Amadores, Gran Canaria
Amadores, Gran Canaria Foto: fotoakuten.se

”Vi vill resa utomlands på semestern”

Press

När svenska villaägare planerar semestern står en utlandsresa högst på önskelistan – oavsett hur vädret ser ut i Sverige.

Av: Anna Persson, viivilla.se, juni 2013, 10 juni 2013

En ny undersökning från villapanelen har kartlagt semestervanor hos villaägare runt om i landet. En campingsemester ligger längst ned på listan med tältning allra sist, men inte heller barnbarn och släktingar verkar speciellt lockande.

 

Detta är drömsemestern

1. Åka utomlands (29%)
2. Göra korta utflykter och uppleva nya saker (26%)
3. Åka till stugan (14%)
4. Stanna hemma och jobba med huset (6%)
5. Åka ut med båten (5%)
6. Husvagnssemester (4%)
7. Åka ut med husbilen (3%)
8. Ta hand om barn och barnbarn (3%)
9. Åka till släkt och vänner (2%)
10. Tälta (1%)

Annons

Endast två procent anser att drömsemestern är att hälsa på vänner och släktingar, men hur länge är ok stanna då? Hela 58 procent anser att man kan stanna två-tre dagar, 18 procent tycker att en natt får räcka, tio procent tänker bli kvar en hel vecka och en procent tycker att man kan stanna hur länge som helst.

– Det tycker jag var ett bra resultat, säger Vi i Villas chefredaktör Camilla von Otter. Jag vet att detta är ett ämne som debatteras vilt i villaområdena och min erfarenhet är att det sliter väldigt mycket på vänskapen om man stannar för länge. Då är det skönt att majoriteten tycker att man endast ska stanna två-tre dagar. Min egen erfarenhet säger också att det är precis lagom.

 

Struntar i vädret

Man skulle kunnat tro att semesterplanerna var beroende av vädret, men undersökningen visar att majoriteten av villaägarna struntar i om det är solsken eller ösregn. De flesta (89 %) gör semesterplanerna tillsammans och 19 procent skulle gärna strunta i en utlandsresa om de fick en ny härlig trädgård, 17 procent om de fick en svalkande pool och 16 procent skulle gärna stanna hemma om de fick ett nytt uterum att pyssla i.

 

Så tycker villaägare om dåligt väder på semestern

1. Jag struntar i vädret och njuter av att vara ledig (41%)
2. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder (27%)
3. Jag skaffar några härliga filmer och njuter (8%)
4. Åker på utflykt med familjen (8%)
5. Jag kollar väderkartan och åker dit där vädret verkar bättre (7%)
6. Jag blir tokig och försöker få tag på en solresa (3%)

 

Vill du vara med och göra din röst hörd? Gå med i villapanelen du också!

Om undersökningen

Totalt har 1 473 villaboende från 20 år och uppåt deltagit i undersökningen. Undersökningen genomfördes 16–28 april 2013. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa.

Läs hela undersökningen här!

10 juni 2013 Anna Persson, viivilla.se, juni 2013
Annons
Annons
Mer om Press

Gröna klappar - böcker om naturen

Press Årets julklapp är det återvunna plagget som en reaktion på att vi måste ta hand om naturen och vår miljö. Här kommer förslag på 3 böcker för att upptäcka och inspireras av naturen. Böckerna finns att köpa på bland annat Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus.

Sverige villaägare om privatekonomin 2011

Press PRESSMEDDELANDE 2010-12-08 Högre ränta skrämmer inte Sveriges villaägare - var tredje fattar beslut om boräntan med magkänslan

Lätt att bli en dålig granne

Press PRESSMEDDELANDE 2009-10-14 För den som vill är det lätt att bli ovän med grannarna i kvarteret. Genom att låna saker utan att lämna tillbaka dem, vara...

Stina Abenius ny chefredaktör för Vi i Villa

Press PRESSMEDDELANDE 2009-10-07 Stina Abenius har utsetts till ny chefredaktör för Vi i Villa. Hon efterträder Björn Vingård som går i pension. Stina Abenius är i dag chefredaktör för Tara.

ServiceFinder och Vi i Villa inleder ett strategiskt samarbete

Press PRESSRELEASE 2010-08-26 Vi i Villa, med Sveriges största tidning, sajt och mässa för alla som bor i hus, hade redan etablerat den välbesökta webbsidan...

Skånska villaägare litar inte på elbolagen i stormtider

Press Pressmeddelande 2009-12-09 Var tredje skåning litar inte på att elbolagen har gjort vad de kan för att undvika strömavbrott under stormsäsongen. Iställe...

Julgrannen vi inte vill ha

Press PRESSMEDDELANDE 2009-12-09 Juletid är inte alltid julefrid i villakvarteret. Julklappspapper spridda över trädgården, högljudda julfester eller för mycket julbelysning kan förvandla din jul till en mardrömsjul. Villapanelen har med hjälp av 4 114 av Sveriges villaägare listat julgrannen vi inte vill ha.

En av fem villaägare älskar snön och kylan!

Press PRESSMEDDELANDE 2010-02-04 Höga uppvärmningskostnader, snöskottning vareviga morgon och dessutom kallt inomhus. Trots alla vedermödor som den svenska...

Välkommen till villapanelen

Press PRESSMEDDELANDE 2010-01-03 Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en...