Foto: iStockphoto

Så lyckas du beskära äppelträdet!

Trädgård

Ett äppelträd behöver beskäras. Under JAS-perioden (juli, augusti, september) kan du passa på att göra detta. Men hur gör man då och vad ska du tänka på?

Av: Harald Nylund, 17 april 2019

 

Ta bort döda och sjuka grenar

Ett gammalt äppelträd behöver underhållsbeskäras för att det ska ge en jämn äppelskörd och för att trädet ska ha kvar sin fina form. När man underhållsbeskär trädet tar man bort döda och sjuka grenar för att förhindra att sjukdomar sprids. Man tar även bort grenar som växer fel.

 

Annons

Passa på under JAS-perioden

JAS-perioden innebär beskärningsmånaderna juli, augusti och september. När man beskär äppelträdet under den här perioden slipper man mängder med vattenskott och snittytorna läker snabbare. Vattenskott är årsskott som växer fram på trädstammen. När man fått mycket vattenskott är det ett tecken på att trädet beskurits för hårt. 

Nackdelen med att beskära äppelträdet under JAS-perioden är att man kapar grenar som bär frukt eller som börjar få frukt. Detta är dock inget som trädet far illa av.

 

Beskär äppelträdet på rätt sätt

När du beskär äppelträdet använder du sekatör eller såg. När du beskär en gren ska snittet läggas strax över början på en ny kvist, ett så kallat "öga". När du beskär på rätt sätt kan du bestämma vilken riktning grenen kommer att ta när snittytan har läkt. På så vis hindrar du grenen från att växa in i trädkronan eller in i någon annan gren. Snittet ska läggas snett neråt och inte rakt över grenen.

 

Låt grenkragen få sitta kvar

När man ska såga av hela grenar vid trädstammen är regeln att låta grenkragen få sitta kvar. Grenkragen ser ut som en bulle och sitter där gren och stam går ihop. Man ska låta grenkragen få sitta kvar för att den hjälper trädet att läka såret och håller undan rötsvamp och annat som kan få fäste och skada trädet under själva läkningstiden.

 

4 råd: Därför ska du beskära äppelträdet

  • Grenar som är kvar efter beskärningen blir tjockare och tål påfrestningar bättre från tunga frukter, vind och vatten
  • När man tar bort döda och sjuka grenar minskar risken att sjukdomar sprids 
  • Du får fina frukter och en jämn äppelskörd
  • Äppelträdet behåller sin fina form

 

Foto: iStockphoto

 

17 april 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...