Annons

Underbara uterum!

Uterum

Slipp mygg och knott, retsamma regnstänk och bortblåsta servetter. I uterummet kan du njuta av naturen under betryggande former.

Av: Maria Backman, 07 februari 2007

Halle uterum.

Allra enklast och billigast är att skärma av favoritplatsen i trädgården med en spaljé. Lägg ett enkelt plasttak över och du har dessutom fått ett regnskydd. Eller bygg en plankvägg och kompletterad med markis. Låt olika blommande buskar bilda en skyddande häck – en snabbväxande pilberså är en annan variant. Blåsigt på altanen? Markisväv, skjutbara glasdörrar eller fönster på utsatta lägen kan vara en lösning.

Den som vill kunna vistas i uterummet längre in på höstkanten, eller tidigare om vårarna, satsar lite mer och bygger ett slutet rum. För att kunna vistas i uterummet året om krävs isolering, någon värmekälla samt fönster med isolerglas. Då är det begreppet vinterträdgård som gäller.

Annons

Här har vi koncentrerat oss på inglasade uterum och vinterträdgårdar, som finns i en uppsjö av varianter – från färdiga standardpaket till skräddarsydda lösningar. Ibland kanske de ändå inte passar på det befintliga huset, eller så sätter tomtens utformning stopp. Här kan lösningen vara ett fristående uterum, kanske i form av ett lusthus, ett växthus eller rentav ett satellitrum – alltså ett extra rum sammankopplat med huset men en bit därifrån.

Planera med framförhållning

Men för ett så bra slutresultat som möjligt krävs i vanlig ordning viss planering och tankemöda. Vad vill jag ha och vad ska jag använda uterummet till? Ska det vara uppvärmt? Passar det på mitt hus? Behöver jag söka bygglov? I vilket väderstreck ska rummet ligga?

Allt för många kommer på att de vill ha uterum frampå vårkanten men glömmer att det är många beslut som ska tas innan det blir verklighet, berättar Hans Peter Lökken på Novoroom.

– Det är oerhört vanligt att tankar om uterum väcks framåt påsk. Min önskan är att folk tänker till tidigare och planerar redan under vintern. Ett uterum ska inte stressas fram, instämmer Christina Alexandersson, Verandamästarna:

– Framförallt kräver en vinterträdgård ordentlig framförhållning – man ska ju trivas med den i många år. Det finns många aspekter att ta hänsyn till, inte minst bostadshusets utseende. Vita karmar passar exempelvis vid de flesta byggnationer – vid val av kulörta karmar skall man tänka igenom en genomgående färgsättning för hela byggnationen, påpekar Hans Peter Lökken.

Tänk igenom läget

Inför besöket är det bra om du har en ungefärlig idé. Ta gärna med ritningar på bostadshuset och skissa lite själv, tipsar Christina Alexandersson.

Behövs arkitekthjälp?

– Visst kan man ta hjälp av en arkitekt, men återförsäljarna har stort kunnande och erfarenhet och kan utifrån detta ta fram ett uterum som passar till det befintliga huset. Verandamästarna har själva inga färdiga koncept, utan samråder med kunden.

– Vår specialitet är just att skräddarsy uterum och vinterträdgårdar, medan andra tillverkare är inriktade på färdiga lösningar. Ett viktigt första beslut handlar om läget. Söderläge är vanligtvis inget att rekommendera. Ideallägen är snarare nordväst eller nordost, berättar Christina Alexandersson.

– Då stör inte solen, som annars gassar större delen av dagen. Men oftast är det bostadshusets utformning som avgör var uterummet hamnar.

– Man vill vanligen gärna ansluta det till kök eller vardagsrum. Det befintliga huset får styra mycket här.

Underhållsfritt eller underhåll

Den som vill slippa tänka på underhåll väljer stommar av aluminium. Stommar i trä blir allt populärare, men kräver större arbetsinsats. En kompromiss kan vara trä enbart i stommar och aluminium i övrigt. Limträ, som ju både är starkt och formstabilt, klarar de stora temperaturskillnaderna i ett uterum bra.

I ett oisolerat uterum får du enkelt upp temperaturen med infravärme. En tjock matta på golvet, liksom gardiner och persienner, håller också kylan borta i viss mån. Glöm bara inte att vädra mattan - den drar åt sig fukt och kan orsaka fuktskador på golvet.

