Utebelysning - tips och råd.
Behöver du tips för att belysa trädgården i vinter? Vi ger dig alla tips du behöver. Foto: Eva Olsson

Utebelysning för trädgård och fasad – tips och nyheter

Utomhusbelysning

Skapa spänning i trädgården med hjälp av utebelysning för fasad och trädgård. Här är en snabbguide till olika sorters belysning samt tips kring säkerhet och skötsel. 

Av: Jenny Olsson, 02 december 2015

Under vintermånaderna ger en välbalanserad belysning på husets utsida ett mysigt och ombonat intryck. Att lysa upp entrén, rikta ljuset mot en nummerskylt på huset eller belysa längs hela fasaden skapar stämning och ser inbjudande ut. Dessutom kan ett upplyst hus avskräcka eventuella tjuvar.

–  Lys upp med sekundärt ljus och belys din fasad, ett träd, en gång eller liknande, säger Johan Börjesson, produktansvarig utomhusbelysning på Markslöjd.

–  Utseendet på själva armaturen är inte lika viktigt som ljusbilden, så sök miljöbilder på internet.

Annons

Tips för att belysa trädgården

Börja med att fundera på om du bara vill lysa upp vid exempelvis entrén, eller om du vill lysa upp en hel sida av huset. Ta sedan ut en vanlig lampa och prova att belysa olika ställen runt om huset, samt testa att rikta ljuset uppifrån och nerifrån. Då ser du vad som gör sig bäst.

För att belysa fasaden använder du väggarmaturer som antingen är riktade uppåt eller nedåt. Båda ger en snygg effekt upp mot väggen eller ner över exempelvis rabatten. Många av de armaturer som har ljuset riktat åt ett håll har också ett ljusgenomsläpp åt andra hållet för att sprida ljuset och ge ett behagligt sken. Du kan också använda spotlights som är placerade på marken och lyser upp fasaden underifrån.

Lys upp träden med spottar! Denna har klart glas, LED 5W och High Power LED. Pris 2 260 kr, Konstsmide.

 

Satsa på energisnål utebelysning

För att spara energi, satsa på energisnåla lampor och en timer som slår på och av belysning vid förinställda klockslag. Det finns även armaturer med sensorer som gör att belysningen tänds när någon rör sig i närheten – ett bra alternativ för att uppmärksamma om någon rör sig vid huset.

LED-lampor drar mindre energi än vanliga glödlampor och har dessutom längre brinntid. Ur miljöaspekt är dessa lampor också bättre, eftersom de inte innehåller några miljöfarliga ämnen.

 

Att välja armatur till trädgård och fasad

Eftersom lampan ska vara utomhus är det viktigt att välja en armatur av god kvalitet och kanske lägga en slant extra för att köpa en med bra hållbarhet. Det kan bli dyrare på sikt att köpa ett billigare alternativ om du sedan måste anlita en behörig elektriker för att byta ut belysningen.

Du kan installera utomhusbelysningen själv om det handlar om svagström. Starkströmsbelysning ska installeras av behörig elektriker, vilket också gör att du undviker eventuella problem med försäkringsbolag om en skada skulle uppstå.

Nätbelysning lyser upp en snöbärsbuske som en vacker detalj i den annars sovande trädgården.

 

Tänk på det här

 1. Armaturen ska passa husets stil.
 2. Välj inte för starka lampor – ljuset ska vara behagligt att titta på.
 3. Välj hellre flera svaga ljuskällor än några få starka.
 4. Kom ihåg att armaturen ska vara snygg i både dags- och kvällsljus

 

Var noga med säkerheten

 • Installation av starkströmsbelysning ska utföras av behörig elektriker.
 • Alla godkända produkter för utomhusbruk ska ha en CE-märkning och IP-klass 44 eller högre. Även skarvsladdar ska ha en IP-beteckning och alltid anslutas till jordade uttag.
 • Se över sladdar och stickproppar då och då så att allt är helt.
 • Använd alltid jordfelsbrytare. Om ingen finns installerad kan du använda en portabel.

 

Sköt om belysningen

 • Rengör armaturerna ett par gånger om året så håller de längre. Tvätta med vatten, diskmedel och en trasa eller svamp.
 • Om lamporna inte är rostfria bör du olja in dem flera gånger per år för att de inte ska rosta.

 

5 olika sorters utomhusbelysning

 1. Spotlights och floodlights är två belysningar som ger riktat ljus med olika spridning. Dessa används främst för att belysa objekt som nummerskyltar eller entrédörrar.
 2. Markstrålkastare används för att belysa objekt underifrån, till exempel fasaden.
 3. LED-belysning är energi­besparande och bra, men inte i alla lägen. Täta armaturer (IP44 och högre) och LED/lågenergi är inte alltid optimala att kombinera. I täta armaturer blir det ofta kondens, och lågenergi och LED-ljuskällor blir inte tillräckligt varma för att kondensen ska försvinna.
 4. LED-ljusslingor är ett billigt alternativ som kan vara fint i trädgården.
 5. Solcellslampor. ”Vi har ju inte så mycket ljus under vintern, så ofta behövs en stor solfångare för att ladda tillräckligt under de få timmarna vi har sol. De flesta som köper billiga solcellslampor är nog inte så nöjda med ljuset under vintermånaderna”, säger Johan Börjesson på Markslöjd.

 


Vi i villa tipsar dig

02 december 2015 Jenny Olsson
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen!

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...