Mördarsniglarna kommer alltid oinbjudna, men det finns sätt att bli av med dem.
Mördarsniglarna kommer alltid oinbjudna, men det finns sätt att bli av med dem. Foto: Istock

Enkla knepen för att bli av med mördarsniglar

Trädgård

Mördarsniglar kommer och förstör när vi vill göra fint i trädgården och pyssla om våra odlingar. Här får du några knep för hur du blir av med dem.

Av: Harald Nylund, 23 maj 2019

Låt inte mördarsniglarna gömma sig!

"Hide and seek", ja, mördarsniglar älskar att kräla in och gömma sig i högt gräs, lövhögar och komposter. Sedan tycker de om att kalasa på odlingar i trädgårdsland. Genom att klippa gräset varsamt och ta upp lövhögar från tomten så har mördarsniglarna plötsligt ingenstans att ta vägen eller för den delen lägga sina hundratals ägg. 

 

Annons

Var noggrann med hur du komposterar

En misskött kompost faller mördarsniglarna väl i smaken. Det är dessutom en källa till mat, som de inte ens behöver kämpa för att komma över. En mördarsnigel lägger hundratals små vita ägg, helst i kompost och lövhögar, så se till att ta vara på äggen innan det är försent och "mördarsnigelinvasionen" ett faktum.

Kompostera i en sluten behållare/kärl för att minimera risken att mördarsniglarna kommer över innehållet. Du kan även lägga lite järnfosfat runt komposten för att avskräcka ytterligare. Det tycker sniglarna nämligen inte om.

Kompostera smart! 

 

Vattna bara tidigt på morgonen!

Mördarsniglar är som mest aktiva på nätter och trivs där det är fuktigt. Vattna därför gräsmatta och trädgårdsland tidiga morgnar för att riktigt se till att mördarsniglarna inte alls trivs i terrängen.

Sätt på vattenspridaren tidigt på morgonen. Mördarsniglar är som mest aktiva på nätterna.

 

Avliva och plocka upp sniglarna

Det kanske allra vanligaste sättet att bli av med mördarsniglarna är genom att helt sonika plocka upp dem. Passa på att plocka mördarsniglarna precis innan mörkret faller eller när gryningen kommer. Det är precis då de börjar titta fram. Avlägsna huvudet genom att kapa bara några centimeter in och använd spade eller sekatör. 

Kom ihåg att ta upp sniglarna när du är klar, så att inte fler ansluter.

 

Läs även: Slipp mördarsniglarna – expertens 6 bästa tips! 

  

Myskänder på jakt efter något att äta - kanske mördarsniglar?

"Mums! Mördarsniglar på menyn!"

En del djur äter faktiskt mer än gärna upp mördarsniglarna. Några av dessa är myskänder och höns. 

 

Ta hjälp av grannen!

Man ska aldrig underskatta kraften av att gå enade mot problemet tillsammans med fler. Prata med dina grannar och se till att ni kämpar tillsammans mot mördarsniglarna, annars finns en risk att de bara krälar vidare från den ena trädgården, till den andra, utan att ni blir av med dem.

Läs även: Vi i Villas läsare tipsar - så utrotar du mördarsniglar!

 

 

 

23 maj 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...