Med rätt växtval kan du få en blomstrande färgglad trädgård utan mycket arbete.
Med rätt växtval kan du få en blomstrande färgglad trädgård utan mycket arbete. Foto: Istockphoto

10 vackra perenner som är omöjliga att döda

Trädgård

Vill du ha en vacker och inspirerande trädgård men saknar tid eller gröna fingrar? Lugn, det finns fortfarande hopp! Vi har samlat 10 perenner som kommer att blomstra år efter år, utan mycket arbete.

Av: Amanda Vejle, Malin Løchen och Sandra Holmes, 12 maj 2020

Läs också: Locka fjärilar till trädgården

 

1. Rosenstav (Liatris spicata)

Annons

Rosenstav har gräsliknande blad och cylinderformade lila, rosa eller vita blommor. Perennen, som växer rakt uppåt, blommar i juli–augusti och är en bra snittblomma. Bin och andra nektarätande insekter älskar blomman, så du kan förvänta dig några surrande gäster om du planterar denna blomma i din trädgård. Den blir cirka 60 cm hög och växer bäst på soliga eller lätt skuggade platser med torr jord.

 

2. Röd solhatt (Echinacea purpurea)

Solhattar kommer från Nordamerika där de växer ganska utbrett i det vilda och är en storfavorit bland fjärilar. Röd solhatt är en särskild populär art som traditionellt också använts länge som medicinalväxt. De vanligaste sorterna har rosalila eller vita kronblad och brunröd blomknopp och blommar juli–september. Den har ett robust växtsätt med stadiga stjälkar och är väldigt fin i vas.

 

3. Alunrot (Heuchera)

En perenn som har söta små vita eller rosa blommor på långa stjälkar, men som framförallt odlas för sina vackra blad som finns i mängder av olika färger. Den är även en väldigt bra växt att odla i kruka, inte minst i vår- och höstkrukor eftersom den är frosttålig.

 

4. Spetsmössa (Tiarella cordifolia)

Denna vackra växt med gröna blad och vitrosa blommor växer i tuvor och blommar under maj–juni. Spetsmössan är perfekt för skuggiga, fuktiga lägen, både i rabatter och som marktäckare under buskar och träd. Den blir upp till 30 cm hög.

 

 

5. Bolltistel (Echinops)

Bolltisteln är ännu en blomma som insekterna älskar och som skapar härligt surr i din trädgård. De läckra klotformade blommorna är blå, lila eller vita och mellan 30 och 70 cm hög, beroende på vilken sort du väljer att plantera. Växten har en stadigt växtsätt med kraftiga stjälkar och tistelliknande blad. Den är torktålig och solälskande och blommar i juni–juli.

 

Läs också: Alunrot – tuffingen för rabatt och kruka

 

6. Funkia (Hosta)

Ett väldigt elegant växtsläkte med mer än 30 olika arter, som bildar täta rosetter av ovala blad som finns i olika färger och med olika mönster och spännande strukturer. Hosta blommar på sensommaren, ofta med vita eller violetta klockformade blommor. Den trivs i fuktig, näringsrik jord och passar för både rabatter och krukor i halvskuggiga till skuggiga lägen.

 

7. Pion (Paeonia)

Pioner är utbredda över hela norra halvklotet och finns både som örtartade perenner och vedartade buskar. De har kraftfulla blad, och stora blommor som ofta är röda, rosa, gula eller vita och blommar i maj eller juni beroende på sort och växtplats. Vissa sorter av busk- eller trädpion kan även blomma om i september. Pioner trivs allra bäst i halvskuggiga lägen och lite fuktig jord.

 

8. Perovskia (Perovskia atriplicifolia)

Perovskian har ett upprätt växtsätt och ser ut lite som en buske. Bladen är gråaktiga och blommorna violetta. Den är mycket torktålig, cirka en meter hög, och trivs i soliga till halvskuggiga lägen. Den har en stark kryddig doft, blommar i juli till oktober och är en mycket vacker snittblomma.

 

9. Strandtrift (Armeria maritima)

Denna lilla växt ser lite ut som en suckulent. Den blommar med små täta blommor i maj–juni i rosa, lila eller vita nyanser, och luktar söt nektar. Strandtrift trivs bra i salta områden, varför den överlever till exempel vid vägkanter där det har saltats på vägen. Passar också för rabatter och stenpartier.

 

10. Strandiris (Iris siberica)

Läs även:

5 superknep – så får du grönaste gräsmattan

Att få en grön gräsmatta är inte så svårt. Här är fem enkla knep som ger dig den grönaste gräsmattan i sommar!

Denna vackra iris trivs bäst i fuktiga jordar i soligt läge, men fungerar även bra som dammväxt och i torrare jordar också. Den har gröna långsmala blad, blir knappt en meter hög och blommar i juni–juli. Blommorna är doftande och de vanligaste färgerna är blå, lila och vita.

Strandiris är en väldigt långlivad perenn om den får växa på samma plats, den tycker inte om att bli flyttad på.

 

Läs också: Pioner – så lyckas du!

12 maj 2020 Amanda Vejle, Malin Løchen och Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...