Foto: Istockphoto

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning

Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Av: Sandra Holmes, 26 september 2019

Trädgårdsbelysning – belys rätt

När mörkret faller byter trädgården skepnad och färgerna försvinner. Med ljussättning kan du tillföra ytterligare en dimension till trädgården och skapa dynamik genom spännande skuggspel, något du kan njuta av både inifrån och utifrån huset. Dessutom skapar ljuset en känsla av värme och trygghet som gör att du vill använda trädgården mer, samtidigt som det hjälper till att hålla inbrottstjuvarna borta.

Men innan du börjar välja bland armaturerna så fundera noga på vad som är viktigt att belysa och hur du gör det på bästa sätt.

 

Annons

Läs också: Galnaste halloweenbelysningen du någonsin sett

 

Planera din belysning

För att testa var du vill ha lamporna är det enklast att använda en ficklampa och pröva att belysa från olika håll. Börja med att tänka på dina praktiska behov och på säkerheten när du planerar belysningen. Du vill inte behöva famla med nyckeln vid entrén och garageuppfarten och kunna se var du sätter fötterna längs gångar och trappor till huset så du inte snubblar.

 

Ljussätt det vackra i din trädgård 

Att belysa växter underifrån ger en spännande effekt.

När du kommit så långt kan du ägna dig åt den mer kreativa belysningen som skapar atmosfär i trädgården. Vad har du som du vill lyfta fram? Kanske en staty, ett gammalt knotigt träd, ett pampigt prydnadsgräs eller några formklippta buskar. Med bara en lampa kan en damm förvandlas till en skimrande ljusspegel och ett växthus till en jättestor lykta. Ljusmagi kan också skapas när ljuset reflekteras i blommor i vita och silvriga färger. 

 

Läs också: 11 galna julbelysningar du bara måste se

 

Mysbelyning på altanen

På altanen är det mysbelysning med ett varmt inbjudande sken som gör att man vill sitta ute länge. Här kan man gärna blanda lyktor med levande ljus med hängande ljusslingor och dekorativa lampor som ser ut som inomhusbelysning.

Med ljuskällor kan man också skapa blickfång från dina fönster och genom att belysa sådant som ligger längre bort skapas ett större djup i trädgården.

 

Undvik att blända

Undvik armaturer med blottat lamphuvud som gör dig bländad.

Ljuset bör inte sticka dig eller grannarna i ögonen, så tänk på att välja belysning som inte bländar. Du ska inte se själva ljuspunkten utan det som lampan belyser. Undvik därför lamphuvuden som är blottade bakom klart glas, de både bländar och gör att vi ser sämre när vi kommer ur dess ljuskrets.

 

Läs också: 7 tips för bättre ljussättning

 

Byggstrålkastare är inte heller något att satsa på, de sprider alldeles för mycket ljus och drar samtidigt mycket el.

För det är både dåligt för miljön och plånboken att slösa med belysning i onödan.

Ljus som riktas uppåt är egentligen bortkastat såvida man inte använder det till att belysa träd och rabatter med. Rörelsedetektorer som får belysningen att tändas när man närmar sig och sedan släcks av sig självt och skymningssensorer eller timers är en bra investering. Till sist bör du tänka på att utebelysningen inte ska sitta för nära varandra för det är i kontrasten mellan ljuset och mörkret som den spännande effekten skap

26 september 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen! 

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som...

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje säsong blir de bara fler.

Ljus i trädgården!

Utomhusbelysning När mörkret tätnar blir trädgården en spännande scen med rätt ljus!

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...