Foto: Istockphoto

Amaryllis – vinterns ståtligaste blomma!

Trädgård

Låt blommande amaryllis lysa upp rummet under vinterns mörkaste månader. Det finns mängder av sorter med olika storlekar och färger på blomman, från mörkt blodrött över till ljuvt rosa och i vitt. Det finns även vårlika färger som limegult och äppelblomsrosa, och då gör det inget om löken behagar blomma först på vårkanten.

Amaryllis – så lyckas du!

Få krukväxter är så tacksamma trots minimal omvårdnad. Allt man behöver göra är att plantera en vilande lök i en kruka med blomjord och vattna sparsamt till en början. Och vill man inte driva löken själv finns många olika sorter av färdigdrivna amaryllisar att välja bland.

Idag förknippar vi amaryllis med jul, men det var först under 1960-talet som den blev den julblomma vi ser den som idag. Förr i tiden, när man i större utsträckning sparade löken år från år, var det en vårvinterblomma. De amaryllisar man köper idag har odlarna ”lurat” att blomma mitt i vintern. Det är egentligen en vårblommande lökväxt som om den får ha sin naturliga rytm blommar först framåt vårkanten. Det märker man om man sparar löken och driver den på nytt hösten därpå.

Annons

Allt finns i löken! Om man skär itu löken ser man att alla blad men också att blomstängeln finns färdig inne i löken.

 

Läs också: Så lyckas du med julblommorna!

 

Driv en amaryllislök – steg för steg

En amaryllislök blommar allt från 4 till 10 veckor efter planteringen. Hur snabba de är har med sort att göra men beror också på hur varmt krukan står.

 

1. Löken man köper är i vila. Välj en som är fast och fin, samt har friska rötter. Rötterna fungerar som fäste i jorden och gör att löken inte tippar lika lätt när blommorna slår ut.

2. Välj en kruka som är något större än själva löken. Ett lagom mått är att två fingrar får plats mellan lök och krukkant. Planterar man i för stor kruka tar det längre tid innan löken vaknar. Jorden torkar dessutom upp långsammare och risken för övervattning ökar.

3. Lägg ett lager med lecakulor eller krukskärvor i botten av krukan för bättre dränering.

4. Fyll på med blomjord.

5. Plantera löken så att häften är under jord. Sätter man för grunt kan löken tippa när blommorna slår ut.

6. Vattna så att jorden blir fuktig men inte blöt.

 

Så sköter du en nyplanterad lök:

- Placera krukan i ett fönster eller en bit in i rummet. Det räcker att löken får ljus när blomknoppen visar sig. Hur snabbt blomstängeln växer beror på temperaturen. Ett tips är att sätta den ovanför ett varmt element så kan man skynda på drivningen något.

- Vattna mycket sparsamt de första veckorna. Öka vattningen något när blomstängeln eller de första gröna bladen börjar titta fram, men låt alltid jorden torka upp mellan vattningarna. Får den för mycket vatten blir stängeln oftast för lång och gänglig. Vrid gärna på krukan med jämna mellanrum så att stängeln inte böjer sig mot ljuset utan växer rakt upp.

- Vissa sorter får blad tidigt, redan innan knoppen tittar fram. Andra får sina blad först när blomningen är över. Vill man spara löken måste de gröna bladen, där fotosyntesen sker, få vara kvar. Den näring som bildas i bladen används för att bygga upp löken igen så att den får kraft att blomma även nästa vinter.

Köptips!

Snåla inte och köp billigt utan välj en lite dyrare lök som är stor och kraftig. Det är nämligen lökens storlek som avgör hur många stänglar som amaryllisen får. Vanligast är två stänglar men det brukar variera från en enda stängel till tre stänglar. Fast lökens storlek beror också på vilken sort det är. Småblommiga amaryllisar har mindre lökar än de som blommar med stora blommor.

 

13 september 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...