7 frågor om grannar

Många läsarfrågor handlar om irriterande eller störande grannar och – deras växter. Här reder vår juridiska expert, Isabel Areskoug Jantzen ut vad man får och inte får göra.


Isabel Areskoug Jantzen är vår juridikexpert, till vardags arbetar hon som advokat på Rosengrens Advokatbyrå i Göteborg. Isabel får många frågor om vad som gäller grannar emellan. Här svarar hon på de sju vanligaste, eller oftast förekommande, frågorna.

1. Vad har jag för skyldigheter?

Såsom fastighetsägare har man en plikt att vårda sin tomt så att olyckshändelser förebyggs och betydande olägenhet för omgivning och trafik inte uppstår. Detta följer av Plan- och bygglagen.

2. Hur hög får en häck vara?

När det gäller häckar och annan växtlighet mot allmän plats gäller särskilda maxhöjder. För häck som utgör tomtgräns mot granne finns det inte några exakta maxhöjder, men växtligheten får inte vara alltför ”yvig”. Byggnadsnämnden kan förelägga, vid vite, tomtägare att ta ned alltför höga träd och buskar. Tänk dock på att det krävs att ”betydande olägenhet” för omgivningen för att byggnadsnämnden skall ingripa. Att en granne struntar i sina maskrosors blomning duger självklart inte på långa vägar.

3. Får jag klippa grannens växter?

Om grannens växtlighet sticker in på den egna tomten, får man, efter att ha gett grannen chans att ansa själv, klippa den del av grenverket/uppstickande rötter som är på egna sidan av gränsen. Man får dock inte vid ansning skada själva plantan. Frukt som sitter på grannens träd, vars grenar lutar sig över egna tomten får man dock inte plocka – hur saftiga de än ser ut. Om man är alltför ivrig med saxen och ”råkar” klippa även på grannens sida, kan man bli skadeståndsskyldig. Observera dock att skadeståndsskyldigheten endast gäller ekonomisk skada – inte ”psykiskt lidande” på grund av ökad insyn eller dylikt.

4. Skadeståndsskyldig på grund av träd?

Om man inte tar ner egna träd som uppenbart hotar att falla ned och dessa skadar grannars egendom, eller än värre, förbipasserande, kan man också bli skadeståndsskyldig. Om grannarna dessutom behöver röja (eftersom du struntar i det), är de berättigade till ersättning för rimliga kostnader i samband därmed.

5. Hur mycket skugga är ok?

En granne ska inte behöva tåla att alltför mycket av dennes tomt/uteplats skuggas. Om du själv är den som har den höga häcken, gör en egen bedömning – hur mycket skugga får dina grannar? Ta gärna ned växtligheten till rimlig höjd!

6. Får jag göra markarbeten på egen tomt?

Om du utför någon form av verksamhet – grävning, byggnation, sprängning eller annat – på din tomt skall du ta hänsyn till grannarnas intressen. Ett exempel som har prövats av Högsta domstolen är när en nybliven tomtägare fyllde igen ett (eget) dike som tjänade som dagvattenavrinning för granntomten. Den grävande tomt­ägaren blev ersättningsskyldig för de vattenskador som blev resultatet på granntomten.

7. Kan jag häva husköpet?

Å nej – det är inte troligt att du kan häva husköpet på grund av otrevliga grannar, men spekulanter borde kanske ta sig tid att ”besiktiga” de potentiella grannarna över en kopp kaffe! När du väl är husägare, kom ihåg att det faktiskt går att prata (och lyssna!) sig till det mesta med grannarna. Grannfejder inför rätta är både tröttsamt och plågsamt dyrt. För alla.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar