Annons
Uterummet Vår-Höst med funkissadeltak från Willab Garden, pris cirka 110 000:-.
Uterummet Vår-Höst med funkissadeltak från Willab Garden, pris cirka 110 000:-.

Dags för uterum!

Uterum

Förläng säsongen och njut av tidiga vårvinterdagar eller regniga sommarkvällar. Ett uterum blir en länk mellan inne och ute. Låt oss guida dig till ditt drömrum.

Av: Redaktionen Vi i Villa, 03 maj 2011

Blåst, regn eller kanske hagel. Den svenska sommaren är tyvärr inte alltför pålitlig. Vilken tur då att man kan förlänga sommarsäsongen med ett härligt uterum! Oavsett vilket uterum du väljer så är det några frågor du bör ställa dig innan du fattar beslut. När vill du använda rummet? Ska det skydda mot regn och blåst under sommaren, men inte mot kyla under höst och vinter? Kanske vill du ha ett isolerat rum, en vinterträdgård, där du kan fira både jul och nyår? Ett sådant rum kräver isolerade väggar eller isolerglaspartier och takpartier/isolertak med bra u-värde samt en isolerad grund. Det blir förstås dyrare. Mellanprisvarianten är uterummet som kan värmas upp och användas från tidig vår till sen höst, ofta med skjut- eller vikbara dörrar.

Vad kostar det?

Annons

Börja med att titta i plånboken. Ett sommarrum, med enklare glas där tak och skjutpartier inte är så tjocka, kan du få från cirka 25 000 kronor. Går du upp till 35-50 000 kronor kan du få energiglas med lägre u-värde och därmed längre säsong. Rum i den här prisklassen har sällan inbyggd värme, utan kan värmas upp med ett elelement under den kyliga hösten och vårvintern.

Vill du njuta av uterummet året om och har en rejäl budget att spendera? Då är en helisolerad vinterträdgård med säkerhetsisolerglas och ett u-värde på 1,1 – 1,2 ett bra val. För omkring tio kvadratmeter får du lägga ner cirka 100 000 kronor. Men det finns vinterträdgårdar även för det tredubbla, beroende på storlek, glas och stommar.

Dessa priser gäller förstås enbart för materialkostnaden. Till det kommer arbetskostnaden om du väljer att anlita hantverkare istället för att lägga grunden och bygga rummet själv. Men de flesta uterum är anpassade för att privatpersoner ska kunna bygga ihop dem själva.

Vinterträdgård

Till vinterträdgården rekommenderar leverantörerna en gjuten platta och golvvärme. Tänk på att isolera väl om du väljer att ha golvvärme så att du inte eldar för kråkorna. För de enklare uterummen kan du antingen välja plintar med trägolv eller träbjälklag. Även här handlar det om vilken peng man är villig att spendera.

– Om du tänker gjuta en platta kan det vara en god idé att göra det på hösten så den hinner torka ordentligt. Sen kan du bygga uterummet tidigt på våren och njuta av det hela säsongen, säger Tina Paulsson på Willab Garden.

Många väljer att bygga sitt uterum på en plats där det redan tidigare funnits en altan eller ett uterum. Tina Paulsson tycker att den optimala placeringen av uterummet är i nära anslutning till köket.

– De flesta vittnar om att man mer eller mindre flyttar ut till sitt uterum från april till oktober. Det är där man umgås, äter och tar det lugnt.

Ett uterum kan bli varmt under soliga dagar. Då gäller det att kunna öppna fönster och dörrar för att vädra. Med en vädringslucka friskar du enkelt upp luften. Vissa tillverkare säljer utbytbara nätfönster, bra även för att slippa mygg och andra insekter.

Tidsåtgång

Hur lång tid tar det då att få sitt uterum om man bygger själv? – Räkna med att ett sommarrum tar en dryg vecka att få upp om man har en färdig bottenplatta. Sedan ökar tidsåtgången i takt med hur avancerat uterummet är, säger Tina Paulsson.

Av Karin Cedronius, ViV nr 5/2011

5 goda råd om uterum:

Planera väl innan du bestämmer dig för vilket uterum du ska ha. Många leverantörer har smarta 3D-ritverktyg att ladda ner på sina hemsidor. Det ger dig en bild av hur uterummet blir.

Behåll gärna den öppna altanen/trädäcket i anslutning till uterummet så har du en trevlig plats att vistas på även när solen skiner.

Om du gjuter in golvvärme i grunden måste du anlita en elektriker.

Kom ihåg att alla uterum i anslutning till bostadshuset kräver bygglov.

Vill du hellre ha ett fristående uterum? Ta en titt på leverantörernas växthus – många väljer dessa som uterum. Är de under 15 kvadratmeter krävs inget bygglov.

Sommarrum eller året-runt-rum?

Här är ett axplock uterum i olika prisklasser!

Njut från tidig vår till sen höst

Ett uterum som du kan njuta av från tidig vår till sent in på hösten. Uterummet Vår-Höst med funkissadeltak har limträstomme, antracitlackade skjutpartier i isolerglas och 32 mm isolertak med X-struktur. Storlek: 25 kvadratmeter. Willab Garden. Se bild ovan i artikeln.

Förläng säsongen

Vår till höst är ett skönt uterum för säsongen tidig vår till sen höst. Uterummet har skjutpartier i isolerglas och 32 mm isolertak. Svensk kvalitetsträ i limträstommen. Ytan är ca 21 kvadratmeter. Willab Garden.

 

Cirka 72 000:-

Lyxig vinterträdgård

Santex Design är en ny exklusiv serie vinterträdgårdar. Rummen har unika konstruktionslösningar och effektfulla detaljer. U-värdet på den kompletta vinterträdgården, inklusive Santex grund 510 är så lågt som 0,95. Santex.


Cirka 197 000:-

Ett ljust vår-höstrum

Ett mysigt uterum för vår och höst. Solux 525 med 25mm tak har isolerglas och sadeltakstomme som ger ett ljust och rymligt extrarum. Stommen finns med eller utan brutna hörn. Enklast placeras stommen på husets kortsida, men den kan även anslutas på husets långsida. Solux.


Cirka 61 900:-

Underhållsfritt i aluminium

Classic är ett uterum som passar den svenska sommaren. Ett enkelt och i princip helt underhållsfritt koncept i aluminium. Ett bra basalternativ med många kombinationsmöjligheter som gör det möjligt att bygga på både mindre och större ytor. Säkerhetsglas. Skånska byggvaror.


Cirka 38 000:-

Lagrar solens värme

Med energibeläggning på glaset kan du njuta av trädgårdens skiftningar från tidig vår till sen höst. Excellent S30 har värmeisolerande glas, vilket gör att värmen från solens strålar stannar kvar till sent på kvällen. Aluminiumpartier gör det i princip underhållsfritt. Säkerhetsglas. Skånska byggvaror.


Cirka 49 000:-

Sommarkänsla från maj till september!

Svensk Sommar har moderna uterumspartier och svensk kvalitetsträ i stommen. Dessutom är stommen exaktkapad, vilket gör att du sparar en hel del arbete när du bygger. Ytan är 10 kvadratmeter med limträstomme, skjutpartier i säkerhetsglas och 10 mm isolertak. Willab Garden.

Läs även:

Ombyggt uterum: "Vår gamla altan blev ett uterum"

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius och hennes släkt bestämde sig för att glasa in verandan till sommarhuset. Vi var trötta på att frysa alla...


25 995:-

Ett rum för alla årstider

Solux 725 är en vinterträdgård som funkar även under årets kallaste månader. Rummet har partier med isolerglas och bruten köldbrygga som klarar av att hålla dig varm även när snön ligger djup ute. Rummet har pulpettakstomme och två brutna hörn. Väljer du till ventiler i stommen får du ett välventilerat uterum. Solux.


Cirka 105 900:-

Fristående utan bygglov

Kan byggas mitt i trädgården eller som ett närliggande uterum en liten bit från ditt bostadshus. Uterummet ligger med sina 14,3 kvadratmeter inom gränsen för att slippa söka bygglov. Komplett med limträstomme, skjutpartier i säkerhetsglas och 10 mm isolertak. Willab Garden.


39 995:-

Köpinformation:

Santex www.santex.se

Skånska byggvaror www.skanskabyggvaror.se 042-25 30 00

Solux www.solux.se 0771-88 37 86

Willab Garden www.willabgarden.se 0431-686 00

03 maj 2011 Redaktionen Vi i Villa
Annons
Annons
Mer om Uterum

Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

Uterum Drömmer du också om ett uterum där växter gror tidigt och stannar länge? Ett rum för odling och trivsamt umgänge. Ta del av trädgårdsdesignern Peter Englanders råd och låt drömmarna ta några kliv mot verklighet!

Skuggigt och skönt på altanen

Uterum Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

Vilket virke är bäst?

Uterum Vilket virke ska du ha i ditt trädäck? Tryckimpregnerad furu är fortfarande absolut vanligast eftersom det är så mycket billigare än alternativen,...

Hela familjens utevardagsrum!

Uterum Nu kan Agnes och hennes familj vara ute trots att det regnar. I nya uterummet blir det pyssel, matlagning och umgänge.

Uterummet är vår favoritplats

Uterum För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

Blomstrande rum i trädgården

Uterum Att skapa olika och lite speciella rum är något trädgårdsentusiasten Anna-Lena Wibom har lyckats med i sin stora blomstrande trädgård.

Ombyggt uterum: "Vår gamla altan blev ett uterum"

Uterum Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius och hennes släkt bestämde sig för att glasa in verandan till sommarhuset. Vi var trötta på att frysa alla regniga somrar. Dessutom behövde vi mer plats. Det är perfekt!

Nybyggt uterum: "Vi ville vara ute året om"

Uterum Familjen Kvalnes-Ulviken bor på norska ostkusten och har ett uterum som används året om. Det är perfekt för både julens fester och sommarens grillningar...

Ett härligt sommartak på altanen

Uterum Ett skönt skydd mot solen när den gassar som mest, men även mot lättare duggregn. Med en markis blir uteplatsen sommarens vardagsrum på riktigt. Vi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]