ANNONS FRÅN SKÅNSKA BYGGVAROR

14 frågor och svar om att bygga uterum

Ska du bygga uterum? Här svarar Jesper Nilsson, Skånska Byggvarors uterumsexpert, på de 14 vanligaste frågorna.


Skånska Byggvaror har uterum för alla årstider och har stenkoll på var, när och hur du ska bygga för att få ut det bästa av ditt uterum. Oavsett om du ska fira julafton, skapa ett lekrum eller äta mysiga middagar i uterummet så har Skånska Byggvaror allt du behöver.

Här är de vanligaste frågorna som Skånska Byggvarors kunder ställer, och uterumsexperten Jesper Nilssons svar. 

1. Jag planerar att bygga uterum, vad är det första jag ska göra?
– Innan du kommer för långt i processen är det bra att ta kontakt med stadsbyggnadsförvaltningen/bygglovsenheten i din kommun för att se hur stort du får bygga och kanske även var på huset du får bygga ut. Vissa hus eller områden kan vara belagda med starka restriktioner om hur och vad du får bygga.

2.Hur gör jag med grunden, kan jag bygga direkt på trädäcket?
– Det beror på hur trädäcket är konstruerat. Ett uterum med kanalplasttak och glaspartier samt en limträstomme väger flera hundra kilo och då måste du vara säker på att underlaget klarar av den belastningen. Ofta byggs trädäck utan en tanke på att det ska stå ett stort uterum på det och då har man missat att dimensionera konstruktionen efter det. Att försöka förändra det gamla trädäcket kan i många fall bli väldigt komplicerat – det är enklare att bygga nytt. Här gäller samma grundregler som vid andra byggprojekt: gör underlaget/golvet riktigt noga så blir resten av bygget mycket enklare. 

3. Vilket material ska jag använda?
– Vi rekommenderar en limträstomme eftersom den är formstabil, lättarbetad, ger ett bra brandmotstånd och som bonus dessutom är snygg. Tak av kanalplast gör att du får in mycket ljus i uterummet. Du kan även välja vår helt färdigkapade och grundbehandlade limträstomme, så slipper du flera timmars målning. Den färdiga limträstommen är en nyhet för i år som gör att du kan börja montera direkt och skippa grundbehandlingen, och vem vill inte slippa det momentet?

 4. Hur tjockt ska ett kanalplasttak vara?  
– Det varierar beroende på vilken säsong du bygger och anpassar uterummet för. Är det ett sommarrum (tänkt att användas endast på sommaren) räcker det med 10 mm, men är det en vinterträdgård (används på vintern) krävs att kanalplasttaket är 50 mm. Skjutdörrar i aluminium och glas är det bästa och mest kostnadseffektiva valet. Vi har allt från enkla system med enkelglas till helisolerade system för vinterträdgård. Det kan låta som många val men om du vet hur du vill använda uterummet så löser vi resten. Vi har en enkel uterumsguide på vår webb där det enda du behöver ta ställning till är storleken och val av säsong. Resten sköter guiden åt dig och på bara fyra klick får du ett prisförslag.

5. Vad kostar det att bygga ett uterum?
– Från 25 000 kronor till över 100 000 kronor. Snittuterummet kostar ungefär 60 000 kronor och är av modellen vår- och höst uterum, alltså rum som är anpassade för de årstiderna. Den vanligaste storleken på uterum ligger på cirka 20 kvm.

6.Hur lång tid tar det att montera ett uterum och kan jag göra det själv?
– Hur lång tid det tar är alltid svårt att säga, det beror på många olika faktorer. Jag skulle vilja ge tipset att alltid vara två stycken, det är många lyft och det underlättar om man är två och det är framför allt roligare att bygga tillsammans. Underlaget är viktigt. Vi skickar alltid med utförliga monteringsanvisningar på samtliga produkter som är anpassade efter gör-det-självare och har du någon fråga så finns vi tillgängliga för vägledning och rådgivning. Väljer du dessutom en färdigkapad och grundbehandlad limträstomme så är allt redan anpassat – det blir som en stor byggsats som ska sättas ihop!

