Annons

Trädgårdsbelysning - Lys upp din trädgård med belysning

Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning. Att lära sig belysa trädgården kom tveklöst på första plats när Sveriges villaägare via villapanelen fick önska sig Gör-Det-Självjobb i vintras. Kanske berodde det lite på årstiden, men utebelysning är definitivt på väg att bli en ny, stor trädgårdstrend. Här får du tips och inspiration om trädgårdsbelysning.

Av: Jens Johansson, Foto Tor Olsson, 16 maj 2005


Belyst trädgård i sin helhet. Genom att arbeta med olika färger och färgtemperaturer uppnår man ett spännande och vackert resultat.

Det är mörkt i Sverige. Ofta och länge. Därför är det märkligt att det fortfarande är ganska ovanligt att belysa och ljussätta sin trädgård på ett medvetet sätt.Men nu verkar ett genombrott vara på gång. På byggvaruhus, stormarknader och hos belysningsspecialister har man börjat märka av en ökad försäljning. Det är nu du ska passa på att ljussätta sin trädgård. Väntar du till hösten blir det många frusna fingrar under pillandet med sladdar och grävandet av kabeldiken.

Vig en kväll eller två på att förhöja intrycket av hus och trädgård med en genomtänkt belysningsanläggning. Gör du det nu så är det bara att trycka på strömbrytaren när det börjar mörkna fram i september, kanske ännu tidigare förresten. Minns förra sommaren då solen höll sig borta och kvällarna kändes mörka trots att det formellt sett skulle vara högsommar.


Ett blått glasklot placerat uppe på strålkastaren blir en vacker dekoration i rabatten.

Både vackert och avskräckande för tjuvar

Ljusdesigner Tor Olsson på Phosforos Ljusdesign i Jönköping får de flesta beställningarna sent om hösten, när villaägarna lite panikartat inser att det snart är både mörkt och kallt.

– Våren är egentligen bästa tiden för den som ska göra installationen själv. Då har man gott om tid på sig att planera och göra ändringar, säger han. Dessutom har träd och buskar inte fått för mycket lövverk, då är det lättast att se hur ljuset sprids i trädgården. Det är ju trots allt när trädgården gått i vila vi har som mest glädje av att lysa upp vår utomhusmiljö, säger Olsson.

Annons


Springbrunn med skulptur, belyst från olika håll med fyra 20 W-strålkastare. Man behöver inte lysa i vattnet när man arbetar i våta miljöer, resultatet blir ofta minst lika bra när man lyser på vattnet.
En väl sammansatt trädgårdsbelysning är inte bara vacker att se på. Den hjälper oss att orientera oss i uterummet och förlänger utomhussäsongen rejält.

Dessutom är det en fördel ur säkerhetssynpunkt. Är omgivningen belyst ser vi vad som händer i trädgården även när vi är inomhus. Och är vi bortresta är chansen större att grannarna ser om någon som inte borde vara där rör sig i trädgården.

Enligt Tor Olsson kan i princip vem som helst gå i land med att lägga upp sin egen trädgårdsbelysning. Åtminstone grunderna, sedan behövs oftast en elektriker för att göra installationen säker och fackmässig. 

– Alla kan försöka och sträva efter att hitta sin egen stil. Sedan är det klart att förmågan till rumsligt seende och hur man uppfattar färg, form och ljus varierar från människa till människa, säger Olsson.

Har du bestämt dig för att göra ett försök så börja med att följa steg för steg-beskrivningen här intill.

Expertens bästa råd

1. Glöm inte mörkret!
En fin trädgårdsbelysning bygger på kontrasten mellan ljus och mörker.

2. Provbelys alltid först!
Du sparar massor av tid och möda genom att testa dina idéer innan du börjar gräva ner kabel och kontakta elektriker. Provbelys alltid vår eller höst.

3. Ta tid på dig när du väljer armaturer!
Kolla Internet, lampbutiker, stormarknader och granska vilka alternativ som finns.

4. Förena nytta och skönhet!
Det optimala är om funktionsbelysningen även är vacker. Exempelvis ett upplyst träd vid garageuppfarten i stället för en gatlykta.

5. Använd marschaller!
Tillfälliga installationer vid en kräftskiva eller nyårsbjudning går att göra effektfullt med vanliga marschaller. Men skippa den traditionella placeringen utanför dörren, sprid i stället ut dem i trädgården, gärna halvt dolda bakom en buske eller liknande.


Pollare är låga armaturer som används för att lysa upp gångar och rabatter. Ett varningens finger - många pollare är väldigt blandande. Här ses dock en armatur som är helt avbländadd, Stickan 610 från Eli Gnosjö AB, specialdesignad för trädgårdar.

