Annons

Ett härligt sommartak på altanen

Uterum

Ett skönt skydd mot solen när den gassar som mest, men även mot lättare duggregn. Med en markis blir uteplatsen sommarens vardagsrum på riktigt. Vi valde att montera vår markis själva, med viss möda, men med ett superbra resultat.

Av: Karin Cedronius, viivilla.se juni 2011, 25 maj 2011

Äntligen på plats! Markisen ramar in altanen, skänker svalkande skugga och ger en härlig känsla av rumslighet. Nu kan man njuta av altanen både i gassande sol och vid lättare duggregn. Markisen som är köpt på Hornbach kostade 10 000 kr. Bredd: 400 cm utfall: 300 cm samt elmotor.

Före. Så här såg altanen ut innan markisen kom upp. Ett utsatt söderläge med sol hela dagen och långt in på kvällen. Här behövdes ett solskydd!

Tanken hade grott under lång tid, flera år faktiskt. Det visserligen stora – men inte tillräckliga – parasollet behövde bytas ut. Altanen krävde ett större solskydd för att bli det extra vardagsrum vi ville ha sommartid. Men vad skulle vi välja? Ett fast skärmtak har fördelen att det står emot både sol och regn, men nackdelen att det är just fast och därmed alltid stänger ute solen. Vi ville hellre kunna välja att låta altanen bada i sol när vi vill och skärma av när vi vill.

Valet föll därför på en eldriven markis från Hornbach. Den mäter 400 cm i bredd och 300 cm i längd i fullt utfällt läge. Ett fiffigt gör-det-själv-paket med monteringsanvisningar. Piece of cake, tänkte vi och drog igång. Fullt så enkelt skulle det visa sig inte vara, att bli med markis. Men med lite möda och några extra inköp – samt god hjälp av en snäll svärfar – så satt den till slut på sin plats. Ta del av våra erfarenheter och råd!


Rejäla doningar krävs för att få upp en stor markis på 400x300 cm på väggen. Slagborr, väggfästen och specialskruvar för lättbetong.

En stor markis är tung. Minst två, gärna tre personer behövs för att lyfta upp den till sina fästen.

Montering av markis – gör så här:

Annons

1. Börja med att ta reda på vilket material din fasad består av. Det är avgörande för viken typ av fästanordning du ska använda. En stor markis väger mycket och du måste försäkra dig om att den sitter stadigt, och inte utgör någon fara för de som sitter under. I vårt fall bestod fasaden av putsad lättbetong, vilket gjorde att de expanderskruvar som följde med i paketet inte fungerade, eftersom de var till för vanlig betong. Vi fick börja med att köpa till skruvar samt ankarmassa för lättbetong – ett slags tvåkomponents fästmassa som fixerar skruvarna i borrhålen.

2. När allt material är på plats är det dags att räkna ut fallhöjden på markisen. Vi valde en lägsta höjd vid fullt utrullad markis på 220 cm, men detta är förstås en smaksak. Då hamnade markisen på en höjd om 270 cm vid väggen. Monteringsanvisningen innehåller alla beräkningsmallar, men tänk på att kolla att dörrar och fönster går att öppna när markisen är utfälld.

3. Nästa moment är att mäta ut var på fasaden markisen ska placeras. Detta är ett viktigt jobb, där precision är a och o. I vårt markispaket medföljde en plastmall som visade var hålen skulle borras. Men det var lättare sagt än gjort att få fast den tunna plastmallen på vår putsade fasad, eftersom vinden tog tag i den och den inte ville fästa ordentligt. Arbetet krävde två vuxna som höll i mallen och en tredje som markerade för hålen. En mätsticka i trä var till god hjälp för att försäkra sig om att höjden från altangolvet till skruvhålen blev exakt.

4. Med en slagborr borrar du sedan hål i fasaden enligt de utmärkta hålen. Om du som vi måste använda ankarmassa för skruvarna, tänk då på att göra rent från borrdamm inuti hålen för att få maximalt fäste för massan.

5. Sen är det dags att montera väggfästena som håller uppe markisen. Om du använder ankarmassa får du tänka på att vara snabb och att ha alla skruvar redo, eftersom massan härdar väldigt snabbt.

6. Det sista momentet – och det tyngsta – är att lyfta upp och låsa fast markisen på väggen. För oss krävdes det tre personer för att lyfta upp markisen, som lades på väggfästena och fixerades med skruvar enligt anvisningarna.

7. Så är markisen äntligen på plats! Justera utfallsvinkeln så den blir som du vill ha den med skruvarna i framkant på fästena. Gör detta när markisen är i utfällt läge.


Mät noga ut var fästena ska sitta. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och bemästra vinden när plastmallen för borrhålen ska på plats på den putsade väggen.


Precision är a och o när fästena ska på plats. Minsta lilla miss och markisen blir sned. Använd gärna en mätsticka som garanterar att höjden blir densamma för alla fästena.


Det gäller att vara riktigt snabb när ankarmassan har sprutats i hålen, annars härdar det och skruven kan hamna snett. Tänk också på att blåsa rent ordentligt i borrhålet innan du sprutar in massan så att den fäster bra.
8. Sista momentet för oss, som hade valt en eldriven markis, var att låta en behörig elektriker installera elen. Vi valde dessutom att montera dit en avstängningsknapp så att vi kan stänga av elen under vintern eller om vi är bortresta.

Kostnad: markis från Hornbach, bredd 400 cm, utfall 300 cm, med eldriven motor kostade 10000 kronor. Extra kostnader utöver markispaketet: lättbetongskruv och ankarmassa 300 kr, strömbrytare 200 kr.

Lista:

 • Markispaket
 • Mall för hålen
 • Mätsticka i trä
 • Vattenpass
 • Slagborr
 • Tumstock
 • Stege
 • Ankarmassa (om fasaden består av lättbetong)
 • Skruvar som passar fasadmaterialet
 • 2-3 personer som kan lyfta markisen (beroende på markisens storlek)

Tänk på att:

 • Var noggrann när du räknar ut och mäter upp höjden på markisen så att den hamnar rakt och inte för lågt när den är utfälld fullt ut. Tänk på att fallet minskar ju längre ut du rullar markisen.
 • Var även noggrann när du mäter upp var fästena ska sitta. Det är lätt att slarva, och minsta lilla miss påverkar hela markisens våglinje.
 • Ha rätt fästanordningar som passar fasaden. Felaktiga kan medföra risk för att markisen lossnar.
 • Om du använder ankarmassa – tänk på att den härdar snabbt. Var snabb i arbetsmomenten.
 • Om du har en markis med eldriven motor måste elen installeras av en behörig elektriker.
 • Montera gärna en avstängningsknapp så att du kan slå av strömmen helt under vintern eller om du reser bort en längre tid.
 • Tänk på att alltid ta in din markis om det blåser eller regnar kraftigt. En stor markis blir ett enormt vind- och vattenfång!
25 maj 2011 Karin Cedronius, viivilla.se juni 2011
Annons
Annons
Mer om Uterum

Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

Uterum Drömmer du också om ett uterum där växter gror tidigt och stannar länge? Ett rum för odling och trivsamt umgänge. Ta del av trädgårdsdesignern Peter Englanders råd och låt drömmarna ta några kliv mot verklighet!

Skuggigt och skönt på altanen

Uterum Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

Vilket virke är bäst?

Uterum Vilket virke ska du ha i ditt trädäck? Tryckimpregnerad furu är fortfarande absolut vanligast eftersom det är så mycket billigare än alternativen,...

Hela familjens utevardagsrum!

Uterum Nu kan Agnes och hennes familj vara ute trots att det regnar. I nya uterummet blir det pyssel, matlagning och umgänge.

Uterummet är vår favoritplats

Uterum För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

Blomstrande rum i trädgården

Uterum Att skapa olika och lite speciella rum är något trädgårdsentusiasten Anna-Lena Wibom har lyckats med i sin stora blomstrande trädgård.

Tillbyggt uterum: "Det kostade några hundra"

Uterum Här njuter Lotta Hogrell av en lugn stund med sin bok – eller umgås med sin man, sina döttrar och vänner under ljumma ljusa sommarkvällar. Uterummet har hon och hennes man monterat ihop själva – av ett övergivet gammalt växthus.

Ombyggt uterum: "Vår gamla altan blev ett uterum"

Uterum Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius och hennes släkt bestämde sig för att glasa in verandan till sommarhuset. Vi var trötta på att frysa alla regniga...

Nybyggt uterum: "Vi ville vara ute året om"

Uterum Familjen Kvalnes-Ulviken bor på norska ostkusten och har ett uterum som används året om. Det är perfekt för både julens fester och sommarens grillningar...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]