Ljusgran för flaggstång, Montejaur.com, pris från 1 299 kr.
Ljusgran för flaggstång, Montejaur.com, pris från 1 299 kr.

Så fixar du julbelysningen i trädgården

Utomhusbelysning

Glöm inte trädgården när du pyntar inför julhelgerna. Vi i Villa vet hur du gör det bäst.

Av: Anja Källstedt, 29 november 2016

Det krävs inte mer än några få  lampor för att skapa en stämningsfull känsla även utanför dörren till ditt hem. Vi frågade Tomas Källin, produktchef på Clas Ohlson, om hans mest lysande idéer när det gäller utebelysning.

Vad ska jag tänka på när jag väljer julbelysning till trädgården?

– Trenden att dekorera utomhus har blivit starkare. Mycket är influerat av USA och England, men i Sverige är vi är lite mer försiktiga. Vi vill ha det stilrent. Ett tips är därför att inte ösa på för mycket, utan att satsa på att lysa upp vissa punkter i din trädgård. Dekorera uppfarten, entrén eller brokvisten – det ger ett välkomnande in till huset. 

Är det dyrt med trädgårdsbelysning?

Annons

– Rent generellt är det inte dyrt alls om du ser till hur mycket effekt du får i trädgården. Om du kopplar in belysning som drar ström så är det elen som kostar. Har du batteridrivna slingor är det bara batteriet som kostar. 

Bör jag kontrollera belysningen innan jag sätter upp den?

– Ja, det första du ska göra är att titta så att den inte är trasig. Innan du sätter upp allting bör du dessutom testa att hela slingan lyser. Det tycker jag även att du ska göra med en helt ny produkt.

Finns det regler för hur lång tid av året som belysningen får sitta uppe? 

– Många tar ner julpyntet den 13 januari, och när vi kastar ut julgranen brukar vi även ta bort belysningen. Men det finns inga regler som säger att du måste ta ner belysningen ett visst datum. 

Vilken typ av belysning är trendig den här julen?

– En uppåtgående trend är batteridrivna slingor. Med dem slipper du kabeln som går från huset. Många väljer också belysning som inte är alltför julaktig, till exempel dekorativa slingor med led-lampor som ser ut som vanliga glödlampor. Något som blir allt mer populärt är att ljussätta fasaden och att ackompanjera belysningen med inspelad musik, som många gör i USA.

 

 

3 belysningstips till trädgården


Ljusslinga
Clas Ohlson, 299 kr.

 

Ljuslykta Storm, Ellos.se, 349 kr. 

 

 

Stjärna, Halens.se, 349 kr.

 

 

Om Tomas

Namn: Tomas Källin.
Ålder: 34 år.
Bor: I Leksand.
Gör: Produktchef på Clas Ohlson. 
Favoritbelysning i trädgården: "Jag har dekorerat ett träd med kopplingsbara slingor som jag har slingrat runt varje gren."

 

29 november 2016 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen!

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...