7. Hur ska jag tänka när det gäller placering och storlek på uterummet?
– Läget är viktigt, vilket väderstreck vill du åt? Tänk också på att försöka skapa ett bra flöde från huset och ut i uterummet, det gör att du använder uterummet mer. Storleken är också viktig, vi brukar säga att du ska drömma dig bort lite vad gäller uterummets yta. Tänk även igenom hur du vill använda ditt uterum, är det enbart en matplats eller ska det kanske även innehålla en soffgrupp? Det är vad du ska göra i ditt uterum som avgör storleken.

8. Jag vill ha både matplats och soffgrupp i uterummet, får det plats?
– Vi har över 1000 olika varianter så det finns garanterat en modell för just ditt behov. Ett tips är att bygga lite större än vad du har tänkt dig, om du har möjlighet.

9. Hur ska jag tänka med skjutdörrar, skjutfönster och fasta glas?
– Om du ska ha en soffa mot en av uterummets väggar kan det vara bra att sätta en rad med skjutbara fönster där istället för dörrar. Har du en sida där du inte ska kunna gå ut passar det bra att sätta det fasta glaset där.

10. Jag är rädd att det kommer att bli för varmt i uterummet. Vad ska jag tänka på när det gäller ventilation och komfort?
– Vi säljer uterum med kanalplasttak och de skapar ett väldigt ljust rum, men en riktigt varm sommardag blir det väldigt hett där inne. Därför ska du fundera lite extra på ventilation och se till det finns en vädringsdörr som gör att du får luftgenomströmning som svalkar. Vi har speciella tak som minskar solens värmeinstrålning, som kan vara ett bra alternativ om du vet att solen ligger på stora delar av dygnet. Skuggningar på sidorna mot glaset och lamellgardiner är ett mycket bra alternativ för skuggning och inte minst som insynsskydd. Övrig ventilation beror på vilken årstid du ska använda uterummet. Tilluft är alltid bra att eftersträva, särskilt om du installerar en kamin.

11.Vilka tillbehör ska jag ha?
– När du köper uterummet hos Skånska Byggvaror får du fri frakt så se till att få med allt du behöver vid beställningen. Då är tillbehör som takavattning, grundsystem, golvvärme, skuggardiner och lamellgardiner anpassade efter just ditt uterum. Flera av de här tillbehören är stora och långa och därmed inte helt enkla att transportera hem om du skulle välja en annan leverantör.

12. Kan jag ha en braskamin i uterummet?
– Absolut, det är ett utmärkt uppvärmningssätt när det blir kallare ute. Väljer du ett uterum med kanalplasttak kan brandskyddet behöva utökas, men det löser den som installerar kaminen.

13. Vad är egentligen ett fristående uterum?
­– Fristående uterum är precis vad det låter som, ett rum som inte byggts ihop med huset utan står för sig själv i trädgården. Det fristående uterummet är en stor, efterlängtad och framgångsrik nyhet för 2015. Du kanske inte kan bygga ett uterum ihop med huset och då är det här ett bra alternativ. Generellt sett kostar vi på våra hem mer och mer, och tar med oss inredningen och designintresset ut i trädgården. Just därför är de fristående uterummen intressanta för så många.

14. Vilka regler gäller för fristående uterum?
– Våra modeller är anpassade efter friggebodsregeln respektive attefallsregeln. Det innebär att om du väljer en storlek som är max 15 kvm (friggebod) kan du bestämma dig ena veckan och börja bygga veckan efter, eftersom det varken krävs bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden för att bygga i den här storleken. Dock måste du hålla dig till max 3 meter i höjd och 4,5 meter från grannen. Väljer du en större modell får du göra en bygganmälan (och invänta startbesked) med hänvisning till attefallsregeln och då får du bygga upp till 25 kvm vilket blir ett riktigt stort uterum.

Jesper Nilsson expert på uterum, Skånska Byggvaror.

Mest lästa artiklar