Beskär rätt

Så här ska du beskär din äppel- och päronträd för att de ska ge bästa möjliga skörd.


Ta bort inåtgående grenar och grenar som korsar varandra. Smäckra grenar kan klippas av med hjälp av sekatör. För att undvika klämskador på grenarna ska skäret på sekatören vändas mot den del av veden som blir kvar.

Snittet ska läggas strax efter en utåtriktad knopp.
a) Fel! Snittet ligger för långt från knoppen.
b) Rätt! Så här ser en gren ut som är rätt beskuren.
c) Fel! Snittet ligger för nära knoppen.

Grova grenar avlägsnas i flera steg för att undvika att barken fläks upp. Lägg första sågskäret på grenens undersida ganska nära stammen. Såga igenom till hälften av grenen. Lägg nästa snitt på ovansidan, cirka 10 cm längre fram på grenen. Såga igenom till hälften av grenen och avlägsna grenen. Till sist sågas den ”tapp” bort som uppstått.

Se till att det inte blir några ”tappar” kvar när grövre grenar har avlägsnats. ”Tapparna” kan drabbas av röta vilket kan förstöra trädet på sikt. Snittet läggs ganska nära stammen, snett nedåt, men inte så nära att grenkragen skadas. Grenkragen syns intill stammen som en ansvällning runt grenen. I grenkragen finns skyddsämnen som förhindrar bakterier och rötsvampar att tränga in i veden. Ett rätt utfört snitt läggs precis utanför grenkragen.

Tecknade illustrationer Malm reklam & bild

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar