Annons
Belys trädgården för att göra det trevligare inomhus. Bakvänt? Inte alls, efter att ha pratat med ljussättaren Torbjörn Eliasson på White design i Göteborg.
Belys trädgården för att göra det trevligare inomhus. Bakvänt? Inte alls, efter att ha pratat med ljussättaren Torbjörn Eliasson på White design i Göteborg. Foto: Ina Agency

Belys trädgården!

Utomhusbelysning

Gör trädgården till scen och dig själv till regissör. Satsa på bra trädgårdsbelysning - då blir det succé både inomhus och utomhus.

Av: Maria Backman, 30 april 2007

– Det ska vara trevligt att gå ut, men framför allt att titta ut – vi vistas ju mest inomhus vintertid. Tänk dig att varje morgon se ut över ett vackert belyst träd!

Torbjörn Eliasson håller kurser i trädgårdsbelysning och ljussätter allt från balkonger och trädgårdar till slott och herrgårdar.

– Jag jobbar mest med den upplevelsemässiga delen: hur vill jag uppleva eller gestalta min trädgård? Det vi ser och upplever är det viktigaste, inte antalet watt. Det tekniska går alltid att lösa senare.

Tänk dig att din trädgård är en scen. Entréplatsen är en annan scen. Om det lyser vackert där känner man sig välkomnad hem – och dina gäster tycker det är trevligt att hälsa på. Ljus i trädgården skapar samma effekt som du får med marschaller, det känns festligare, menar han.

Annons

Så vad ska ljuset riktas på? – Under vinterhalvåret är ett träd vackert att belysa. När allt annat är fult är i alla fall min tall fin. Under våren när äppleträdet blommar flyttar jag armaturen dit, eller till något annat som är vackert just då. Genom att belysa vertikala ytor, som ett plank eller en husvägg, skapas ett rum i trädgården. Här kan du placera något spännande att fästa blicken på.

– Det känns behagligare att vistas i ett rum, i motsats till ett mörkt tomrum. Att gestalta rummets väggar är det som är nyckeln bakom ljussättning. Det kan vara en buske eller ett träd. När jag exempelvis belyser min lönn, hamnar lite spilljus på grannens uthus – där har jag skapat ett rum.

Kombinera olika slags ljus

Vilket slags ljus du väljer är viktigt för intrycket. Olika ljuskällor har dels olika förmåga att återge färger, dels olika färgtemperatur - det vill säga om ljuset är varmt eller kallt. Du kan också pröva att lägga på ett färgfilter.

– Hemma har jag vintertid ett ljust blåfilter på min lönn som gör den alldeles silvrig. I höstas prövade jag ett orange filter som förstärkte höstfärgerna på löven.

Att kombinera varmt och kallt ljus är också effektfullt.

Torbjörn Eliasson har ett varmtonat ljus på husfasaden som är en spännande kontrast till det kalla ljuset på lönnen. De olika intrycken förstärker varandra.

Här kan man fortsätta experimentera med mjukt ljus på en stor syrenbuske och smalare, mer riktat ljus på en tall. På lite större objekt passar ett bredstrålande ljus bäst, på smalare passar ett smalstrålande. Varmt och kallt, brett och smalt. Och glöm inte att växla mellan högt och lågt!

Hur belyser jag en naturtomt? En familj ville skapa en zon mellan natur och tomt, inte bara titta rätt ut i bäckmörkret. Torbjörn Eliasson rådde dem att plantera japanskt prydnadsgräs, som kan bli en och en halv meter högt. Under varje planta monterade han en liten markstrålkastare.

– Även de vissna vintervipporna är vackra med ett varmtonat ljus. Och en del av ljuset spiller ut på träden i den omgivande skogen. En annan kund hade en stor berghäll som belystes med ett mjukt bredstrålande, svagt ljus blåtonat ljus. På en spricka i berget lades ett smalt ljus.

– Berghällen var som en skulptur. Och intill stod en lönn som också den belystes. Här hade vi både ett lågt och ett högt objekt. 

Lågenergilampor och timer sparar energi

Men är fler tända lampor att eftersträva när vi nu ska spara energi? Tyvärr är solcellsdrivna lampor inget alternativ som de är utformade idag, menar Torbjörn Eliasson.

– Det finns mig veterligen inga bra solcellsdrivna armaturer. Jag tycker helt enkelt inte att de ger fint ljus. Men det är bara en tidsfråga innan bra solcellsdriven trädgårdsbelysning kommer. Lågenergilampor däremot fungerar jättebra, tycker han och råder att försöka använda dem så mycket som möjligt.

– Jag har det själv i min belysning hemma och den drar totalt 40 watt, det vill säga knappt fyra öre i timmen. Den kan alltså vara tänd sex timmar om dygnet för 25 öre. Satsa också på en timer – ha inte allt tänt på samma gång. Dels sparar du energi, dels blir trädgården mer spännande med variation. Man kan välja att ha ett par lampor tända morgon och kväll och ytterligare några som bara tänds då och då.