Genom att välja ett åtminstone 16 millimeter tjockt plasttak med kanaler sparar du en hel del energi. Eller välj energiglas till dörrar och fönster som släpper in solvärmen och reflekterar tillbaka värmen in i rummet. De dyrare isolerglasen kan dock vara bortkastade pengar om golvet inte är isolerat. Har du tänkt använda uterummet året om är det lika bra att isolera golvet från början.

Bygg effektivt och isolera rätt

Hur håller jag bäst värmekostnaderna nere i en vinterträdgård?

– Försök optimera ytan. Det vill säga bygg inte för att få plats med hela släkten, utan försök finna en yta som fungerar, tipsar Christina Alexandersson.

– Och isolera rummet väl med en ordentlig grund, bruten köldbrygga i aluminimprofilerna och isolerglas. Bruten köldbrygga betyder att de värmeledande aluminiumdetaljerna är isolerade.

Isolerglas kan exempelvis innebära dubbelglas, dubbelglas med energiglas eller tvåglasfönster med gas mellan rutorna. Tänk också på att det isolerade rummet behöver kunna vädras. Glöm inte vädringsfönster! Begränsa också  glasytan i taket - det behöver inte enbart bestå av glas.

– Har du trätak kan du istället fälla in takfönster, har du en alimuniumstomme kan du välja hälften glas, hälften isolerade plåtfyllningar. En vedeldad kamin i uterummet är inte heller fel. Och så behöver man ju inte ha full värme hela året om.

Skräddarsydd vinterträdgård

Tillverkare: VerandaMästarna AB, 046-77 19 45, www.verandamastarna.se
Typ av uterum: Vinterträdgård (typ Jade style). Helaluminiumveranda med fasta och skjutbara partier (typ Saphir).
Material stomme: Aluminiumprofiler med bruten köldbrygga.
Material tak: Aluminiumprofiler med bruten köldbrygga och isolerglas.
Glasmaterial och typ av glas: Isolerglas (U-värde 1,1).
Mått: Skräddarsys för att passa det befintliga huset.
Färg: Valfri.
Vad ingår i paketet: Standard enligt ovan inklusive montage.
Övrigt: Tillval som solskyddsglas för att kontrollera ljus och värmeinsläpp, självrengörande glas, spröjs mellan glasen, vädringsfönster, elmanövrerad taklucka, infällda spotlighter in- eller utvändigt, cylinderlås.
Pris: Från 15 000 kronor per kvadratmeter golvyta.

Kunden bestämmer

Produktnamn: Novoroom
Tillverkare: Novo AB, 031-57 89 00, www.novo.cc
Typ av uterum: Från uterum med enkelglas till vinterträdgårdar och glaspartier för montage i husets ytterväggar för hela året.
Material stomme: Limträ.
Material tak: Från 20 millimeter isolerplasttak till välisolerade isolerglastak med eller utan inbygga solskydd.
Glasmaterial och typ av glas: Alla produkter har härdat säkerhetsglas. Argon-gasfyllning är standard för alla isolerglasutföranden. U-värde finns ner till 1,1.
Mått: Förslagsrum finns från cirka 12 – 30 kvadratmeter, de flesta rum anpassas dock till förutsättningarna i befintlig byggnation.
Färg: Vita karmar är standard, kan dock levereras i valfri NCS– eller RAL–kulör.
Vad ingår i paketet: Material till platta på mark, limträstommar, dörrar, fönster och tak i varierande utförande. Monteringsanvisningar medföljer leverans.
Övrigt: Tillval som ventilationsluckor, väderstyrda plisségardiner, glasräcken, spröjs i glasrutor med mera.
Pris: Från cirka 25 000 kronor för ett mindre uterum i enkelglasutförande till cirka 250 000 kronor för en välisolerad vinterträdgård.

Prisvärt sommarrum

Produktnamn: Svensk Sommar 10 kvadratmeter
Tillverkare/distributör: Willab Garden, 0431-686 00, www.willabgarden.se
Typ av uterum: Främst för sommarbruk.
Material stomme: Limträstomme i svenskt klassat kvalitetslimträ (L40).
Material tak: Isolertak WT X-struktur 10 millimeter.
Glasmaterial och typ av glas: Uterumspartier WT 30 säkerhetsglas.
Mått: Höjd x längd x djup: 2 360 x 3 882 x 2 730 millimeter
Färg: Vitlack eller natureloxerat.
Vad ingår i paketet: Limträstomme, isolertak inklusive profilsystem och vägganslutningslist, uterumspartier av säkerhetsglas samt takrännesats. Frakt ingår. Till de flesta uterum medföljer monteringsvideo utan extra kostnad samt utförliga monteringsanvisningar.
Övrigt: Tio års garanti på isolerplast och isolertak, fem års garanti på glaspartier till uterum.
Pris: Komplett cirka 25 000 kronor.

