Annons

Trädgårdsbelysning - trädgård med ljus

Utomhusbelysning

Funderar du på trädgårdsbelysning? Man behöver inte sluta använda trädgården för att det har blivit mörkt. Läs mer om hur du kan belysa din trädgård här med rätt sorts trädgårdsbelysning.

Av: Inga-Lill Cras, 25 juli 2002

Lite trädgårdsbelysning på trädgårdens vackraste buskar och blommor piggar alltid upp, även under försommarens ljusa kvällar.


Med hjälp av belysning tar du fram nya kvaliteter hos trädgården och gör den till en levande plats långt in i höstmörkret.

Ljus gör en stor skillnad i trädgården och våra liv, en magisk skillnad. Fula trädgårdar kan bli vackra juveler, platta gräsmattor kan bli landningsbanor för älvor och garageinfarten kan göras så välkomnande som den borde vara. Inifrån huset kan vi sitta och njuta av de vedermödor vi lagt ned under våren och sommaren. När man kommer hem från jobbet kanske man stannar till en stund på sittplatsen i ljuset. Och gästerna känner sig välkomna redan från tomtgränsen.

Det gör ingenting om det snöar, snarare tvärtom. Om vintern ger ljuset en känsla av djup i trädgården och man ser växternas vackra former. Vi njuter av skönheten utan att gå ut.

Annons

Visa upp det vackra med trädgårdsbelysning

Det viktigaste att belysa är dels det som behövs för att vardagen ska fungera och det som annars kan bli farligt, dels det som är vackert och som man är stolt över. Hemligheten är att arbeta med synsinnet, inte emot det. Det som belyses uppfattas som viktigt och värt att titta på, det är till och med så att blicken dras mot det ljusaste vare sig vi vill det eller inte. Dumt då att belysa soptunnorna! Vårt seende är oerhört känsligt för skillnader mellan mörkt och ljust. Det behövs inte stora kontraster för att vi ska reagera, och därmed heller inte mycket ljus. Låga ljusnivåer tillåter vårt synsinne att fungera som det är tänkt.

Att äldre människor (över 40) behöver mer ljus än yngre är en annan sak, det är fortfarande inte starka lampor som behövs. Snarare blir det ännu viktigare med rätt sorts ljus, lagom starkt och bländfritt.
Bländning är en stor bov i belysningssammanhang. När vi bländas ser vi inte, och även en liten bländning kan vara både irriterande och farlig. Starkare ljusstrålning hjälper inte om armaturen bländar, därför att ögat kan inte utnyttja ljuset. Armaturer som bländar är inte bra.

Ökad användning av trädgården med belysning

Monica Säter är belysningsplanerare och älskar trädgårdar. Hon gör ljussättningar runt om i Sverige och jobbar också som kursledare på Ljushögskolan i Jönköping, som utbildar just belysningsplanerare.
För henne är belysning ett sätt att öka användningen av trädgården.
- Belysningen gör trädgården både säkrare och mer användbar, säger hon. Och det är självklart att man ska kunna använda den även när det är mörkt, vare sig det är varmt eller kallt ute. Man ska kunna slå sig ner på en bänk några minuter efter jobbet, prata lite med grannen. Låta barnen leka lite längre. Men ljus är inte bara till för aktivitet, utan kan också inbjuda till ro och vila. Hon tror också att det betyder mycket att ha kontakt med naturen även när det är mörkt ute. Att belysa buskar och träd ger oss flera naturupplevelser till vardags.

Viktigast närmast huset med rätt belysning

Monica ger några råd för planeringen:
Tänk efter hur du använder trädgården. Visa det som du är stolt över, men tänk på att ljuset inte ska störa från andra sidan tomtgränsen. Tänk på trädgården som en komposition, det ska finnas en höjdpunkt och en balans mellan ljus och mörker.

Utgå från vintern, då trädgården är full av skulpturer och vackra former.

Tänk i tre dimensioner.

Belys så att det blir en säker entré. Prioritera inifrån och ut, närmast huset är viktigast så att trädgården blir vacker när man titta på den inifrån.
Inventera ställen där man kan sätta armaturerna.

Dölj armaturerna

- Det är inte armaturerna som är det viktiga, utan ljuset, betonar Monica. Det är det belysta som ska synas, inte armaturerna. Använd låga armaturer, t ex markstrålkastare, och dölj dem bakom buskar, mot en mur eller under takfallet. Undvik armaturer som har lysande ytor, de bidrar ofta till bländning.

