Foto: Istockphoto

8 lättskötta växter för en fin rabatt

Trädgård

Växter som är fina år efter år utan stora krav är värda att satsa på. Vi i villa har valt ut åtta perenner som passar bra ihop och som tillsammans bildar en tålig rabatt. Blommorna kan du plocka vackra buketter utav och dessutom lockar de fjärilar och bin.

Av: Sandra Holmes, 22 augusti 2019

8 lättskötta perenner

Läs även: Så blir du ett proffs på perenner!

1. Kärleksört

Annons

En torktålig fetbladsväxt som trivs i sol till halvskugga och som älskas av insekterna.

Blommar i augusti till oktober och finns i en mängd variationer och olika höjder upp till 50 cm. Beroende på sort kan blomfärgen variera från vit, lime, och ljus- till mörkrosa, och bladfärgen från ljusgrön till mörkt lila. En populär sort är ’Matrona’ med sina mörka blad och rosa blommor. De stadiga blomstjälkarna står länge i en bukett och är även dekorativa när de vissnat.

 

2. Jättedaggkåpa

En mycket härdig och tålig växt som passar bra i kanten av rabatten i både soliga och skuggiga lägen. Jättedaggkåpan blir 40 cm hög med blågröna blad och läckra limegröna blommor under juni-juli. Bildar snabbt stora bestånd eftersom den självsår sig lätt och är bra på att fylla ut tomrummen i rabatten.

 

3. Röllika

En torktålig växt för soliga lägen som snabbt breder ut sig i rabatten. Finns i olika höjder upp till 120 cm och med flata blomflockar på stadiga stjälkar och ett grågrönt bladverk med kryddig doft. Har en lång blomning mellan juni och september och finns i en mängd färger från vit till gul, rosa, röd och roströd.

 

4. Trädgårdsnäva

Det finns nävor för trädgårdens alla lägen. I rabatten är den en bra kantväxt och marktäckare som kan bli upp till 50 cm hög. Blommorna kan vara vita, blå, rosa eller lila och bladverket grönt till rödsvart. Sorten Rozanne ’Gerwat’ har utsetts till århundradets växt. Den blommar med stora blå blommor från juni till oktober.

 

5. Pion

Pionens blomningstid är underbar men kort, men det buskiga bladverket är också dekorativt i rabatten och får vacker höstfärg. Det finns mycket att välja bland i pionsläktet och blomningstiden är olika beroende på vilken art det är. Blommorna kan vara allt från enkla till väldigt fylliga och tunga och då behöver de stöd.

 

6. Blå bolltistel

Otroligt formstark växt med sina tuffa silverblå bollar som älskas av humlor och fjärilar. Trivs bäst i torra soliga lägen och kan bli upp till 150 cm hög. Blommar i augusti-september.

 

7. Röd solhatt

En riktig fjärilsväxt med stora blommor på stadig stjälkar, upp till 100 cm hög. Kommer från den soliga amerikanska prärien och klarar torka bra. Finns i en mängd färger, men härdigheten på många nya häftiga korsningar är inte lika bra som de äldre. Rosablommiga ’Magnus’ är en särskilt pålitlig sort. Blommar från juli-september.

 

8. Astilbe

Har ett vackert flikigt bladverk och blomplymer som finns i vitt, rosa, rött eller lila. Finns i många olika höjder, upp till 100 cm, och kan därför stå både längst fram eller längst bak i rabatten. Blommar under juli till augusti, har bra härdighet och trivs bäst i halvskuggiga lägen.

22 augusti 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...