Fina krukväxter
Med fina krukor är det lätt att skapa en ombonad känsla i trädgården. Foto: Bolius, Plantorama, Havenyt, Istockphoto

7 växter som är lätta att odla i kruka

Odla och plantera

Växter i kruka är både vackert och praktiskt. Här är sju förslag på några spännande växter att satsa på oavsett om du vill ha något ätbart, blommigt eller bara grönt!

Av: Amanda Vejle, 21 februari 2017

Att ha växter i krukor är ett enkelt sätt att de gör det trivsamt och ombonat i trädgården. Det finns nästan ingen gräns för vad du kan odla i krukor, så kom bara igång. Men först måste du välja rätt kruka.

Välj rätt kruka

Frostsäkra krukor

Annons

Det är några saker du måste vara särskilt uppmärksam på när du väljer vilka krukor du ska ha i din trädgård. Ett bra råd är att satsa på frostsäkra krukor. Många växter tål inte vinterfrost, men om krukorna måste stå utomhus när det är frost är det bra att vara på den säkra sidan. Se till att du köper krukor som har en frostgaranti från leverantören.

Vackra krukor

Välj några krukor som du framförallt tycker är snygga att titta på. Krukorna är avsedda att dekorera lika mycket i trädgården som blommorna i dem. Och välj inte bara de billigaste du hittar för priset är ofta relaterat till kvaliteten.

havrekrukor

Snygga krukor som matchar varandra ger ett enhetligt uttryck, och med olika storlekar på krukorna skapas nivåskillnader som gör att växterna framhävs bättre.

Rätt storlek på krukan

Välj en kruka som passar för växten du vill odla. Många gör ofta misstaget att välja en kruka som är för liten för blomman som ska växa i den. För de flesta mindre växter och buskar passar en kruka med en diameter på 30-40 cm, men om du vill odla ett litet fruktträd till exempel, måste krukan ha en diameter på 50-60 cm, för att ge rötterna de bästa förutsättningarna. Kom också ihåg att krukorna bör ha dräneringshål.

Lecakulor i botten av krukan

Sist men inte minst, kom ihåg att om dina växter står på en torr och varm plats kan det vara fördelaktigt att placera lecakulor i botten av dina krukor så att växternas rötter har möjlighet att suga vatten från den lilla vattenreservoaren som kommer att bildas längst ner när du vattnar växten.

Nu till det roligaste – växterna! Här kommer några förslag på vad du kan plantera i krukorna: 

 

Blåbär

1. Blåbär, Vaccinium myrtillus

Blåbärbuskar passar i soliga lägen för att ge bästa skörd, men de klarar sig också i halvskugga.

Förutom att blåbär ger goda bär är de också vackra som prydnadsbuskar, med frisk sommargrönska och röd höstfärg. 

Blåbärbuskar trivs för sig själva så samplantera den inte med andra växter utan lägg istället gärna ett lager av täckbark runt plantan som hjälper till att hålla jorden fuktig.

Blåbär är en surjordsväxt som vill ha jord med lågt pH-värde. Använd därför rhododendronjord eller blanda okalkad torv i planteringsjorden.

Du behöver inte beskära dina blåbärbuskar men det är bra att göra det för att främja fruktbildningen. Ta i första hand bort skadade och vissna grenar och sådana som växer inåt eller korsar varandra. Buskens äldre grenar bör skäras ned helt omkring vart femte år.

Många blåbärssorter behöver pollinering av en annan sort, men även självfertila sorter får både fler och större bär om de korspollineras. Det är därför bara att plantera minst två sorters blåbär som blommar samtidigt för bästa möjliga skörd. Det finns både härdiga och frostkänsliga sorter, så leta helst efter sorter som är anpassade efter vårt klimat.

Blåbär blommar tidigt och bör skyddas med fiberduk under vårfrosten.

 

Taklök

2. Taklök, Sempervivum

Om du vill ha några krukor med riktigt lättskötta växter ska du välja torktåliga suckulenter. Det är till exempel väldigt snyggt att blanda olika taklök i gröna och rödaktiga nyanser.

Taklök vill stå väldränerat och mår bra av att lite sand blandas i planteringsjorden.

Det är en perenn med tjocka saftiga blad som är fyllda med vattenhaltiga celler.

