Annons
Foto: Istockphoto, Hornbach

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning

De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är hösten den perfekta årstiden för att optimera utomhusbelysningen. När mörkret faller på tidigare på dagarna kan det vara en ljuspunkt i vardagen att få en bra upplyst tomt som ger en mysig, inbjudande känsla. 

Det kan tyckas som slöseri att lägga ned så mycket tid och pengar på att belysa en plats man sällan är i när själva belysningen används. Däremot underskattar många en upplyst trädgård och garageuppfart; visst, det kanske tar dig 30 sekunder att gå från bilen till huset, men när du är inomhus och blickar ut mot en mysigt upplyst trädgård skänker det dig ett lugn som är svårt att uppnå genom att stirra ut i samma trädgård, fast oupplyst och becksvart. Hornbach kommer med smarta tips. 

 

Utvärdera ditt belysningsbehov

Innan man sätter igång med att ljussätta sin trädgård, garageuppfart eller uteplats kan det vara bra att göra en visuell utvärdering. Var behöver jag belysning extra mycket? Kan jag utnyttja gatubelysningen på något sätt? Vad har jag för önskemål? Vill jag belysa någonting särskilt vackert i trädgården? Börja sedan med att se över vad du redan har, man behöver inte alltid köpa nytt. Många belysningsfirmor erbjuder också möjligheten för dig som kund att låna hem lampor och provbelysa, för att se vad som fungerar och inte. 

Skippa byggstrålkastarna

Även om det kan vara lockande att köpa en jättestark byggstrålkastare för att ha allt överstökat skulle väldigt få ljusdesigners och belysningsexperter rekommendera att man använder en enda, stark ljuskälla.

Mjuka upp ljuset

Ljuskällan ska alltid vara så dold som möjligt; rekommenderade tillbehör är avbländningsskärmar, färgfilter och linser som mjukar upp ljusbilden.

Tips! För att hålla uppe den goda stämningen i grannskapet bör du inte rikta några strålkastare mot grannen. Bländning är aldrig trevligt. Man ska se ljuset, inte själva lampan. Bor du också nära en väg där bilar passerar ofta lär inte heller de uppskatta en stark strålkastare i ansiktet. Försök också att placera ljuspunkter runt 15-20 meter från huset för att skapa en känsla av rymd. Lek med ljuset och testa dig fram.

Rörelsevakt

En rörelsevakt är en ”vakt” kopplad till en armatur som vid rörelse automatiskt skickar en signal till den anslutna armaturen eller apparaten, som då aktiveras och tänds. När lampan sedan ska slockna går det att ställa in med hjälp av en timer. Rörelsevakten kan användas på många sätt, både inomhus och utomhus. Fördelarna med timer-baserad belysning är att man sparar energi och således förlänger ljuskällans livslängd. Väljer du dessutom LED-lampor sparar du in en rejäl slant i längden. Utomhus är givna användningsområden garageuppfarter och entréer vilket är ett bra sätt att skrämma bort ovälkomna inbrottstjuvar, eller tvärtom, välkomna väntade gäster.

Funktion eller dekoration?

Funktionsbelysning brukar benämnas som den belysning vi behöver för att slippa famla oss fram i mörkret till entré, källare eller garage. Återigen går det att lyfta funktionsbelysningen som ett alldeles utmärkt sätt att skrämma bort inbrottstjuvar. Dekorationsbelysning är däremot mer känslomässig och installeras ofta för att skapa en viss stämning, och påverkar oss på fler sätt än vi tror. Kopplas med fördel till en timer och skymningsrelä, och för att minska förbrukningen kan LED-lampor vara ett mycket gott alternativt. Välj rätt belysning — här är alternativen

Spotlighter och floodlighter

Ger riktat ljus med olika spridningsvinkel. Används för direkt ljussättning.

Pollare

Lägre armaturer som i grunden har samma funktion som stolparmaturer. Kategorin erbjuder mindre armaturer för att lysa upp gångar och rabatter, samt större armaturer för till exempel garageuppfarten. 

Markstrålkastare

Används för att belysa till exempel träd och fasader underifrån. Är i stort sett en spot- eller floodlight som byggts in i en hink och grävts ned i marken. 

Rörelsevakt

För att lysa upp garageuppfarten eller entrén till villan är rörelsevakt ett alldeles utmärkt alternativ. Fördelen är också att ovälkomna inbrottstjuvar får det lite svårare att obemärkt ta sig in. 

Skymningsrelä

Läser av det naturliga ljuset och tänds och släcks i samband med skymning och gryning.

LED-belysning

Framtidens ljuskälla som ger litet annorlunda gestaltning, lägre driftskostnader och längre livslängd. Argumenten mot att använda LED-belysning är väldigt få, och tekniken utvecklas konstant. Jämför LED-lampans livslängd på 25 000 timmar, jämfört med 1 000 timmar för de gamla glödlamporna. Genom att använda LED-lampor kan du spara in många hundralappar och ändå få en härligt upplyst tomt.

Ljusslang

Förmodligen det mest prisvärda och användbara alternativet till utomhusbelysning om den används på rätt sätt. Kan du se till att slangen inte syns men ändå lyser upp till exempel husfasaden kan resultatet bli fantastiskt, smidigt och ekonomiskt fördelaktigt.

Levande ljus

Marschaller, ljuslyktor och facklor vid festliga tillfällen slår det mesta. Men, även stearinljus kan vara bländande i en mörk miljö. 

21 september 2017
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Få en avkopplande känsla med Philips Hue.
Annonssamarbete

Så förvandlar du uterummet med belysning

Utomhusbelysning Med vårens ankomst har det äntligen blivit trädgårdstid! Nu är det dags att förvandla din trädgård eller terrass så den står klar för sommarens sköna...

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen!

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...