Annons
En väl upplyst fasad kan ge ett helt nytt intryck till hela huset. Armaturer liknande dessa finns hos Belid.
En väl upplyst fasad kan ge ett helt nytt intryck till hela huset. Armaturer liknande dessa finns hos Belid. Foto: istockphoto

Sätt trädgården i nytt ljus

Utomhusbelysning

Att ljussätta sitt hus och sin trädgård blir allt vanligare. Den nya LED-tekniken innebär dessutom att elförbrukningen inte behöver avskräcka. Men hur gör man – och hur många lampor är lagom?

Erik Karlsson i Umeå har 110 ljuspunkter i sin trädgård, men de förbrukar totalt bara 300 watt.
– För fyra-fem år sedan hade samma antal ljuskällor förmodligen krävt 2 000 watt. De nya LED-lamporna gör det möjligt att vara generös med ljus utan att få dåligt samvete för elförbrukningen. LED-lampornas livslängd på 25 000 timmar jämfört med 1 000 timmar för de gamla glödlamporna gör det också värt att lägga en extra slant, säger han.

Erik Karlsson medger att 110 ljuspunkter i en trädgård är i mesta laget. I hans fall är förklaringen att han är belysningsexpert och jobbar på företaget Elkedjan Ersboda som förra året ljussatte 70 trädgårdar.

Han ser sin trädgård som något av en experimentverkstad där han testar olika produkter.
– Vi använder i normalfallen 1-9 watt. Många undrar om det lyser tillräckligt starkt. Det kan vara svårt att översätta till gamla ljuskällor, men ofta räcker 1 watt för att få fram skuggor, säger Erik Karlsson.
Vad ska man då välja att belysa? Möjligheterna tycks oändliga i en trädgård.

– Jag brukar ge rådet att förstärka det som redan finns. Det kan handla om att belysa ett träd, en buske eller en rabatt som du har jobbat med hela sommaren för att få fin, säger Erik Karlsson och fortsätter:
– Och tänk på att du ska lysa upp för din egen skull, inte för grannarna. Det tar 30 sekunder att gå från garageuppfarten och in i huset, men du tillbringar många timmar inomhus. Kan du då titta ut mot en trädgård som är ljussatt på ett behagligt sätt så skapar den lugn, trygghet och blir en förlängning av din innemiljö.

Annons

Man brukar dela in belysning i funktion och dekoration. Funktionsbelysning är den vi behöver för att slippa famla oss fram i mörker till entré, källaringång eller garage.

Dekorationsbelysning är mer känslomässig och påverkar oss på ett sätt som vi många gånger inte ens tänker på.

Som exempel hänvisar Erik Karlsson till en undersökning om att mataffärer säljer 30 procent fler apelsiner om de ljussätter hyllan rätt.

Det finns inga regler för hur mycket man får lysa upp sitt hus eller sin trädgård, men försäkra dig alltid om att du inte placerar en ljuskälla så att den lyser in i grannens hus eller bländar någon som åker förbi på vägen utanför. En tumregel är att man ska se ljuset, inte lampan.

Magnus Nyström, marknadschef på Konstsmide som är en av marknadens stora aktörer, råder den som känner sig vilsen att låna hem belysning från butiken.
– Många belysningsfirmor erbjuder den möjligheten. Då kan man provbelysa olika platser i trädgården innan man fattar beslut. Mitt råd är att inte använda för mycket ljus. Kontraster mellan ljus och mörker ger bästa effekt. Se till att få ljuspunkter 15-20 meter från huset. Då skapas en känsla av större rymd, säger han.

Att intresset för att belysa sin trädgård har tagit fart märker Magnus Nyström tydligt.
– Vi har hållit på med vägglyktor i 70 år, men det är först nu som ljuset har flyttat ut i trädgården på allvar, säger han.

Att styra sin belysning via timer kan vara klokt. Att ha tänt på natten kan förvisso ha en viss avskräckande effekt för inbrottstjuvar, men att släcka ner åtminstone delar av sin utebelysning är att föredra.

Hur mycket pengar som är vettigt att lägga på sin utebelysning beror förstås på trädgårdens storlek.
– För 5 000-25 000 kronor kan du gå ifrån ett svart hål till en vackert belyst, medelstor trädgård, säger Magnus Nyström

Experternas bästa råd om utebelysning:

Använd inte för starka lampor, de bländar och drar till sig blicken.

Skilj på funktionsbelysning och dekorationsbelysning. Lampor fyller olika syften – välj placering och ljusstyrka med det i bakhuvudet.

Provbelys. Antingen genom att låna hem lampor, kontakta företag som arbetar med ljus och ljussättningar eller gå ut i mörkret med en ficklampa för att se var ljuset ger bäst resultat.

Fundera över hur du vill styra din belysning: Trådlöst skymningsrelä, astrour, rörelsedetektor eller dimmer? Det är också bra att dela in belysningen i olika slingor. Kanske vill du ha några lampor tända hela natten, men inte alla.

Följ armaturtillverkarens anvisningar. Tala med personal i butiken där du köper belysningen och anlita behörig elektriker när lamporna ska installeras om så krävs. Detta står i anvisningarna. Beroende på placering krävs normalt IP21-IP44-märkning eller högre.

5 armaturer för vackert belyst hus och tomt

1. Trädgårdsbelysning


Corvus powerled från Lampan med spett som gör den enkel att flytta runt i trädgården för att hitta rätt placering. Levereras förkopplad med två meter kabel. 5 watt 12 volt. Pris: 475 kronor. www.lampan.se

2. Markspots

Markspots från Konstsmide för att ljussätta mindre träd och buskar. Finns som LED 1 eller 3 watt (230 volt) och i en variant med bred ljusbild för att lysa upp exempelvis en husfasad. Produkterna går att koppla samman i ett system eller använda enskilt. Pris: Från 795 kronor. www.konstsmide.se

3. Uteplatsbelysning


Uteplatsbelysningen Upplid från Ikea är 109 centimeter hög. Skärmhållare, lampfot och rör i förzinkat stål. I samma serie finns också bland annat en vägglampa. Lågenergilampa på 11 watt rekommenderas. Ska installeras av behörig elektriker. Pris: 399 kronor. www.ikea.se

4. Antik funkis


Nyhet från byggnadsvårdscentret Gysinge. Funkislampan har funnits med små variationer i hela Europa. Förlagan till den här kommer från Västmanland. Lampstomme av rostskyddsmålat gjutjärn i grafitgrå kulör. Kupa av handblåst klarglas. 230 volt, max 75 watt.
Pris: 2 600 kronor. www.gysinge.nu

5. Rabattbelysning


Trädgård är en ny serie utomhuslampor från Markslöjd där den här plant- och rabattbelysningen i svart ingår. LED-belysning har nu utvecklats så mycket att man får både bra ljus och väldigt låg energiförbrukning. I serien finns också bland annat markspots. Pris: 395 kronor. ­www.markslojd.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 augusti 2012
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen!

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]