Bygg ditt rum på hemsidan!

Produktnamn: Solux
Tillverkare/distributör: Solux, 042-29 49 10, www.solux.se
Typ av uterum: Enligt kundens önskemål. Erbjuder ett komplett sortiment av uterum.
Material stomme: Svenskt limträ.
Material tak: Kanalplasttak i 16 eller 25 millimeter utförande. Behandlat med dubbelsidigt UV-skydd.
Glasmaterial och typ av glas: Enkelglas, floatglas 4 millimeter (U-värde 5,8) eller energiglas (U-värde 3,9). Isolerglas finns med dubbelt glas var av det var 6 millimeter argongasfylld luftspalt. Vinterglas har en 64 millimeter ram och består av dubbelt glas och 12 millimeter argongasfylld luftspalt samt isolerad aluminiumram (bruten köldbrygga).
Mått: Standardmått från 2 916 x 3 406 millimeter upp till 3 800 millimeter djup + 7 500 millimeter bredd. Viss anpassning går att göra mot standard.
Färg: Aluminiumeloxerad eller vitlackerad profil.
Vad ingår i paketet: Via bygghjälpen har man möjlighet att i 3D bygga och beställa ett rum som är komplett förutom betong, armering samt skruvar för träkonstruktionens sammansättning. Fri leverans.
Övrigt: 10 års färggaranti på kanalplasttaket. Erbjuder ett komplett sortiment av uterum med tre olika stommar av limträ. Pulpettak, sadeltak eller burspråkstomme, allt ifrån enkelglas till dubbelglas med bruten köldbrygga. I sortimentet finns både skjutbara dörr och fönsterpartier samt fasta partier i två bredder.
Pris: Från cirka 28 000 kronor upp till cirka 160 000 kronor.

Uterum med energiglas

Produktnamn: Formata Excellent
Tillverkare/distributör: Skånska Byggvaror AB, 042-25 30 00, www.skbv.se
Typ av uterum: Passande för vår/sommar/höstsäsong. Finns med både fasta och skjutbara dörr- och fönsterpartier.
Material stomme: Svenskt limträ.
Material tak: Kanalplastskivor med UV-skyddande skikt på översidan (skivans tjocklek 10 millimeter, 16 millimeter alternativt 25 millimeter).
Glasmaterial och typ av glas: Härdat energiglas (4 millimeter säkerhetsglas) med färgneutral energibeläggning (glasets insida hålls härigenom varmare vilket minskar risken för kondens och rimfrost).
Mått: Rummet i vårt exempel är 10 kvadratmeter, längd x djup x höjd bakkant x höjd framkant: 290x370x254x225 centimeter. Annars valfri storlek.
Färg: Naturanodiserad aluminium och vitlackat.
Vad ingår i paketet: I prisexemplet ingår limträstomme, 16 millimeter kanalplasttak, profiler i naturanodiserat aluminium och glaspartier med säkerhetsglas och energibeläggning. Monteringsanvisningar, råd via telefon. Fraktfritt hem till dörren över hela Sverige.
Övrigt: Fem års garanti mot material-, konstruktions- och produktionsfel på inglasningen. Tio års garanti på UV-beständigheten på kanalplasten. Kraftiga sidoprofiler med integrerad handtaglist som ytterliggare stabiliserar sidoprofilen. Även inbyggd hakprofil som stabiliserar och tätar vid stängt läge. Dubbel borstsättning mellan luckor och mot spårprofil, gummilist på karmsidan för dämpning och tätning mot sidoprofil på yttre luckor. Hakregellås med dubbel cylinder som kan låsas/låsas upp både in- och utifrån ingår. Hela glas (det vill säga ingen spröjsprofil).
Pris: Tio kvadratmeter kostar från cirka 35 900 kronor. Försäljningsstart i början av mars.

