Annons
Utomhusbelysning kan vara både praktisk och mycket  dekorativ. Foto: London W8
Utomhusbelysning kan vara både praktisk och mycket dekorativ. Foto: London W8

Ljusa idéer för höstmörkret

Utomhusbelysning

Att belysa en entré, trappa eller gång är praktiskt för att se och synas, men att välja rätt armatur och ljuskälla kan vara nog så svårt. Och ett upplyst grenverk en frostig januarikväll kan vara lika vackert som en prunkade rosenbuske i juli. Rätt tänkt kan utomhusbelysningen vara både funktionell och dekorativ.

Av: Pauline Josephson, 07 september 2004

Under sommaren spenderar vi timmar av plantering, gräsklippning och pyssel i våra trädgårdar för att skapa vackra och behagliga uterum. Så kommer höstmörkret och trädgården som personlig oas blir ett minne blott. Då gäller bara att se och att synas – det vill säga, att ta sig säkert till och från huset och att avskräcka eventuella inkräktare. För när det kommer till utomhusbelysning har många av oss en tendens att bli uteslutande praktiska. Men glöm inte bort att tänka på hur belysning kan användas i dekorativt syfte. Marknaden erbjuder en mängd armaturer för olika ändamål utomhus.

Olika typer av armaturer

Stolpar används oftast för att lysa upp en gång eller uppfart. Stolpens höjd bör vara proportionerlig till omgivningen och därför kan det vara bra att köpa en stolpe som är reglerbar i höjd. Vissa stolpar har två eller ett ”knippe” av tre lyktor och för att inte ljuset ska bli alltför starkt kan lågenergilampor då vara att föredra. Kontrollera alltid att ingjutningsfästen eller fundament ingår i köpet. Tänk också på vilken färg som passar huset bäst – svart är klassiskt, vitt känns nytt, medan grått smälter in väl på de flesta platser. En annan typ av stolpar är s.k. pollare, halvmeterhöga stolpar som används på liknande sätt.


Välj armatur efter husets stil. Foto: Konstsmide 

Annons

För husknuten, fasaden, muren eller entrén finns en uppsjö lyktor, vägg- och taklampor att välja mellan. En del lampor ger indirekt ljus genom att ljuskällan riktas mot en vägg. Ofta syns dock ljuskällan genom ett rökfärgat eller klart glas och då bör man också välja ljuskälla med omsorg - en glödtrådslampa kan till exempel vara mycket dekorativ i sig. Vägglampor – liksom stolpar – kan vara ganska utsatta, så har man barn kan extra tåligt akrylglas vara att föredra. Har entrén ett skyddande tak kan en taklampa vara mer praktisk.

Vissa detaljer i trädgården kan belysas med dramatisk effekt genom till exempel spotlights. Dessa monteras i marken med ingjutningsfästen eller jordspett. Detaljbelysning är ofta att föredra framför lampor vars ljus spretar obestämt över hela trädgården. För gången eller parkeringen finns också marklampor som ger ljus rakt underifrån.

Bildtext
Spotlights med ljus underifrån ger extra dramatisk effekt. Foto: Konstsmide

Satsa på god kvalitet och stilenlighet

Vad bör man då tänka på när man ska köpa sin utomhusbelysning? Först och främst bör man välja armatur av god kvalitet. Väder och vind sliter, solen bleker, kustens salt fräter och barnens framfart med leksaker utsätter både lampa, fästen och ledningar för påfrestningar. Dessutom kan det vara svårt att hitta reservdelar till armaturer som köpts från tillfälliga partier hos lågprisvaruhusen. Det finns gott om bra och billiga modeller av plast, men med tanke på hur länge lampan ska hålla kan det vara idé att satsa lite mer pengar från början - på till exempel gjutjärn- eller aluminiumarmaturer.

Vidare bör man välja en stil som passar husets arkitektur. En klassisk vägglampa i så kallad vagnsmodell kan passa utmärkt till en villa i äldre stil, men kan kännas direkt malplacerad på ett modernt hus, och vice versa. Stolpar kan lätt förvandla trädgården till en offentlig park och alltför många små pollare kan lätt bli pråligt.

Bildtext
Satsa på armaturer av god kvalitet – väder och vind utsätter dem för hårt slitage. Foto: Konstsmide

Kombinera funktion med dekoration

Att använda belysning i trädgården i dekorativt syfte är fortfarande ganska ovanligt i Sverige. Än så länge sträcker det sig till en och en annan lampa i poolen och någon lyktslinga i ett träd runt jul. Men i varje trädgård finns oanade möjligheter att skapa spännande rum långt efter sommarens sista grillkväll. Matplatsen känns mer ombonad – trots att mörkret fallit - om man använder en kombination av trivsamma armaturer och levande ljus på utvalda platser i trädgården. Ljuskällor placerade lite längre bort i trädgården kan få den att se större ut. Vintermörkret kan kännas som en tillgång snarare än som en tung börda om man låter lysa upp ett spektakulärt grenverk, synligt från husets fönster.

Vad kan belysas?

