Vi i Villa hjälper migranter i Greklland
Vi i Villa hjälper migranter i Greklland Foto: Anja Källstedt och Anders Carlén

Vi i Villa hjälper flyktinglägret i Ritsona

Press

I mitten av februari åkte Vi i Villa tillsammans med FM Mattsson och Grabber till Grekland för att bland annat dra fram dricksvatten i ett läger för migranter.     
– I en orolig tid är det viktigare än någonsin att hjälpa varandra, säger Vi i Villas chefredaktör Anders Carlén.    

Av: Anja Källstedt, 20 mars 2017

Omkring 60 000 migranter sitter fast i Grekland sedan gränserna mot övriga Europa stängde i mars 2016. I många av flyktinglägren tvingas människorna bo i tält och situationen är mycket svår. Det har rapporterats om flera dödsfall under de kalla vintermånaderna.    

”Viktigt att hjälpa varandra”      

Annons

Den 16 februari åkte Vi i Villa till flyktinglägret i Ritsona tillsammans med hantverkare från Grabber och FM Mattsson. Syftet var att förbättra boendeförutsättningarna för migranterna.

– I en orolig tid är det viktigare än någonsin att hjälpa varandra. Vår kunskap om hus och boende är stor och då faller det sig naturligt att bidra med det vi kan på plats, säger Vi i Villas chefredaktör Anders Carlén.

Avloppsrör och handfat

I flyktinglägret arbetade Anders tillsammans med rörläggaren Johan Persson och hantverkaren Anders Nilsson.

– Vi drog vatten- och avloppsledningar i lägrets kvinnozon, berättar Anders Nilsson.
Arbetet pågick under två intensiva dagar.


– I kvinnozonens skötrum för barn monterade vi handfat och kopplade in kranar från FM Mattsson, säger Johan Persson.

Utöver att dra rör byggde teamet en diskstation i kvinnozonen.

Skolmaterial till barnen

En container köptes in och fylldes med verktyg och skruv som migranterna kan låna för att själva bidra med byggjobb i lägret. Dessutom fick Vi i Villa-hjälpen genom en swishinsamling in totalt 10 275 kronor som gick oavkortat till migranterna.

– Barnen i lägret hade önskat sig skolmaterial och pyssel, medan kvinnorna saknade sytillbehör. Varenda krona från insamlingen gick till det, samt en varmvattenberedare och de tre handfat som vi installerade. Vi är väldigt glada och tacksamma att så många bidrog till insamlingen för att göra tillvaron något ljusare för migranterna i Ritsona, säger Anders Carlén.

Småbarnspappan Wassim: ”Mitt liv är förstört”

Vi träffar 28-årige Wassim när han är ute på sin dagliga morgonpromenad runt flyktinglägret i Ritsona. Här bor han i en grå liten bostadsmodul tillsammans med sin fru och deras åtta månader gamla son. Wassim kommer från Dara i Syrien, men på grund av kriget tvingades han fly därifrån.


– Vi anlände till Grekland i maj 2016, efter att ha försökt ta oss hit från Turkiet nio gånger utan att lyckas. Polisen grep mig varje gång, berättar Wassim och fortsätter:
– När vi till slut tog oss över i en uppblåsbar båt var min fru höggravid. Vi var 55 vuxna och 19 barn som åkte tillsammans på natten. Det tog sex timmar innan vi var i land. Jag var rädd för min frus skull och ingen i båten kunde simma.

”Allt är borta”

I Syrien studerade Wassim journalistik och drev sin egen restaurang.
– Innan kriget bröt ut levde jag ett väldigt lyckligt liv med min familj. Nu är allt förstört. Det finns inga hus, allt är borta.

Wassim berättar att livet i flyktinglägret är väldigt enformigt. Varje dag ser exakt likadan ut.
– Det är väldigt tråkigt. Jag har inget hus och inget jobb.

Vad tror du kommer att hända med dig och din familj?

– Framtiden är ett frågetecken. Inga länder tar emot flyktingar längre. Om jag lyckas få ett pass ska jag resa till mina släktingar och vänner som bor i Tyskland. Jag hoppas kunna flytta dit en dag.

 

20 mars 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Press

Gröna klappar - böcker om naturen

Press Årets julklapp är det återvunna plagget som en reaktion på att vi måste ta hand om naturen och vår miljö. Här kommer förslag på 3 böcker för att upptäcka och inspireras av naturen. Böckerna finns att köpa på bland annat Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus.

Sverige villaägare om privatekonomin 2011

Press PRESSMEDDELANDE 2010-12-08 Högre ränta skrämmer inte Sveriges villaägare - var tredje fattar beslut om boräntan med magkänslan

Lätt att bli en dålig granne

Press PRESSMEDDELANDE 2009-10-14 För den som vill är det lätt att bli ovän med grannarna i kvarteret. Genom att låna saker utan att lämna tillbaka dem, vara...

Stina Abenius ny chefredaktör för Vi i Villa

Press PRESSMEDDELANDE 2009-10-07 Stina Abenius har utsetts till ny chefredaktör för Vi i Villa. Hon efterträder Björn Vingård som går i pension. Stina Abenius är i dag chefredaktör för Tara.

ServiceFinder och Vi i Villa inleder ett strategiskt samarbete

Press PRESSRELEASE 2010-08-26 Vi i Villa, med Sveriges största tidning, sajt och mässa för alla som bor i hus, hade redan etablerat den välbesökta webbsidan...

Skånska villaägare litar inte på elbolagen i stormtider

Press Pressmeddelande 2009-12-09 Var tredje skåning litar inte på att elbolagen har gjort vad de kan för att undvika strömavbrott under stormsäsongen. Iställe...

Julgrannen vi inte vill ha

Press PRESSMEDDELANDE 2009-12-09 Juletid är inte alltid julefrid i villakvarteret. Julklappspapper spridda över trädgården, högljudda julfester eller för mycket julbelysning kan förvandla din jul till en mardrömsjul. Villapanelen har med hjälp av 4 114 av Sveriges villaägare listat julgrannen vi inte vill ha.

En av fem villaägare älskar snön och kylan!

Press PRESSMEDDELANDE 2010-02-04 Höga uppvärmningskostnader, snöskottning vareviga morgon och dessutom kallt inomhus. Trots alla vedermödor som den svenska...

Välkommen till villapanelen

Press PRESSMEDDELANDE 2010-01-03 Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en...