Kvalitet före kvantitet

Ta det lugnt med antalet watt, 18-20 watt räcker. Bygglampor som drar 500 watt är både dyra i drift, har kort livslängd och ger ett fult ljus, tycker Torbjörn Eliasson.

– Köp i stället två riktigt bra armaturer som bara drar omkring 20 watt vardera. Bortsett från skillnaden på ljuset handlar det om var man vill lägga sina pengar: höga elräkningar eller en högre investeringskostnad. Torbjörn Eliassons råd är att köpa armaturer för några tusenlappar och experimentera med dem, flytta runt och lära sig. Här fungerar det bra med ljus som kan stickas ner i marken eller klämma fast på en gren. Köp senare till några fasta armaturer.

– Börja enkelt. Samråd med grannarna, om jag köper den lampan så köper ni den. Byt och jobba tillsammans! Enklast är att köpa armatur med sladd och stickpropp, då brukar du själv kunna göra installationen. I annat fall ska en elektriker eller den affär du handlat i sköta installationen. Försäljaren ska kunna ge råd om hur du ska gå tillväga och vad du får och inte får göra själv.

Robust pollare

Produktnamn: Stockholm 288 galv
Tillverkare/distributör: Norlys AB, 0526-607 00, www.norlys.se
Typ av trädgårdsbelysning: Pollare på 85 cm i galvaniserat eller lackerat utförande. Finns för såväl lågenergi som vanligt glödljus.
Effekt: 18 W lågenergi eller max 60 W, E27 sockel.
Vad ingår: Stolpe komplett förutom fäste för betong eller mark.
Övrigt: Fem års garanti.
Pris: Cirka 3 400 kronor.

Markstrålkastare

Produktnamn: System Pavo IP65.
Tillverkare/distributör: ES-System Scandinavia AB, 08-585 000 35, www.essystem.se
Typ av trädgårdsbelysning: Miniatyrmarkstrålkastare för uteplats eller gångstråk.
Effekt: 1 W (LED 3200K), warm white.
Vad ingår i paketet: Armatur med inbyggd transformator och 0,2 meter anslutningsledning.
Övrigt: Två år fabriksgaranti.
Pris: 790 kronor.

Flexibel spotlight

Produktnamn: S4 alternativt S5.
Tillverkare/distributör: Garden Lights Alingsås, 0322-936 50, www.gardenlights.se
Typ av trädgårdsbelysning: Spotlight för riktat ljus. Passar medelstora träd, större buskar och fasader i varma färgtoner.
Effekt: 60-120 W.
Vad ingår i paketet: Klämfäste alternativt jordspett. Valbar ljuskälla: bred- eller smalstrålande och 60-120 W.
Pris: 975 kronor styck.

Lyser upp rabatten

Produktnamn: Cylinderlampa
Tillverkare/distributör: Gardena, 040-14 38 80, www.gardena.se
Typ av trädgårdsbelysning: Cylinderlampa med skärm.
Effekt: 10 W halogenlampa.
Vad ingår i paketet: Tre cylinderlampor med skärm, en transformator, en anslutningskabel (15 m), tre markfästen.
Övrigt: Systemet kan enkelt byggas ut.
Pris: 1 459 kronor.

Tålig markarmatur

Produktnamn: Aqualed
Tillverkare/distributör: Osram, 08-707 44 00, www.osram.se
Typ av trädgårdsbelysning: Markarmatur för nedsänkning, ring i rostfritt stål, vitt eller blått ljus. IP 68: kan monteras under vatten, tål överkörning med bil, och så vidare.
Effekt: Finns i effekterna 6 W, 10,5 W och 21 W
Vad ingår i paketet: Komplett armatur med kabel. Kräver transformator (OT12 eller OT06) för att kopplas till nätspänning.
Övrigt: LED/dioder är en energieffektiv och tålig ljusteknik med lång livslängd.
Pris: Cirka 350 kronor.

Spännande stålplåt

Produktnamn: Stickan mark
Tillverkare/distributör: Phosforos ljusdesign, 036 -30 82 26, www.phosforos.com
Typ av trädgårdsbelysning: Finns i olika storlekar och med olika sorter ljuskällor. Galvad eller pulverlackad två mm stålplåt.
Effekt: 20-150 W.
Pris: Från cirka 4 000 kronor.

Ljus i kruka

Produktnamn: Chrissline Garden Pots
Tillverkare/distributör: Markslöjd AB, 0320-305 00, www.markslojd.com
Typ av trädgårdsbelysning: Dekorationsbelysning
Effekt: 40 W alternativt lågenergi-ljuskälla
Vad ingår i paketet: Endast produkten
Övrigt: Ingår i ett utbyggbart 230 V-system med flera produkter. Systemet heter Chrissline och finns endast hos Markslöjd.
Pris: Cirka 1 095 kronor

Annorlunda markbelysning

Läs även:

Rätt ljus ute

Se din trädgård som ett extra rum till huset – även vintertid. Belysningsexperten Simon Davies ger dig goda råd.

