Foto: Istockphoto

Bekämpa kirskål – fem tips

Trädgård

Kirskålen ligger i topp med mördarsnigeln om att vara våra mest hatade trädgårdsmarodörer. Den sprider sig hejvilt med både frön och rötter – endast en pytteliten rotbit räcker för att bilda en ny planta! Men, vi lovar, det går att få bort den! Här är fem riktigt bra tips -  pröva gärna allihop!

Hur blir man av med kirskål?

Kirskål

Annons

1. Gräv upp

När marken är lite fuktig och lättare att tränga igenom, försök gräva upp kirskålsplantorna helt och hållet med alla rötter, gräv med djupa spadtag! Själva bladverket (utan rötter eller frön) kan du kompostera direkt. Rötterna slänger du i soporna eller i en svart sopsäck i solen. Temperaturen blir då så hög att rötterna dör och går att kompostera.

2.  Trötta ut ogräset

Så fort du ser nya blad komma upp på vårkanten – ta genast bort dem! Det tröttar ut rötterna även om det tar ett tag. Har du missat några plantor så se till att klippa bort fröställningarna innan de hinner fröa av sig. 

3. Bygg barriärer

Att rensa ogräs är alltid lättare i lucker jord, och det är enklare att skapa i upphöjda bäddar. Har du stora problem med kirskål så bygg några högre lådor att odla i och fäst dubbla lager markduk i botten.

Det hjälper också att avgränsa trädgårdslanden med djupt nedgrävda kanter av till exempel betongplattor.

4. Täck med duk

Har du mycket kirskål på vissa ställen så kan du kväva dem genom att täcka med markduk eller svart plast under två odlingssäsonger. Det ser förstås inte så kul ut, men du kan snygga till det genom att till exempel lägga ett lager med täck- eller pinjebark ovanpå.

5. Var steget före!

Täck tomma ytor i trädgården med täckbark eller gräsklipp. Lägg gärna markduk eller geotextil under dina trädgårdsgångar och uteplatser.

Och ska du göra en ny rabatt – börja med att lägga en markduk över området, göra sedan utsnitt för plantorna och dölja duken med täckmaterial.

6. Konkurrera bort

Använd marktäckare som kan konkurrera med kirskålen. Bra sådana är myskmadra, flocknäva eller sockblomma. 

Ett annat knep, som kräver lite mer tid, är att så gräs där kirskålen växer och klippa det ofta och lågt. Ständig klippning och konkurrens med gräs tål inte kirskålen. När den försvunnit ur gräsmattan kan du vända grästuvorna upp och ned och börja odla där igen!

Kirskål

03 mars 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...