Tyvärr är det svårt för privatpersoner att hitta bra armaturer. Det bästa sättet är att gå via ett företag och köpa sådana som är gjorda för professionell användning. De armaturer som finns i postorderkataloger och byggvaruhus är möjligen bra för att lysa upp en trädgårdsgång men kan inte användas för att belysa vackra grenverk, fantastiska rabatter och magiska platser på ett rättvisande sätt.

Många armaturer med lite ljus blir vackrare än några få med starkt ljus. När ögat får möjlighet att anpassa sig till det omgivande mörkret blir det lättare att se. Man kan använda svaga ljuskällor, t ex 15 W glödlampor. Andra ljuskällor är t ex "kvicksilver super de luxe" eller kompaktlysrör.

Elsäkerheten viktig vid installation av trädgårdsbelysning

Fäst armaturerna i huset eller marken. En elstolpe kan användas som eluttag även till trädgårdsverktyg, men måste sättas upp av behörig elektriker. Belysning som ska vara permanent måste också installeras av fackman. Bland annat måste kabeln grävas ner minst 60 cm. Det är bara tillfällig belysning, som till en fest, som får fästas i träd. Ta aldrig el inifrån huset och använd alltid jordfelsbrytare. Allt detta är jätteviktigt att komma ihåg - belysning och trädgård är ett lyckligt par, men el och amatörmässig installation kan få hemska konsekvenser.

Ta gärna hjälp av fackfolk

Om du ändå ska göra ett större jobb i trädgården är det verkligen värt att också fundera på belysning, ja, nästan slöseri att inte passa på!
- Gå ut och prova med en byggstrålkastare och upplev hur vackert det kan bli, rekommenderar Monica Säter. Ta sen kontakt med en belysningsplanerare. De kan hjälpa dig att få en energieffektiv, välplanerad anläggning efter dina idéer.

Belysningsplanerare (kallas också belysningsdesigners) är ännu lite svåra att hitta - det är ett ganska nytt yrke, men titta under "Ljusanläggningar" i Gula Sidorna eller fråga en elinstallatör om de kan rekommendera någon.
 
Huset- Entrén med nyckelhålet eller portkoden behöver riktad, relativt stark belysning, som absolut inte bländar. Finns det trappor upp till dörren kan det behövas ljus just på stegen, men det räcker med svag belysning.
Tegelfasader kan bli väldigt fina i gulare ljus, som glödlampor. Finns det speciella detaljer på huset kan de belysas med en smalstrålande strålkastare.

Träd - Träd kan bli skulpturer när de belyses. Sätt strålkastare i marken, riktade uppåt. Eller belys ett vackert grenverk bakifrån så att det blir fin siluett. Sätt armaturerna nära stammen, om det går, så är risken mindre för bländning. Björkstammar blir vackra i vitare ljus, som kvicksilver. Träd med färgade löv, som blodbok, kan belysas med gulare/rödare ljus, för att betona färgen.

Om Monica ska ljussätta ett träd, sätter hon ofta ljus även på buskar längre bort, vilket minskar kontrasterna även trädet och gör det lättare att se.

Skulpturer - Skulpturer eller vackra fristående buskar kan belysas som träd eller ovanifrån, om det finns någonstans i närheten att fästa armaturen. Tänk på att ljuset inte ska störa grannarna eller dig själv när du är inne i huset.

Tände du på det här?

Då kan du köpa The Art of Outdoor Lighting av Janet Lennox Moyer. Det är lättast via en amerikansk internetbokhandel.
Branschföreningen för professionellt belysningsarbete heter Ljuskultur och deras webbsida finns på https://www.ljuskultur.se. De har en gedigen länksamling till branschen.

Ljushögskolan i Jönköping utbildar belysningsplanerare. I våras gick 15 stycken ut efter en ettårig utbildning i teknik, gestaltning, ekonomi med mera. Ljushögskolan arrangerar också kortare kurser och seminarier för alla som professionellt berörs av ljus, t ex arkitekter, fastighetsförvaltare, sjukvårdspersonal, försäljare, designers och elinstallatörer.

Mer info om trädgårdsbelysning:

Aneta Belysning AB, 0470-77 84 10, fax 0470-77 84 19

Belysningshuset, 08-37 37 07. Fax 08-87 67 87

Text: Inga-Lill Cras Ill: Leif Qvist m fl

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 juli 2002 Inga-Lill Cras
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen!

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]