Produktnamn: LED-Dots 9.5,5 "Let it shine from within".
Tillverkare/distributör: 12V.SE, 070-546 61 58, www.12v.se
Typ av trädgårdsbelysning: Markbelysning. Integreras smidigt i marksten, verandagolv, murar och så vidare i 5,5 mm hål.
Effekt: 0,5 W per lampa.
Vad ingår i paketet: Nio små integrerbara LED-ljus inklusive kabel och transformator.
Pris: 895 kronor.

Mobila designlampor

Produktnamn: Pod Lens
Tillverkare/distributör: Luceplan, 036-16 91 52, www.luceplan.com
Typ av trädgårdsbelysning: Designlampor för exempelvis trädgården, terrassen eller grusgången. Med hjälp av stänger och eventuell fot kan de placeras både utomhus och inomhus.
Effekt: 23 W PL-lysrör eller 40 W-halogenlampa
Vad ingår i paketet: En lampa med 40 W-halogenlampa E27 och stång på 35 cm.
Övrigt: Två års garanti.
Pris: 1 453 kronor.

För esteten

Produktnamn: A.Dapt Woodline
Tillverkare/distributör: Noral, 036-488 80, www.noral.se
Typ av trädgårdsbelysning: Effektbelysning/pollare.
Effekt: Metallhalogen 35 W.
Vad ingår i paketet: Armatur, pollare och kopplingsbox/markbox.
Övrigt: Inbyggnadsarmatur placerad i pollare av trä/metall.
Pris: 17 000 kronor.

Spotar i gjutgods

Produktnamn: Amalfi trädgårdsbelysning (art nr 7613-000)
Tillverkare/distributör: Gnosjö Konstsmide AB, tel 0370-33 20, www.konstsmide.se
Typ av trädgårdsbelysning: Spotligt för att belysa träd eller buskar.
Effekt: 10 W-lampor som går på 12 V. Enkelt att montera, kräver ingen installatör.
Vad ingår i paketet: Två spotar i gjutgods med lampor, tio meter kabel samt transformator.
Övrigt: Lösa spotar att koppla på befintligt system
Pris: Cirka 399 kronor

Komplett ljusslinga

Produktnamn: Lysdiodkedja
Tillverkare/distributör: Osram, tel 08-707 44 00, www.osram.se
Typ av trädgårdsbelysning: Ljusslinga med små, vita diodljuskällor för inomhus- eller utomhusbruk
Effekt: Finns i effekterna 6 W, 10,5 W och 21 W
Vad ingår i paketet: Komplett slinga för koppling till nätspänning. Slingorna finns i olika längder med 40, 80 eller 120 ljuskällor.
Övrigt: LED/dioder är en energieffektiv och tålig ljusteknik med lång livslängd
Pris: Kort (15,85 m) cirka 260 kronor, medel (21,85 m) cirka 460 kronor, lång (27,7 m) cirka 635 kronor

För marin stil

Produktnamn: Rio Marine
Tillverkare/distributör: Noral, tel 036-488 80, www.noral.se
Typ av trädgårdsbelysning: Pollare
Effekt: 60 W, 230 V
Vad ingår i paketet: Ingjutningsfäste. Betongfundament finns som tillbehör.
Övrigt: 25 års korrosionsgaranti
Pris: 4 100 kronor

Justerbar stolpe

Produktnamn: Torino E3S
Tillverkare: Noral, tel 036-488 80, www.noral.se
Typ av trädgårdsbelysning: Stolparmatur
Effekt: 3 x 100 W, 230 V
Vad ingår i paketet: Komplett, justerbar stolpe med ingjutningsfäste. Betongfundament finns som tillbehör.
Övrigt: Ingår i en omfattande produktfamilj med montagehöjder upp till 7 m. 25 års korrosionsgaranti.
Konsumentpris: 6 100 kronor

Välj rätt produkt för rätt ändamål, om produkten ska användas utomhus ska den ha erforderlig skydd mot väta (benämns IP44 eller IPX4). Den ska dessutom vara CE-märkt och försedd med tillverkarens namn, typbeteckning och effektuppgifter. Vid installeringen, följ anvisningarna i bruksanvisningen. Tänk på att kablar gjorda i PVC inte får användas utomhus eftersom de inte tål nordiskt vinterklimat. Här måste det istället vara en kabel gjord av gummi. Vänd dig alltid till en fackman om du är det minsta osäker. Nyinstallation av fasta ledningar, uttag och strömbrytare får endast utföras av elinstallatörer. Detsamma gäller anslutning och losskoppling av fast anslutna apparater och byte från ojordat till jordat uttag.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
30 april 2007 Maria Backman
Annons
Annons
Mer om Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning – smarta sätt att belysa rätt

Utomhusbelysning Belysning kan både göra trädgården mer stämningsfull och säker. Så gör du!

Galnaste hallowenbelysning du någonsin sett

Utomhusbelysning Funderar du på hur du ska dekorera huset inför helgens halloweenfest? Inspireras av den här helt galna utomhusbelysningen!

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

Mera mys med ljus!

Utomhusbelysning Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Utomhusbelysning Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]