Uterummets olika delar

Här visar vi några olika typer av uterum och ger tips och råd om vad du ska tänka på när du bygger ett uterum.


Om huset inte har rätt förutsättningar för ett uterum kan man bygga sig en fristående liten paviljong. 31 225 kronor inklusive frakt men exklusive plåttak och stengolv. Willab Trädgård Segeltak över uteplatsen svalkar och ger skärgårdskänsla. Denna konstruktion från Marifix AB.

Grunden – det viktigaste för ett bra resultat

När du valt standard på ditt uterum vet du också på ett ungefär vilken typ av golv du behöver. Det enklare sommarrummet kan kanske klara sig med trallvirke eller betongplattor på golvet. Annars finns det tre huvudtyper av grund till uterum: Träbjälklag monterad och fäst i betongplintar, träbjälklag monterad i murad eller gjuten stödmur (torpargrund) samt gjuten betongplatta – kanske med golvvärme? Träreglar som har kontakt med utemiljö bör vara tryckimpregnerade. Alla dessa alternativ kan isoleras på olika sätt och bör naturligtvis fuktspärras för att undvika att det blir fukt i uterummet.

Stommen – ska tåla väderväxlingar

I ett uterum, där temperaturen kan växla kraftigt krävs ett virke som inte vrider eller kröker sig. Det gör inte limträ. Det är dessutom lättarbetat och i förhållande till sin vikt ett av de starkaste konstruktionsmaterialen. De flesta färdiga byggsatser man köper från tillverkare är gjorda av tillkapade limträbalkar. Är du händig kan du beställa okapat lösvirke, det blir lite billigare. Det förekommer även stommar i aluminium.

Väggar och tak – isolerar mycket eller lite

När du väljer glas bestämmer du hur länge du ska kunna vistas i ditt uterum. Vanligt glas är billigast och ett bra alternativ till ett enklare uterum Energi och isolerglas gör det möjligt att vistas i rummet från vår till tidig höst. Energiglas minskar risken för imma och rimfrost på glaset. Vinterisolerglas ska användas i vinterträdgården där du vill vistas året om.

I valet av trä- eller aluminiumprofiler är det tycke och smak som får styra. Aluminium finns i många olika färger, är formstabilt och i det närmaste underhållsfritt. Trä ger en gedigen känsla och har en naturligt god isolerförmåga, men kräver i gengäld underhåll.

Golv – standarden avgör

I det enklare sommarrummet duger trall eller betongplattor som golv. Till vinterträdgården eller uterummet väljs ofta massivt trägolv eller någon form av klinker. Återigen är det en fråga om vad man tycker är snyggt! Men vill du ha klinker blir resultatet bäst om du har en gjuten platta som underlag, eftersom denna inte rör sig. Många lägger även in golvvärme i dessa rum, vilket förstås höjer komforten och mysfaktorn?

Ett uterum som detta från Santex kostar cirka 100 000 kronor. Då får man ett komplett uterum med limträstomme, vita partier med energiglas, 16 mm taksats.

Alternativa uterum

Paviljonger, lusthus och växthus

Har du svårt att bygga till ett uterum? Eller är det så att ditt hus karaktär helt enkelt inte klär i en utbyggnad i glas? Ibland kan det vara mer välgörande för huset att placera uterummet fristående i trädgården, i form av ett lusthus, växthus eller en paviljong.

En markis ger skydd mot sol och regn och skapar på samma gång ett uterum. Markis från Brustor/Bröderna Anderssons. En pergola i anslutning till huskroppen skapar rumskänsla med spännande ljusbrytningar. Hängmatta från Stora famnen, Foto Hans Gustafsson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar