Foto: Istock

Blåregn – perfekt för pergolan

Trädgård

Ett blommande skyfall, så skulle man kunna beskriva klätterväxten blåregn. Så här gör du för att lyckas med den!

Av: Av Sandra Holmes, 12 november 2020

Blåregn, Wisteria sinensis, den ljuvligt kaskadblommande klätterväxten, var tidigare endast förbehållen landets sydligaste delar. Övriga Sverige kunde bara avundas den exotiska medelhavskänslan som blåregnet förde med sig till de skånska trädgårdarna. Men på senare år har det som tur är även kommit härdigare sorter som gör att desto fler kan sitta under en blåregnspergola och äta oliver. Ja, ända upp till växtzon 5 är det faktiskt möjligt.

Doftande blommor

Annons

För visst är det något alldeles särskilt med ett blåregn i en pergola vid uteplatsen eller över trädgårdsgången, liksom klättrandes i ett spaljé mot en solig husfasad.
Även om vi ofta förknippar blåregn med länderna kring Medelhavet har det faktiskt sina rötter i Kina, Japan och östra USA.
Blåregnet blommar under maj-juni och doftar underbart gott men även det ljusgröna flikiga bladverket, som blir gult om hösten, är väldigt vackert. Med åren får den också kraftiga vedartade och vridna stammar.
Blålila blommor är vanligast, med det finns även blåregn med vita eller rosa blommor. De vita blomklasarna är både längre och doftar mer än de blå. Blommorna älskas också av bin, humlor och fjärilar.

Kräver beskärning

För att lyckas med blåregn är det några saker du behöver tänka på. Det tar flera år efter plantering innan de börjar blomma, och det är viktigt att köpa ympade exemplar om man inte vill vänta ännu längre än så. Våren är bästa tiden att plantera ett blåregn så att den hinner rota sig ordentligt innan vintern kommer. Plantera det på en väldränerad och solig plats och se till att vattna om det blir torrt under första säsongen. 

Något annat som är viktigt att veta är att blåregnet växer kraftigt när det väl har etablerat sig och att det kräver regelbunden beskärning, både för att det inte ska bli helt vildvuxet och för att stimulera mer blomning. Om man har barn eller husdjur kan det också vara bra att känna till att blåregnets frön är giftiga och kan orsaka bland annat magont och kräkningar.

I pergolan

Vill du ha en pergola med blåregn bör du se till att den bärande konstruktionen är tillräckligt robust för att klara tyngden, och så hög att du utan problem kan gå under de hängande blommorna. Och eftersom blåregnet är lite trögt i starten kan det vara trevligt att fylla ut pergolan med något annat mer snabbväxande de första åren, till exempel en skogsklematis eller ett klättervildvin.

 

Ett blåregn växandes mot en solig husfasad är en vanlig syn i bland annat England.

Ett blåregn växandes mot en solig husfasad är en vanlig syn i bland annat England.

 

Skötseltips – blåregn

Vår

  • Gödsla med blod- och benmjöl.

Sommar

  • Beskär i juli-augusti genom att korta in de långa årsskotten ner till ca 6 blad. Det begränsar storleken på plantan och bidrar till ökad knoppsättning.

Vinter

  • Om vintern bör man täcka med exempelvis granris eller löv runt rötterna om snötäcket uteblir. I januari-februari är det dags för beskärning då man tar bort döda och sjuka grenar samt skär tillbaka fjolårsskotten ner till 2-3 knoppar från huvudstammen.
  • OBS! Återblommande sorter som exempelvis ’Blue Moon’, blommar på årsskotten och beskärs enbart direkt efter blomningen.

 

Lila blåregn

Blåregn – några olika arter och sorter

  • Wisteria sinensis, kinesiskt blåregn
  • Wisteria floribunda, japanskt blåregn
  • Wisteria frutescens, amerikanskt blåregn
  • Wisteria frutescens var. macrostachya, kentuckyblåregn

‘Amethyst Falls’

Ett amerikanskt blåregn med riklig vårblomning, som sedan fortsätter blomma med strödda blommor under resten av säsongen. Blomkolvarna är korta och ametistblå. Zon 2.

‘Blue Moon’

Ett kentuckyblåregn med blå blommor som troligtvis är det mest härdiga blåregnet då det klarar upp till zon 5.

 

Rosa blåregn

'Rosea'

Ett japanskt blåregn som har rosa blommor med purpurfärgade kanter. Zon 2.

 

Vitt blåregn

‘Alba’

Ett japanskt blåregn med upp till 60 cm långa vita blommor. Zon 2.

 

Tips för blåregn i zon 5

Trädgårdsdesignern Peter Englander, som bland annat skrivit boken “Medelhavsträdgård på svenska”, tipsar på sin hemsida om att man i zon 5 kan plantera blåregn direkt i marken i sitt kallväxthus och täcka det mot markfrost på vintern, eller odla det i en kruka som förvaras frostfritt. Gärna då blåregnet ’Prolific’ som är en mer svagväxande sort.

Källa: Wexthuset, Peter Englander

Läs också: Gammaldags trädgård med mormorsblommor

12 november 2020 Av Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...