Foto: Istockphoto

Så blir du av med brännässlorna

Trädgård

Brännässlan trivs och breder ut sig där jorden är näringsrik. Begränsa framfarten men lämna gärna några nässlor kvar där du inte riskerar att brännas på den. Förutom att den är god i soppa och bra till gödselvatten är nässlan också värdväxt för flera fjärilsarter.

Av: Susanna Rosén, 11 juli 2019

Brännässla stortrivs när det är mycket kväve i jorden och det är därför man ofta hittar den invid komposten och på andra näringsrika ställen. Man kan se det som en kvittens på att man har en god och näringsrik odlingsjord.

 

Brännässlor i trädgården

Annons

Brännässla Urtica dioica blir upp till meterhög och sprider sig med underjordiska utlöpare. Man känner igen rötterna på ett de är långa och har en gulaktig färg. Det går inte att ta miste på att man har fått in nässlor i planteringarna, även om man inte ser dem. Både blad och stjälkar är täckta med fina brännhår som ger en stingande känsla när man råkar vidröra växten. Visserligen är vitplister snarlik, vid en hastig titt, men den saknar nässlans brännande blad. En annan nässla som också bränns är etternässla. Den är ettårig och blir betydligt lägre, bara några decimeter hög.

 

Så tar du bort brännässlor

Breder nässlorna ut sig ohämmat kan man gräva upp dem med en grep. Var då noga med att få med alla rötter. Annars kan rotdelar som blir kvar växa upp till nya plantor. Om området är stort eller svårgrävt blir det mest effektivt att täcka platsen med en mörk markduk som får ligga kvar en säsong, helst två. Var noga med att alla gröna delar hamnar under duken. Om några blad blir kvar i ljuset kan de skapa näring genom fotosyntes och därmed försörja rötterna under duken. Täck gärna markduken med exempelvis täckbark och ställ dit några krukor med växter så ser det prydligare ut än om duken ligger oskyld.

 

Skörda ogräset

Visste du att du kan göra te av dina brännässlor?

Ett annat sätt att bli av nässlor är att äta upp dem eller använda dem för att göra gödselvatten. Späda skott, som skördas på våren, kan användas till nässelsoppa eller i gratänger och i pastarätter. Hänger man inte med i svängarna tidigt på säsongen kan man kapa plantan så att nya skott växer upp från basen och man får råvara till nässelsoppa också mitt i sommaren. De blad som inte går åt färska kan man frysa eller torka för att använda senare. Om man fryser dem bör man förvälla bladen först.

 

Problem med kirskål i trädgården? Så blir du av med ogräset!

 

Nässelvatten – miljövänligt gödsel

Senare på säsongen kan man skörda plantan för att göra nässelvatten. Plocka en hink full med nässlor och fyll sedan på med vatten. Låt därefter blandningen stå och dra i ett par till tre veckor, tills nässlorna har förmultnat. Täck gärna med lock eftersom blandningen i hinken kan lukta ganska så illa. Därefter silar man bort växtmaterialet. Den vätska som blir kvar späder man: en del nässelbrygd med tio delar vatten. Simsalabim har man fått ett förnämligt och miljövänligt gödsel helt utan kostnad.

 

Spara en fjärilsrugge

Ta inte bort alla nässlor utan lämna kvar någon rugge i trädgårdens ytterkant. De är nämligen värdväxt för flera arter av fjärilar som är beroende av nässlor för sin överlevnad. För att gynna insekterna bör man alltså inte bara plantera växter med nektarrika blommor utan också spara nässlor där fjärilarna kan lägga ägg. När äggen kläckts kalasar larverna på nässlans blad. Dagfjärilar som har nässlor som barnkammare är amiral, nässelfjäril och påfågelsöga.

 

11 juli 2019 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...