Tänk på hur trädgårdens karaktär förändras under året, och kanske framför allt på hur den gestaltar sig på vintern. Tänd lamporna inne i huset när det blivit mörkt och testa sedan att belysa olika punkter, till exempel en arkitektonisk detalj på huset, en vacker stentrappa eller grind, ett utmärkande häck eller en ståtlig flaggstång. Med en ficklampa eller genom att köpa en kabel, en transformator och några lågvoltspots, kan man själv pröva sig fram. Kombinera gärna det funktionella med det dekorativa - belys husfasaden och låt effekten tjäna som ledljus. Men se upp med att försöka belysa hela huset – det kan lätt bli för mycket ljus och är inte särskilt spännande. Spännande däremot är att belysa eventuella vatteneffekter - en damm, pool eller fontän - om sådana finns. Belysning vid skymningstimmarna ger vackra reflektioner och porlandet accentueras. Särskild armatur finns för montering under vattenytan

Bildtext
Belys en vacker mur eller en del av växtligheten och ljuset blir mer spännande. Foto: Noral

Dramatik kan man också få genom olika placering. Att rikta en lampa rakt nedifrån ett träd ger ofta ett dramatiskt intryck och ger helt annorlunda effekt än om man riktar den rakt framifrån eller bakifrån, då löv- eller grenverket framhävs mer. Är man ute efter en jämn belysning utan skuggor, är två armaturer riktade mot samma punkt bättre än en.

Variera ljuskällorna

Olika ljuskällor har olika livslängd, energiförbrukning och därmed kostnad. Tänk därför efter före vilket typ av ljus du är ute efter. Glödljus, dvs glöd- och halogenlampor, ger ett varmt och mjukt ljus, medan kompaktlysrör och lågenergilampor ger ett vitt, blekt ljus. Tänk på hur en klar glödlampa skiljer sig i karaktär och färg från en matt, i synnerhet om den är synlig genom glaset i en vacker vägglampett. En missriktad eller alltför stark lampa i höstkvällens mörker riskerar att blända snarare än att lysa upp. Ibland kan därför lägre ljusstyrka ge bättre ljus. Att mjuka upp mörkret med punktbelysning här och var ger också ett lugnare intryck än om man riktar en enda strålkastare rakt på gången eller entrén. Om ljuset blir alltför starkt kan man dessutom gå miste om att se stjärnhimlen och kvällsmörkrets egna, särskilda karaktär. Dimmer finns även för utomhusbelysning. Tänk också på att det är först när man är på plats i trädgården, i mörkret, som det går att avgöra hur ljuset faller. Be om öppet köp!

Lågenergilampor kan vara ett bra alternativ om utomhusbelysningen står tänd under många timmar. Enligt Energirådgivningen sparar man mer än 200 kronor för varje lampa man byter ut mot en lågenergilampa och de håller dessutom tio gånger längre. Ett annat sätt att hålla kostnaderna nere är att installera ett skymnings- eller rörelserelä. Ett rörelserelä tänder lyktan om någon rör sig inom ett visst avstånd. Ett skymningsrelä tänder lampan i skymningen och släcker den i gryningen. En timer kan ställas in på samma sätt.

En liten tanke bör även ägnas eventuella grannar. Få är de som vill ha sitt sovrum upplyst av en strålkastare hela natten… Tänk på hur armaturen riktas och undvik att sprida ljus utanför den egna tomten.

Bildtext
Tänk på grannarna och stjärnhimlen! En dimmer ger en mjukare nattbelysning. Foto: Noral

Installation – var försiktig med el

Själva anslutningen till elnätet måste alltid utföras av en behörig elektriker. Men mycket pengar kan sparas om man själv gräver hål för stolpfästen och ledningar. Man kan också förbereda för elektrikern genom att lägga ut kabelskyddsrör som ledningarna ska löpa i, gjuta fundament och skruva upp fästen för vägg- och takarmatur.

Lågvoltsbelysning i 24 volt kan man själv installera i trädgården. Fråga gärna i elaffären. Man bör dock vara försiktig och se till att transformator, ledning och armaturer placeras så att de inte kan köras på av gräsklippare eller annat. Slutligen, var praktisk med det praktiska! Att kunna tända och släcka belysningen från huset är alltid det mest bekväma. 

Ny utomhusbelysning i höst?

- Några punkter att tänka på:

• Kan utomhusbelysningen användas så att den också blir dekorativ?

• Satsa på kvalitet – slitaget är hårt. Kontrollera att armaturen är avsedd för utomhusbruk, har rost skyddsgaranti och att även ledningar och uttag är väderbeständiga.

• Stil – anpassa valet av armatur efter husets stil och byggår.

• Överväg antalet ljuskällor – för många armaturer blir förvirrande. Välj ut vad som ska stå i fokus, då det ofta är bättre med ett bestämt blickfång. För få ljuskällor blir å andra sidan ofta mindre intressant och ger helt enkelt dålig belysning.

• Gör en noga avvägning av ljuskällans styrka och hur ljuset riktas. Kontrast är spännande, men att bli bländad är inte trevligt. Tänk på grannarna!

• Indirekt ljus är ofta mjukare än direkt ljus – rikta gärna ljuset mot en vägg eller mur och låt reflektionerna från denna tjäna som ljuskälla.

• Belys nivåskillnaderna i trädgården - för ökad säkerhet, men också för en spännande effekt.

• Tänk på ekonomin. Att installera lågenergilampor, timer eller relä sparar pengar i längden.

• Håll utomhusbelysningen ren – ta bort löv, spindelväv och skräp samt torka av armaturen då och då så håller den längre.

• Placera helst strömbrytaren vid huset.

Köpinformation:

Gnosjö Konstsmide AB 0370-33 20 00
London W8 08-673 73 30
Noral 036-488 80

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07 september 2004 Pauline Josephson
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen!

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info[email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]