Gör så här:

1. Samla idéer
Vägarna till inspiration är många. Leta i trädgårdstidningar, sök på Internet, besök belysningsaffärer eller titta hur grannen gjort. Stadens parker och planteringar kan också rymma idéer som går att översätta till den lilla trädgården. Det finns också gott om exempel på hur man inte ska göra…

2. Vad är viktigast, funktion eller estetik?
Proffsen pratar gärna om funktionell eller estetisk belysning. Den funktionella har vi för att orientera oss i rummet och underlätta rörelse i trädgården när det är mörkt. Den estetiska varianten handlar enbart om en skönhetsupplevelse. Fundera på vad du vill ha, och kom ihåg att det bästa är om de två kategorierna kan kombineras.

3. Planera och skissa
Nu börjar allvaret och grunden till ett lyckat slutresultat läggs tidigt. Rita först upp en grov skiss av hur trädgården ser ut och var gränserna går. Märk ut redan existerande belysning och välj ut några detaljer eller ytor som du tror skulle vinna på att få en lätt dusch av en eller flera ljuskällor.

4. Experimentera och provbelys
Upp till bevis för hur idéerna fungerar i verkligheten! För lite över en tusenlapp får man fyra bra lågvoltsspotlights plus transformator att börja jobba med. Gå ut en fin kväll när det börja skymma, ta med gott om förlängningssladd och experimentera. Flytta runt armaturerna och titta från många olika vinklar. Grundregeln är att ljuset inte ska vara bländande. Och det gäller både för dig och gör grannen! Notera hur skuggorna faller olika när du flyttar armaturerna. Variera mellan att lysa upp detaljer på huset eller objekt i trädgården.
Kvällen efter är det dags för efterkontroll, och med 99.9 procents säkerhet är det säkert något du vill ändra på…

5. Välj rätt armatur
Marknaden har börjat vakna för det här med trädgårdsbelysning och alternativen är många. Ljusdesigner Tor Olsson vill dock varna för de allra billigaste alternativen:
– De duger för provbelysning men håller inte i längden. Tumregeln är att metall är bättre men dyrare.
Hur stor effekt ljuskällan ska ha beror på omständigheterna. Ett tättbyggt villakvarter med gatubelysning runt i kring kräver mer, medan det räcker gått med 20-wattslampor i mörkare omgivningar.

6. Gör en grundinstallation
Bestäm var du vill ha strömbrytaren. Inomhus är förstås bekvämast, men innebär mer arbete för dig eller elektrikern. Bestäm detta innan du börjar gräva kabeldiken. För starkströmskablar rekommenderas ett grävsäkert djup på cirka 40-50 centimeter, för lågvoltssystem räcker det med någon decimeter. Fundera också på om du vill ha någon slags dimmer, timer eller ljusstyrd strömbrytare.

7. Gör den slutgiltiga installationen

Använder du enbart lågvoltssystem (12 volt) med transformator emellan kabel och eluttag får du göra arbetet själv. Känner du dig det minsta osäker ska du kontakta en fackman. Starkströmsinstallationer är farliga arbeten och ska alltid göras av en elektriker. Har du gjort detta själv kan det bli problem med försäkringsbolaget vid eventuell skada. En jordfelsbrytare ska alltid finnas.
Glöm inte underhållet

Ta som vana att titta över kablage, strömbrytare och lampor då och då. Rengör armaturerna två gånger om året för bästa ljuseffekt. Låga armaturer blir gärna smutsiga när det regnar och jord eller gräsklipp stänker upp. En snabb avtorkning med trasa räcker gott.


Året runt-gröna växter är tacksamma att belysa eftersom de just ser likadana ut året om. I bakgrunden syns ett fruktträd belyst med kompaktlysrör och en bod som fått ett släpljus för att skapa en fond till infarten.

Experten varnar för:

1. Billiga armaturer!
Den billigaste plastarmaturen kanske ser okej ut i nyskick. Men vänta till ett par välriktade fotbollar träffat… Känn om möjligt på sakerna innan du köper dem. Välj metall om plånboken tillåter.

2. Bländning!
Bländande ljus är mycket irriterande. Både för dig och för grannarna. Provbelys och granska effekten från flera olika vinklar.

3. Slarv!
Var noggrann med planeringen. Man behöver inte vara proffs för att se vad som är dålig trädgårdsbelysning. Fel komponerat sänker det intrycket av trädgården i stället för att framhäva det.

4. Byggstrålkastare!
Mycket populära – och billiga – i handeln, men de sprider alldeles för mycket ljus och slukar hiskeligt mycket el.

5. Fusk med säkerheten!
Anlita alltid en kunnig elektriker om du är det minsta osäker på vad du håller på med. Kolla också med försäkringsbolaget vad som gäller hos dem.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
16 maj 2005 Jens Johansson, Foto Tor Olsson
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen!

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]