Glasar in altanen

Produktnamn: Kejo
Tillverkare/distributör: Kejo Uterum AB, 0652-233 35, www.kejo.nu
Typ av uterum: Skräddarsydd lösning för den som redan har en altan och vill glasa in den. Passar bäst till vår/sommar/höstsäsong. Tillverkas som fasta, skjutbara partier och gavelspetsar.
Material stomme: Vanligtvis limträ eller furu, beroende på kundens önskemål.
Material tak: 16 millimeter polykarbonatisolertak.
Glasmaterial och typ av glas: Enkelglas 4 millimeter, ofta med energiglas för att minska risken med rimfrost på vintern.
Mått: Golvyta 7x3,6 meter, glashöjd 2 150 millimeter.
Färg: Vitlackad eller natur.
Vad ingår i paketet: Frakt hem till kunden. Montering kan erbjudas om så önskas.
Övrigt: Minst fem års garanti på glas, tio års garanti på tak.
Pris: 44 800 kronor. Priset avser uterummet på bilden med golvyta 7x3,6 meter, burspråk och frostat glas under spröjs, glashöjd 2 150 millimeter och med ett 16 millimeter isolertak, opalfärgat. Totalkostnad för glaspartier och tak exklusive stomme.

Fristående sommarrum

Läs även:

Uterum med rymd

Ritat och byggt av egna händer – och en hel del vänner. Ett år tog det, men vilket lyft, vilken rymd! Ett uterum att längta till hela långa vintern.

Produktnamn: Kenjo uterum
Tillverkare/distributör: Kenjo System AB, 0325-717 80, www.kenjo.se
Typ av uterum: Fristående uterum med förråd som kan inredas efter eget behov (bastu, dusch, kök, gästrum m m). Avsett för sommarbruk med vikbara alternativt fasta partier i aluminium och härdat floatglas.
Material stomme: Limträ.
Material tak: Trä och papp alternativt med kanaltak av polykarbonat eller säkerhetsglas.
Glasmaterial och typ av glas: Enkelglas, härdat, energiglas, härdat energiglas.
Mått: 3 100 x 4 800 millimeter eller enligt kunds önskemål. Maxmått på glaspartier bredd 4 300 millimeter, höjd 2 200 millimeter
Färg: Stomme omålad. Partier tillverkas vita eller natureloxerat.
Vad ingår i paketet: Färdigkapad limträstomme, ut- och invändiga paneler, tak och golvbjälkar, golvträ furu, isolering till golv, väggar och tak, takpapp, plåtbeslag, rännor och rör, vikbara partier 2 900 x 2 000, förrådsdörr. Monteringsbeskrivning och cd. Monteringshjälp via lokala återförsäljare. Förrådet levereras oinrett.
Övrigt: Tillverkar även lösa partier efter kundens önskemål. Materialpaket till förrådet enligt specifika önskemål kan erbjudas. Fem års material- och funktionsgaranti.
Pris: 59 000 kronor. Frakt tillkommer.

Inbyggd hängränna

Produktnamn: Santex Uterum 35
Tillverkare/distributör: Santex System AB, 035-17 23 00, www.santex.se
Typ av uterum: Specialrum som bygger på standardrum 35 (Elegance, sommar)
Material stomme: Bearbetad limträstomme.
Material tak: Polykarbonatplatta, fast tak, opalvit (25 millimeter).
Glasmaterial och typ av glas: Energiglas (U-värde 3,9).
Mått: 2 600 x 7 000 x 3 500 millimeter (höjd x längd x djup)
Färg: Vita aluminiumprofiler, vitmålad stomme
Vad ingår i paketet: Tillbehör som skruvar etc, samt en monteringsfilm.
Övrigt: Uterummet är försett med aluminiumprofiler, inbyggd hängränna, tredelat skjutparti (sida), en bruten hörna med vädringslucka (hörn), tredelat skjutparti (framsida), en bruten hörna med vädringslucka (framsida), tredelat fönster med bröstning (framsida), två fasta fönster (sida).
Pris: Komplett byggsats cirka 97 230 kronor.

