Artikeln är ett samarbete med Willab Garden.
Uterum från Willab Garden.
Uterum från Willab Garden. Foto: Willab Garden

Sugen på uterum? Här är bästa tipsen!

Uterum

8 tips för dig som vill skaffa uterum.

Av: Caroline Engvall, 09 juni 2014
 • Fundera på vilken typ

  Fundera på vilken typ av uterum du vill ha. Pulpet (passar både långsida och gavel),sadeltak, funkis eller fristående? På Willab Gardens hemsida hittar du Uterumsguiden där du kan"bygga" ditt uterum, få pris och beställa. Du kan också ladda ner Willab Gardens app och se hur olika uterumsmodeller ser ut på ditt eget hus.

 • Mät storleken

  Ska du bara ha ett matbord eller vill du få plats med lounge också? Ett tips är att lägga ut rep på marken för att skapa dig en bild av hur stort uterummet blir.

 • När på året

  När på året ska du använda uterummet? Hos Willab Garden finns både året runt-uterum och uterum endast för sommarsäsongen.

 • Du måste inte välja standardmått

  Det finns dock många standardmodeller vars bredd och djup kan anpassas efter dina behov.

 • Nya regler för bygglov

  Den 4 juni i år röstade riksdagen igenom ett nytt förslag med bygglovsfria åtgärder. Ett av dem är att bygga ut huset med upp till 15 kvm utan bygglov. Då krävs endast en anmälan till byggnadsnämnden. Vill du bygga uterum större än 15 kvm krävs fortfarande bygglov.

 • Ta mått på den yta du vill bygga på

  Även höjden. Har du ett hus med takutsprång är det bra att veta vilken höjd takutsprånget börjar på, likaså dess djup.

 • Är kapad stomme bra?

  Ja! Kapad stomme innebär att allt är tillkapat efter de mått som uterummet ska vara i. Alla hak i stolpar och balkar är då färdiga när stommen anländer. Det sparar mycket tid och pengar. 

 • Om du vill anlita hantverkare

  Om du vill anlita hantverkare för monteringen av ditt uterum så har Willab Garden auktoriserade montörer över hela landet. De är utbildade på våra produkter vilket garanterar ett väl utfört arbete.

   

Visa allt innehåll
09 juni 2014 Caroline Engvall
Annons
Annons
Mer om Uterum

Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

Uterum Drömmer du också om ett uterum där växter gror tidigt och stannar länge? Ett rum för odling och trivsamt umgänge. Ta del av trädgårdsdesignern Peter Englanders råd och låt drömmarna ta några kliv mot verklighet!

Skuggigt och skönt på altanen

Uterum Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

Vilket virke är bäst?

Uterum Vilket virke ska du ha i ditt trädäck? Tryckimpregnerad furu är fortfarande absolut vanligast eftersom det är så mycket billigare än alternativen,...

Hela familjens utevardagsrum!

Uterum Nu kan Agnes och hennes familj vara ute trots att det regnar. I nya uterummet blir det pyssel, matlagning och umgänge.

Uterummet är vår favoritplats

Uterum För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

Blomstrande rum i trädgården

Uterum Att skapa olika och lite speciella rum är något trädgårdsentusiasten Anna-Lena Wibom har lyckats med i sin stora blomstrande trädgård.

Ombyggt uterum: "Vår gamla altan blev ett uterum"

Uterum Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius och hennes släkt bestämde sig för att glasa in verandan till sommarhuset. Vi var trötta på att frysa alla regniga somrar. Dessutom behövde vi mer plats. Det är perfekt!

Nybyggt uterum: "Vi ville vara ute året om"

Uterum Familjen Kvalnes-Ulviken bor på norska ostkusten och har ett uterum som används året om. Det är perfekt för både julens fester och sommarens grillningar...

Ett härligt sommartak på altanen

Uterum Ett skönt skydd mot solen när den gassar som mest, men även mot lättare duggregn. Med en markis blir uteplatsen sommarens vardagsrum på riktigt. Vi...