Trädet blir upplyst i en ”proffsinstallation” med hjälp av en elektriker. Fasaden är upplyst med en enklare lösning från byggmarknaden där du gör nästan allt själv.
Trädet blir upplyst i en ”proffsinstallation” med hjälp av en elektriker. Fasaden är upplyst med en enklare lösning från byggmarknaden där du gör nästan allt själv.

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning

Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Av: Anders Utsten, 07 augusti 2012

När man installerar armaturer som kräver 230V ska man anlita en elektriker, men det finns mycket man kan förbereda själv för att hålla nere kostnaderna.  Grävning och håltagning fixar man själv. Det är elektrikerns jobb att koppla in allt. Armaturerna finns i alla prislägen, från ”proffsbelysning” för många tusenlappar till byggvaruhusens billigare varianter från några hundralappar. 230V-armaturer är ofta lite dyrare än de 12V-armaturer som de flesta byggvaruhus säljer.

Belys trädet– med hjälp av ­elektriker

1. Här ska vi belysa trädet med hjälp av två LED-spotlights. De drivs av 230V och har inbyggda konvertrar, så här måste du ta elektrikern till hjälp med själva inkopplingen. Arbetet med att förbereda platsen med att gräva ur och fylla på grus fixar du själv. De båda spottarna drar tillsammans bara 14 watt.

Annons

2. Var noga med att hålla reda på var du gräver ner kabeln, fotografera gärna. Placera kabeln i en godkänd slang och lägg den inte för grunt. Fyll på med jord. Under översta lagret placerar du en plastremsa så du vet var det ligger en kabel nästa gång du gräver.

3. Armaturerna är monterade på jordspett som är nedstuckna i jorden. När det sedan blir mörkt får du ställa in ljuset så det belyser det du önskar. Kablarna är dolda och inget syns av installationen. Dolda installationer är snyggt! Armatur från Hidealite.

Belys fasaden – med ­en installation du gör själv


Vill du göra en enklare lösning väljer du en 12V-installation från byggvaruhuset, som innehåller armaturer med långa kablar, jordspett och en transformator. Denna kommer från Biltema.

Byggvaruhusen erbjuder många olika varianter av belysning som du kan använda i trädgården. Allt från små spotlights som du fäller in i altanen till större lampor som du belyser växter och fasader med. De flesta ligger i färdiga paket, 2-3 lampor, 12V transformator och långa kablar så att du kan sprida lamporna utan trassel. Dessa installationer får du göra själv, fram till 230V-uttaget vill säga.

Du trycker enkelt ner jordspettet i marken, gärna under en buske där den inte syns. Armaturen riktas mot fasaden och kabeln gräver du ner. Om du av misstag skulle gräva av en 12V kabel så är det ingen större fara jämfört med en 230V kabel.

Man ska vara noga med att följa tillverkarens anvisningar, bland annat att alltid placera transformatorn inomhus eller i ett skyddat läge från snö och vatten.


Anders Utsten


Vi i villa tipsar dig

07 augusti 2012 Anders Utsten
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen!

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje säsong blir de bara fler.

Ljus i trädgården!

Utomhusbelysning När mörkret tätnar blir trädgården en spännande scen med rätt ljus!

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...