Många valmöjligheter

Tillverkare/distributör: Montal AB, tel 0243-88330, www.montal.se
Typ av uterum: Tillhandahåller både uterum med enkelglas (Montal Original) och vinterträdgårdprodukter. Fasta alternativt skjutbara partier.
Material stomme: Aluminium, vinterträdgårdsprodukter med bruten köldbrygga i samtliga profiler.
Material tak: Polykarbonat (kanalplast) eller glastak.
Glasmaterial och typ av glas: Enkelglas (floatglas) 5 millimeter är standard till uterum (tillval finns som härdat glas eller lågenergiglas). Till vinterträdgård finns många sorters glas (isolerat, säkerhetsglas, självrengörande med mera).
Mått: Efter kundmått.
Färg: Standardpartier finns i naturanodiserad aluiminium och vitlackerat, annars valfri färg inom RAL-skalan men då något längre leveranstid.
Vad ingår i paketet: Rostfria infästningsskruvar, monteringsanvisning. Hjälp med förslag till utförande, ritning och montage om kunden så önskar mot tillägg.
Övrigt: Inga plastdetaljer, allt är rostfritt. Fem års garanti mot fabrikationsfel både vad gäller glas och partier.
Pris: Ett normalt uterum med enkelglas om 15-18 kvadratmeter cirka 25 000-30 000 kronor. En vinterträdgård om 20-25 kvadratmeter med de enklare glaspartierna cirka 85 000-90 000 kronor, enbart glastak 100 000-110 000 kronor.

Miljontals kombinationer

Produktnamn: Halle Uterum
Tillverkare/distributör: Halle, tel 08-802795, www.halle.se
Typ av uterum: Både standard och efter specialmått. Allt från enkelglas till vinterträdgårdar. Systemen består av fasta, fasta i linje, skjutbara och kombienheter (fasta och skjutluckor tillsammans).
Material stomme: Limträ, färdigkapad eller råkapad.
Material tak: Isolux kanalplasttak. 10 millimeter (klar, opal) 16 millimeter (opal, klar eller rök), 32 millimeter (opal eller rök).
Glasmaterial och typ av glas: Energiglas, härdat glas, isolerglas med inbyggt energiglas (U-värde 2,5), Thermo Isolerglas med argongas (U-värde 1,2).
Mått: Valfritt.
Färg: Systemet Design finns i vit/natur, systemet Thermo finns i RAL-skalan.
Vad ingår i paketet: Levererar antingen allt (det vill säga kapad limträstomme, glaspartier och kanalplasttak) eller produkterna var för sig. På hemsidan finns ett 3D-internet baserat planeringsverktyg där kunden kan gå in och skapa/designa sitt uterum. Det går att bygga miljontals olika kombinationer av uterum.
Övrigt: Garantier ingår
Pris: Kompletta uterum (inkluderar kapad limträstomme, glaspartier, kanalplasttak) från cirka 50 000 kronor. Storlek på uterum och glasval påverkar priset.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07 februari 2007 Maria Backman
Annons
Annons
Mer om Uterum

Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

Uterum Drömmer du också om ett uterum där växter gror tidigt och stannar länge? Ett rum för odling och trivsamt umgänge. Ta del av trädgårdsdesignern Peter Englanders råd och låt drömmarna ta några kliv mot verklighet!

Skuggigt och skönt på altanen

Uterum Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

Vilket virke är bäst?

Uterum Vilket virke ska du ha i ditt trädäck? Tryckimpregnerad furu är fortfarande absolut vanligast eftersom det är så mycket billigare än alternativen,...

Hela familjens utevardagsrum!

Uterum Nu kan Agnes och hennes familj vara ute trots att det regnar. I nya uterummet blir det pyssel, matlagning och umgänge.

Uterummet är vår favoritplats

Uterum För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

Blomstrande rum i trädgården

Uterum Att skapa olika och lite speciella rum är något trädgårdsentusiasten Anna-Lena Wibom har lyckats med i sin stora blomstrande trädgård.

Ombyggt uterum: "Vår gamla altan blev ett uterum"

Uterum Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius och hennes släkt bestämde sig för att glasa in verandan till sommarhuset. Vi var trötta på att frysa alla regniga somrar. Dessutom behövde vi mer plats. Det är perfekt!

Nybyggt uterum: "Vi ville vara ute året om"

Uterum Familjen Kvalnes-Ulviken bor på norska ostkusten och har ett uterum som används året om. Det är perfekt för både julens fester och sommarens grillningar...

Ett härligt sommartak på altanen

Uterum Ett skönt skydd mot solen när den gassar som mest, men även mot lättare duggregn. Med en markis blir uteplatsen sommarens vardagsrum på riktigt. Vi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]