Efter blomningen dör taklökens bladrosett, men de nya små sidoskotten kommer att blomstra året efter. Taklök är också lätt att föröka genom att man tar av och återplanterar sidorosetterna.

 

Fuchsia

3. Fuchsia, Fuchsia

Fuchsian är som gjord för svala och regniga svenska somrar. Fuchsians blommor är otroligt fantasifulla i både form och färg. Blommorna utvecklas bäst i solen men mår bra av halvskugga några timmar om dagen.

Det går bra att plantera den i näringsrik blomjord eller urnjord på påse, men den trivs i väldränerad jord, så tryck inte ihop jorden för hårt vid planteringen.

Fuchsian behöver regelbundet med vatten och näring och ska inte torka ut mellan vattningarna.

Ta bort vissna blommor för att få rikligare blomning. Du behöver inte beskära fuchsian men om du vill det så bildar den snabbt nya grenar.

Fuchsian är frostkänslig och måste övervintra på en ljus och frostfri plats.

 

Japansk azalea

4. Japansk azalea, Rhododendron japonicum

Japansk azalea kallas också för japansk rhododendron eller vintergrön azalea. Det är en rhododendronsort som har sitt ursprung i Japan och är helt eller delvis vintergrön (vilket betyder att den bara delvis förlorar bladen). Japansk azalea kännetecknas av sitt kompakta växtsätt, vilket gör den perfekt för trädgårdskrukor. Den blir oftast bara mellan en och två meter hög och bred med många små och färgglada blommor.

De finns i många olika färger, men framförallt  rosa, vita och orange nyanser vilket kännetecknar azalea-familjen. 

Kom ihåg att rhododendron är en surjordsväxt och därför måste jorden i krukan ha ett lågt pH, men rhododendronjord är lätt att få tag i på de flesta handelsträdgårdar.

 

Lavendel

5. Lavendel, Lavandula angustifolia

Lavendel har inte bara en vacker färg, de doftar också underbart och lockar till sig bin och fjärilar. Dessutom drabbas de sällan av sjukdomar. Lavendel föredrar torra miljöer och behöver bara vattnas och gödslas sparsamt. 

Det är bra att beskära lavendeln årligen för att grenarna inte ska bli kala nertill. Klippa bort en tredjedel, antingen i april när de nya skotten börjar komma eller efter blomningen i augusti.

Lavendel i kruka behöver övervintras frostfritt.

 

Buxbom

6. Buxbom, Buxus sempervirens

Buxbom är särskilt dekorativ i kruka eftersom den är grön året om och lätt att beskära i olika former. Buxbomsklot och spiraler är särskilt populära. Bladen är små och blanka och sitter väldigt tätt, vilket underlättar för formklippning, som bäst görs kring midsommar. Buxbom kan stå i både soliga och skuggiga lägen. Den föredrar att stå i lätt fuktig jord, men tål en del torka. Den behöver också få tillskott av näring under tillväxtperioden. Får buxbomen gula blad, tyder det på näringsbrist. Har du övervintrat din buxbom kan du också fylla på med ett lager ny jord i toppen av krukan. 

Olika buxbomssorter är olika härdiga, så välj gärna en så härdig sort du kan. Du kan övervintra buxbomen utomhus om du virar in den ordentligt i bubbelplast och ställer den på klossar under tak. Men vid hårda vintrar är det bättre att förvara dem på en sval plats inomhus. Skydda med fiberduk på våren för att undvika bruna torkskador.

 

Citronverbena

7. Citronverbena, Aloysia citrodora

Förutom att den är fin att titta på är citronverbenan känd för sina välsmakande blad. Den doftar underbart av citron passar bra till efterrätter, drycker och sallader. Blommorna är små och vita och bladverket friskt ljusgrönt.

Citronverbenan kan bli ganska hög om den trivs och tål att beskäras kraftigt. Växten tål inte frost och måste därför övervintra på en frostfri plats. Under vintern förlorar den sina blad men den kommer snabbt att skjuta nya igen efter att den släpps ut nästa säsong.

Läs även:

8 sätt att minska snigelplågan

Regniga somrar kan sniglarna bli ett riktigt gissel – framför allt om mördarsnigeln hittat in i trädgården. Här ger vi tips på hur du bäst minskar...

21 februari 2017 Amanda Vejle
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.