Plocksallat går bra att odla i kruka.
Plocksallat går bra att odla i kruka. Foto: istockphoto

7 enkla saker att odla i kruka

Odla och plantera

Odling är ett intresse som växer explosionsartat, men som kan dö ut lika snabbt om det inte går som man tänkt sig. Därför har vi listat sju enkla grödor att lyckas med i köksträdgården.

Av: Anna Persson, januari 2014, 28 januari 2014

Alla har inte tillgång till växthus eller grönsaksland, men det går ju alldeles utmärkt att odla i kruka också! De här enkla grödorna växer lika bra i kruka eller planteringskärl.

 

Rucola

Annons

Det största hotet mot rucola är jordloppor och därför passar det väldigt bra att odla i kruka. Rucola gror vid 5 grader och kan odlas året om i kruka, men i oktober-mars kan den behöva extra ljus.

Plocksallat

Skörden blir inte lika stor som om du odlar i ett trädgårdsland, men det växer lika bra i kruka. Plocksallat gror vid 5 grader och skördas blad för blad under tiden.

Basilika

Använd en köpt kruka från affären, ta sticklingar eller så själv med frö. Var noga med vattningen – om basilika torkar kan den bli förstörd. Skydda plantan från gassande solljus.

Gräslök

Gräslök är en perenn som har relativt lätt för att växa och sprida sig. Vattna när jorden är torr och placera på en ljus plats.

Paprika

Paprika tar lång tid på sig att gro och bör därför planteras från mitten av februari i en mindre kruka. När skotten vuxit till sig ska de omplanteras till större krukor och helst flera gånger under tiden som de växer.

Rädisa

Rädisa växer snabbt och är klar att skörda på ca fyra veckor. Jorden bör vara fuktig och mullrik, annars kan de bli träaktiga i smaken.

Zucchini