Annons
Syrenen, Sveriges populäraste blomsterbuske, för tankarna till sorglösa sommarlov, barndom och frihet.
Syrenen, Sveriges populäraste blomsterbuske, för tankarna till sorglösa sommarlov, barndom och frihet.

Berusande blomsterbuskar

Odla och plantera

Vid den här tiden blommar de underbaraste buskar vi kan odla i våra trädgårdar. Varje trädgård borde ha plats för åtminstone en blomsterbuske; syren, ett gullregn, en pion eller en magnolia.

Av: Lisa Winnerlid, april -06, 28 april 2006

Den blomstertid nu kommer, med lust och färgring stor... Inte minst gäller det i prydnadsbuskarnas värld. Det var därför som den gamle skomakaren hade stängt mellan hägg och syren!

När syrendoften dallrar över nejden kommer sommaren till våra hjärtan och väcker lyckliga minnen från barndomens somrar. Syrenen är Sveriges populäraste blomsterbuske, symbolen för sorglösa skollov och frihet.

Väldoftande dvärgsyren och buskpion

Annons

I gamla trädgårdar var det bondsyrenerna, Syringa vulgaris, som var vanligast. Det kan vara svårt att få plats med dem i dagens små trädgårdar. Lyckligtvis finns det numera små pärlor som inte tar stor plats. En av de finaste är dvärgsyrenen, Syringa meyeri 'Palibin', zon 4. En 1,5-2 meter hög och nästan lika bred buske som, i motsats till bondsyrenerna, börjar blomma i unga år. De syrenlila klasarna dränker grenarna, och doften som dallrar omkring plantan är, om möjligt, ännu ljuvligare än bondsyrenens!

Om jag bara hade plats för en försommarblommande buske så skulle det bli en buskpion. När den blommar ska man sitta intill den och titta på när de rodnande knopparna vecklar ut sina sidenblad. Att följa blommans utveckling är fängslande. I den grandiosa finalen tappar man andan. Den utslagna blomman kan vara 25 centimeter i diameter!

Så står blomman där och doftar... Den kryddiga aromen är obeskrivlig och sveper över nejden. Det känns som att buskpionen hälsar från paradiset. Det kanske den gör också. Buskpionen härstammar från blommornas Eden, de daggsmekta dalgångarna i Bortre Orienten. Blomningen är kort, två-tre veckor. Men busken, som kan bli upp till tre meter hög, är vacker hela säsongen med sitt gracila bladverk, sin fina höstfärg och de fantastiska stjärnformade frökapslarna.

Det kommer allt fler sorter av ympade buskpion-hybrider i nya fina färger. Men jag tycker att de ursprungliga arterna Paeonia suffruticosa med blommor i rosa nyanser och vild buskpion, Paeonia suffruticosa ssp rockii, med vita blommor är de värdefullaste: vackrast, mest väldoftande och lättodlade. De är frösådda och så härdiga att de överlever upp i norra Dalarna.

Välj frosttålig magnolia

Magnolian är en mytomspunnen skönhet som härstammar från jätteödlornas och trädormbunkarnas tid – en sådan måste man ju bara ha! Det är något overkligt trolskt över magnolian när blommorna svävar som stora fjärilar över de ännu olövade grenarna.


Buskpionen, även kallad trädpion, är förvånansvärt lite känd hos oss trots att den är lättodlad upp till zon 4 och 5 på skyddade platser.


Vill man ha syrendoft i radhustäppan så är den nätta dvärgsyrenen 'Palibin' ett perfekt val. Den blir maximalt två meter hög och lika bred.


Den vilda vita buskpionen har tefatsstora blommor med dramatiskt svartlila fläckar — anses vara den vackraste av alla buskpioner.


Stjärnmagnolians bländande blommor
på bar kvist är en upplevelse. Den här värdefulla storblommiga sorten heter 'Royal Star'.

Det är viktigt att välja rätt sort när man köper en magnolia. Det säljs nämligen importerade plantor som knoppas så tidigt att de skadas av sena froster, vilket betyder utebliven blomning. Tre vackra och pålitliga magnolior är hybridmagnolia, Magnolia x loebneri 'Leonard Messel', som har stora skålformade blommor, zon 3. Buskmagnolia, Magnolia sieboldii, med vita blommor, zon 4, och den förtjusande stjärnmagnolian, Magnolia stellata, med vita fladdrande blommor, zon 3 (4).

 
Dockrosa små blombollar
mot blå himmel — vilken vårsyn! Hybriden 'Accolade' är den vackraste av alla prydnadskörsbär.
Det syns på magnolians
magiskt sköna blommor att växten har anor från urtiden. Här den odlingsvärda hybriden 'Leonard Messel'.

Azalea som sagofåglar

Azaleorna är vårträdgårdens mest färgsprakande buskar med en exotisk utstrålning, som gör att man inte tror att de ska trivas i vårt klimat. Men det gör en del av dem ända upp till zon 5. Det finns massor med sorter. Plantera azaleor när de blommar i plantbutikerna - att se dem i verkligheten gör valet lättare och och du får blomprakt på nolltid. Vildarterna har en egen bedårande charm: fjärilsazalea, Rhododendron vaseyi, har rosa små blommor som svävar som sagofåglar på bar kvist, zon 3. Koreansk azalea, Rhododendron schlippenbachii, har rosa blommor, zon 3. Guldazalea, Rhododendron luteum, har gyllene blomklasar och förförisk doft, zon 4(5).

En älskad vårbuske är forsythian som blommar med små gula "fjärilar" längs bara kvistar ungefär samtidigt som påskliljorna och ger trädgården lyster även en kulen dag. Hybridforsythiorna 'Lynwood', 'Freja' och 'Northern Gold', (Forsythia x intermedia) har större blommor och blir inte så risiga med åren som den vanliga praktforsythian 'Spectabilis'. Zon 3-4. En forsythia för Norrland (zon 5) är mandchurisk forsythia, Forsythia mandshurica.

Sterilt gullregn inte giftig
När gullregnet blommar med upp till 40 centimeter långa doftande klasar regnar det guld över trädgården. Den rikblommande hybriden Laburnum x watereri 'Vossii' är härdig till zon 2, medan alpgullregn, Laburnum alpinum, kan odlas upp i zon 4. De giftiga fröbaljorna kan locka barn, men det finns sterila sorter som saknar fröer.


Den ljuvliga guldazalean har en oförglömlig exotiskt kryddig doft.


Den solskensgula forsythian
är en av vårens allra första glädjeämnen i trädgården.


När gullregnets tyngs av sina mäktiga gyllene blomklasar har sommaren kommit på allvar. Gullregn är en välkomnande syn vid entrén!


När hybridblomsterkornellen
blommar med sina raffinerade flata blommor tappar man andan. En alldeles för litet planterad prydnadsbuske!

Söker du något extra? Bekanta dig med några "finsmakarbuskar": Hybridblomsterkornell, Cornus florida x nuttallii 'Eddie's White Wonder', tar andan ur sin ägare vid blomningen, då den är översållad med gräddvita, flata klematislika blommor, zon 3. Pärlbuske, Exochorda racemosa, – som namnet anger en pärla, inte minst i knoppstadiet när knopparna dinglar som på ett pärlhalsband längs de elegant hängande grenarna. 1,5 meter hög, zon 4. Prydnadskörsbäret 'Prunus Accolade', zon 3, är stjärnan bland hybrider av körsbär. När grenarna dränks av små rosa blommor, som påminner om japanska lanternor, och sträcker mot himlen då är det vår!

Så får du buskarna att trivas

Azalea: En surjordsväxt som föredrar rododendronjord. Väldränerad växtplats, sol-halvskugga. Bör vårplanteras.
Blomsterkornell och magnolia: Älskar lövkompost och vandrande skugga. Vårplanteras.
Buskpion: Väldränerad luftig och skyddad växtplats. Berika jorden med benmjöl och brunnen naturgödsel.
Forsythia: Näringsrik jord. Sol-halvskugga.
Gullregn: Mager kalkrik jord i sol-halvskugga
Prydnadskörsbär: Sol-halvskugga i lätt humusrik jord.
Pärlbuske: Full sol, kalkfattig, lätt, inte för näringsrik jord i väldränerat läge.
Syren: Ler- och kalkhaltig mullrik jord. Blomningen blir rikast i sol.
Studera råden för olika arter i en fackbok vid plantering.

Foto Sven-Gösta Johansson, Susann Gson Engqvist

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

28 april 2006 Lisa Winnerlid, april -06
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]