Alunrot-i-kruka
Alunrot är en fin färgklick i krukan. Foto: Istock

Alunrot – tuffingen för rabatt och kruka

Trädgård

Alunrot är en favorit i vår- och höstkrukor och som marktäckare i rabatter. Välj och vraka bland alunrotens alla häftiga färger och mönster!

Av: Sandra Holmes, 18 mars 2020

Alunrot är en mångsidig trädgårdsväxt med blad som är vackra under hela säsongen.
I rabatten är den en tjusig kantväxt eller marktäckare som lyfter fram de andra växterna.

Det kan både vara snyggt att matcha alunrotens bladfärg med färgen på dina andra växters blommor och bladverk, eller att skapa mer dramatiska kontraster. Alunrot med marmorerade tydliga nerver skapar till exempel spänning bredvid andra enfärgade växter. 

Alunrot är också ett av de säkraste korten i vår- och höstkrukor eftersom bladen står pall och håller sig fina under frosten.

Blodalunrot 

Annons

Blodalunrot är en tålig långlivad sort.

Härdighet och färg

Numera finns det alunrot i nästan alla färger på färgskalan. ‘Palace Purple’ var den första mörkt rödbladiga alunroten som kom och den blev snabbt succé. Den är en mycket härdig sort med vita blommor juni-september.

Det finns många andra härdiga sorter också som kommer tillbaka år efter år. Det lanseras nya röd- och gulbladiga sorter från USA hela tiden, men de är inte alltid lika härdiga och de ljusbladiga bör stå halvskuggigt för att inte skadas av solen. Så ta reda på härdigheten om du vill ha en långlivad perenn alunrot. 

Ett säkert kort är blodalunrot, Heuchera sanguinea – en tålig gammal torparväxt med gröna blad och lysande röda blommor. 

 Alunrot-blomma

Alunrotens blommor är små men lockar massor av insekter.

Blommor för bin

Alunrotens blommor är som små klockor som sitter i glesa vippor på tunna höga stjälkar. De är antingen vita, rosa, röda – och bin och fjärilar älskar dem!

Den senaste tiden har det kommit alunrot som både har fantastiskt bladverk och lite större blommor. Sorterna ‘Shanghai’ med silverröda blad och vitrosa blommor, och ‘Paris’ med mörkrosa blommor och marmorerade blad i grönt och vitt är två vackra exempel. 

Alunrot

Alunrot trivs i väldränerad jord i sol till halvskugga. 

Jord och växtplats

Alunroten kommer ursprungligen från Nordamerika där den växer i lövskogar och klippiga områden. Den kan växa på de flesta väldränerade jordar, men trivs bäst i mullrika och kalkhaltiga jordar i soliga eller halvskuggiga lägen. 

Alunrot har ytliga rötter och mår bra av att man lägger på ett lager (2-5 cm) med näringsrik jord, gärna kompostjord om man har, på sensommaren. Lämna också gärna löv runt plantorna på vintern för att skydda dem mot frost. 

Alunroten växer i form av “kuddar“ som blir större med åren – och vart tredje år, på våren eller hösten, bör man omplantera och dela dem för att hålla dem livskraftiga. 

 

8 snygga sorter

Alunrot-Green-Spice

‘Green Spice’

Alunrot-Forever-Purple

‘Forever Purple’

Alunrot-Obsidian

‘Obsidian’

Alunrot-Silver-Scrolls

‘Silver Scrolls’

Alunrot-Marmalade

‘Marmalade’

Alunrot-Can-Can

‘Can Can’

Alunrot-Shanghai

‘Shanghai’

Alunrot-Encore

‘Encore’

18 mars 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...