorden ska vara mullrik och väldränerad, alltså inte för blöt och lerig. Gräv en grop som är minst lika djup som plantan och jordförbättra gärna med ny planteringsjord eller kompost. Tryck till jorden ordentligt runt plantan så den sitter stabilt i marken och vattna ordentligt. Fortsätt sedan att vattna under säsongen om det är torrt väder. 

 

Gallra bland skotten

Räkna med att få vänta ett år innan den nyplanterade björnbärsplantan ger skörd. Björnbär får nämligen bär på fjolårsskotten, det vill säga skotten som bildats året innan. Under våren bör man gallra bland fjolårsskotten och behålla runt åtta stycken som man binder upp i solfjäderform. Att skotten får växa lite glest och luftigt motverkar svampsjukdomar. Kommer det upp taggiga skott från en tagglös björnbärssort bör dessa klippas bort eftersom de är rotskott.  

När skörden är färdig kan skotten där bären har suttit klippas bort. De nya skotten som bildas kan ligga kvar mot marken under hela säsongen, och bor man i zon III och längre norrut är det bäst att vintertäcka dem med granris, torra löv eller halm.

 

Växtskydd

Hallonängerns larv tycker också om att mumsa i sig björnbär, och deras skalbaggar äter på knopparna och lägger ägg i blommorna. När blommorna börjar slå ut kan man motverka detta genom att skaka av skotten över en hink med diskmedel och vatten. Uppstår det gråmögel, som gör bären gråluddiga, bör det gallras bort.

 

Olika sorters björnbär

Björnbär skål

Det finns både taggiga och taggfria björnbär att välja på med olika sötma och skördetid. Kyliga somrar hinner inte alla bären mogna klart så välj gärna en så tidig sort som möjligt. 

 

Odla björnbär på balkongen 

Vill man prova att odla björnbär längre norrut kan man leta efter sibiriskt björnbär som klarar sig upp till zon V. Sorten ’Little Prince’ som bara är 40 cm hög kan också vara kul att testa för den som vill odla björnbär i en kruka på balkongen.

 

Björnbär recept  

Recept björnbär

Här hittar du det godaste receptet på en enkel björnbärssylt!

 

 

18 februari 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Salladslök – så lyckas du med den milda löken

Odla och plantera Salladslök är supergott och går snabbt och enkelt att odla själv. Så här gör du!

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på...

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.