Lätt att bli en dålig granne

PRESSMEDDELANDE 2009-10-14 För den som vill är det lätt att bli ovän med grannarna i kvarteret. Genom att låna saker utan att lämna tillbaka dem, vara högljudd och inte hälsa när du stöter på någon på gatan kan du lätt skapa irritation i kvarteret. Det visar villapanelen där 4 139 villaägare i hela landet har svarat på frågor om vad som utmärker en dålig granne


Att skapa irritation och konflikter i kvarteret är inte populärt i Sveriges villakvarter, 85 procent av landets villaägare tycker att det är ett tecken på en dålig granne. Att inte hälsa är också något av det värsta man kan göra. Det anser 59 procent av villaägarna. På tredje plats hamnar grannar som lånar saker utan att lämna tillbaka dem.

– När man ser resultaten från villapanelen verkar det vara ganska lätt att stöta sig med sina grannar, för vem har inte glömt att lämna tillbaka något man lånat eller haft en dålig dag och inte hälsat så glatt som man borde gjort. Samtidigt tycker 98 procent av villaägarna att det är viktigt att vara en bra granne, så det verkar som att folk i alla fall vill ha bra relationer med dem som bor i närheten, säger Björn Vingård, chefredaktör för tidningen Vi i Villa.

Slarvigt parkerade bilar retar män

Kvinnor och män är inte helt överens om vilka som är de värsta egenskaperna hos en granne. Varken män eller kvinnor gillar en bråkmakare i kvarteret, och man är även överens om att folk som inte hälsar inte är särskilt trevliga att ha i området. Fler kvinnor än män tycker däremot att det är jobbigt när en granne är för påträngande, medan männen i större utsträckning irriterar sig på om grannen parkerar sin bil slarvigt. Kvinnor står heller inte ut med grannar som snickrar och bankar vid fel tidpunkt, medan männen har lite mer överseende med pigga renoveringsentusiaster.

Stockholmare tittar snett på din skräpiga trädgård

Enligt villapanelen finns det även regionala skillnader på vad som anses som ohyfs bland grannar. I Stockholm är en slarvigt parkerad bil en värre syn än i övriga landet, och detsamma gäller en skräpig trädgård. I Skåne betraktas du som en dålig granne om du inte hälsar på folk. I Norrbotten tycker dina grannar att det är väldigt jobbigt om du låter dina husdjur springa över deras tomt.

Bli en dålig granne – så gör du:

1. Se till att skapa konflikter och irritation bland de andra som bor i kvarteret.
2. Hälsa inte på dina grannar när du möter dem.
3. Låna saker från dina grannar – men lämna inte tillbaka dem.
4. Var högljudd.
5. Träng dig på.
6. Låt dina husdjur springa över/göra sina behov på granntomten.
7. Släng saker i andras soptunnor.
8. Skryt!
9. Uppfostra inte dina barn.
10. Städa inte i onödan kring ditt hus och i trädgården – det ska helst ge ett skräpigt intryck.

Om undersökningen

Totalt har 4 139 villaboende i hela Sverige från 20 år och uppåt besvarat undersökningen. Fler siffror hittar du i rapporten som finns att hämta på viivilla.se, se Press.

Resultaten kan användas fritt om källan tidningen Vi i Villa anges.

För mer information kontakta:

Björn Vingård, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Tfn: 08-731 29 33, 0709-15 08 68
E-post: bvi@brm.se

Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande rapport om olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på 2 300 000 läsare. Björn Vingård är chefredaktör och tidningen utkommer tio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även viivilla.se.

Rapport (pdf)

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar