Sätt segel på altanen

När himlen är klarblå och solen står som högst är längtan efter svalka som störst. Med ett taksegel över altanen kan man känna havets svalka ända in i inlandet.


100 procent flexibelt. Måttanpassat till perfektion -här följer takseglet husfasadens kantiga form. Under den vita segelduken har familjen ett stort extrarum med solskydd och svalka hela sommaren.

Om årets sommarväder ens blir i närheten av det förgående, vet du att svalka och skugga är ett absolut måste. Vill du inte sitta inomhus kan du lösa det på många förträffliga vis. Ett av dessa är taksegel som har seglat upp som ett nytt alternativ till markiser. Ett taksegel är precis vad det låter som – ett tak av segelduk.

Visst kan man köpa ett begagnat segel och spänna upp, men det finns snyggare och mer funktionella lösningar där man använder riktig segelduk för att ge önskad skugga över uteplatsen.

Oändliga variationer

Segeldukens speciella egenskaper gör att den passar utmärkt för att användas till solskydd på altanen. Den tar bort skarpt solljus, men det blir inte mörkt. Den tål regn och är i stort sett underhållsfri. Den kan monteras överallt, med vilka konstiga lösningar som helst.

-Vi är hundra procent flexibla, säger Kent Wretman som är ansvarig för utvecklingen av taksegel på segelmakarföretaget Gransegel. Det går att tillverka ett taksegel som passar vilket hus och vilken tomt som helst.

Ett taksegel sys oftast av samma material som vanliga segel, polyesterväv. Vävd polyester är vanligast, men de går även att få i till exempel polyesterduk. Dessa håller sämre, men många tycker att de är lite läckrare.

Enkast, och billigast, är det att motera fästena direkt på huset.

Monteras på plats

Till skillnad mot markiser och parasoller går segelduken att variera i det oändliga. Både form och montering kan anpassas exakt efter huset och tomtens karaktär – och naturligtvis efter ägarnas önskemål.

Vill man ha mycket segelkänsla väljer man ett segel med alla de detaljer som finns på en segelbåt. Kanske man också väljer att montera den fast den på marken med mastliknande riggningar. Eller så väljer man ett alternativ som påminner om markisen, där seglet kan rullas in och ut beroende på väder och vind.

Den enklaste typen av montering, och därmed också den billigaste, är en så kallad fast montering där man spänner upp seglet och låter det bilda ett extrarum under hela sommaren.

-Men jag rekommenderar att man tar bort det om man är borta i två veckor eller mer, likaså om man väntar hårt väder. Blåser det storm håller det inte! varnar Kent Wretman på Gransegel.

Peter Håkansson på Royal Sails håller med om att det är viktigt att tänka på hållbqarheten.

-Det allra vikigaste med monteringen är att seglet är ordentligt välspänt, säger. Kommer det en vindpust ska grejerna sitta där. Fladder i segelduk är inte bra, vare sig på en segelbåt eller på ett taksegel.

Med segelduken monterad i en mast får du en härlig känsla av att befinna dig ombord på en segelbåt.

Tvätta med tvål och vatten

En segelduk är behandlad för att i möjligaste mån motstå smuts. Man kommer dock inte undan regn och annat som förändrar materialets nyans. Vinden är en värre fiende än solen!

Det bästa man kan göra för att seglet ska hålla länge är låta det vara rejält välspänt. Fladder i segelduk är det som ger slitage. Det gör duken mjuk och en mjuk duk tappar form och spänst.

De smutsfläckar som uppkommer tvättas bort med vanligt tvål och vatten. Svåra fläckar tar man bort med Klorinlösning.

Så här mycket kostar det:

Eftersom det här inte handlar om färdigsydda tygbitar, utan allt är specialsytt och måttanpassat så är det svårt att ge en korrekt prisbild. Men ungefär så här mycket kostar de olika materialen man använder som duk per kvadratmeter:

– Mesta segelkänslan får man med vävd polyesterduk som kostar cirka 250-400 kronor per kvadratmeter.

– Vinyl, pvc-duk kostar cirka 200 kronor per kvadratmeter. Inte lika snyggt, men otroligt hållbart.
Till detta tillkommer arbetskostnad och vad som nu behövs för montering.

– Ett segeltak på cirka 20 kvadratmeter med totalentreprenad och inga konstiga monteringar, det vill säga du fäster seglet i naturliga fästpunkter, träd och huskropp, kostar cirka 15 000 kronor.

– För rullbart tillkommer cirka 5 000 kronor.

– Behöver du material för stagning och uppsättning, till exempel master så tillkommer ytterligare 7 000-8 000 kronor.

– Billigaste alternativet är att välja 10 kvadratmeter segel i en vanlig form, trekantig eller fyrkantig. Fästpunkter i hus och trädgård ordnar du själv. Då kan du komma undan med drygt 3 000 kronor.

Bästa sättet att förverkliga drömmen om ett taksegel är att kontakta de segelmakare som finns nära dig. De flesta av dem syr taksegel på begäran. Det kan vara bra att veta att de flesta segelbeställningar görs under våren så under denna period har alla segelmakare mycket att göra. Under hösten råder däremot lågsäsong. Då är det närmare mellan beställningsdatum och leverans.
Hos segelmakaren hittar du också begagnade segel som du själv kan montera upp. Ett begagnat segel i lagom storlek för en altan (cirka 10 kvadratmeter) kostar ungefär 2000 kronor.

Här kan du beställa taksegel

Royal Sails, kontakt Peter Håkansson, tfn 08-660 55 05
Gransegel, kontakt Kent Wretman, tfn 08-718 30 60, www.segeltak.com
Titta även i Gula Sidorna under segelmakare. De flesta av dessa syr taksegel på begäran.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar