Visste du att bakpulver är bra även i trädgården?
Visste du att bakpulver är bra även i trädgården? Foto: Istockphoto

Bakpulver – mirakelmedlet för trädgården

Trädgård

Så här enkelt blir bakpulver din nya trädgårdshjälpare! Vi listar 4 bra knep!

Av: Mathilde L. Dahlin, 03 december 2020

Bakpulver, och bikarbonat, används främst i köket som jäsmedel för bakning. Men de är också bra städmedel – och gör mycket nytta för trädgård och blommor! Här är bara några exempel på vad bakpulver kan göra för underverk i din trädgård:

1. Sötare tomater

Annons

Om dina hemodlade tomater smakar bittert eller surt kan det hjälpa att mylla ner lite bakpulver i jorden. Cirka 4 msk per planta är lagom.

2. Säg hejdå till myrorna

Att bekämpa myror kan vara knepigt. De starka små djuren kan kännas omöjliga att bli av med! 

Har du problem med myror i dina blomkrukor, på uteplatsen eller i rabatterna? Strö ut ett lager bakpulver eller bikarbonat, och myrorna kommer att backa direkt.

 

Läs också: Städa med bikarbonat – så gör du

 

3. Längre blomning i vaser

Visst är det trist med blommor som vissnar fort? Genom att lägga en tesked bakpulver i vasen med snittblommorna förlänger du deras livslängd avsevärt.

4. Rena händer

Det är kul att ha fingrarna i jorden, men det kan vara svårt att få dem rena igen efteråt. Med bakpulver kan du få rena händer på en sekund, utan att behöva skrubba dem hårt. Fukta händerna, tillsätt lite bakpulver och skölj väl (för att undvika onödig irritation).

 

Källa: Wrapped in Rust

Fotnot: Bikarbonat och bakpulver är i stort sett utbytbara. Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse. Det är ett svagare jäsmedel än ren bikarbonat. 1 tsk bikarbonat motsvarar cirka 2 tsk bakpulver.

03 december 2020 Mathilde L. Dahlin
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...