Lågenergilampor värsta sorteringsboven

PRESSMEDDELANDE 2012-11-20 Svenska villaägare ligger i toppklass när det gäller sopsortering. Men lågenergilamporna har seglat upp som det stora problemet.


En ny undersökning som tidningen Vi i Villa gjort bland Sveriges villaägare visar att 86 procent tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att sortera soporna och att 82 procent också gör det regelbundet. Bara 1,3 procent anser att det är helt oviktigt.

Gotlänningarna är bäst då 97,3 procent tycker det är viktigt eller mycket viktigt att sopsortera, medan Malmöborna är sämst eftersom 2,5 procent av dem anser det är helt oviktigt. Kvinnor är mer intresserade än män – 63,3 procent anser att det är mycket viktigt att sortera soporna jämfört med 52,4 procent av männen.

-Det är ett mycket glädjande resultat, säger Camilla von Otter som är chefredaktör för Vi i Villa. Det visar att villaägarna är beredda att ta sitt miljöansvar. Men tyvärr har det också börjat dyka upp ett stort problem i det här sammanhanget.

Problemet är lågenergilamporna, som en betydande del av de tillfrågande tycker är krångliga att sortera.

-Hela 30 procent anser att det är svårt att sortera lågenergilamporna. Det är en alldeles för stor andel av de tillfrågade – men jag är inte överraskad. Vi märker att detta är ett stort orosmoment på alla de frågor vi får till redaktionen. Här har informationen varit alldeles för dålig och många är rädda för att lamporna ska gå sönder och släppa ut kvicksilver.

Detta tycker Sveriges villaägare är krångligast att sortera:

1. Målarfärg/kemikalier (31,3%)
2. Lågenergilampor (30,3%)
3. Glödlampor (25,7%)
4. Frigolit (11,8%)
5. Batterier (10,7%)

Lättast att sortera är tidningar, som bara 0,8 procent tycker är krångligt.

-Målarfärg och kemikalier används sällan och är bökiga att ta hand om för att de till exempel kan vara svåra att transportera. Det är mycket allvarligare med lågenergilamporna som ställer stora krav på säkerheten, särskilt när de går sönder. Här måste informationen bli mycket bättre, säger Camilla von Otter. Frågan är om införandet av dem faktiskt varit förhastat.

Vilka sopor tycker man då är viktigast att återvinna av miljöskäl:

1. Batterier (70,1%)
2. Målarfärg/kemikalier (59,6%)
3. Lågenergilampor (45,8%)
4. Glödlampor (21,3%)
5. Plast (18,5%)

-Det är tråkigt att konstatera att det man anser vara viktigast att återvinna också är det som man tycker är svårast att hantera. En stor utmaning för alla kommuner, säger Camilla von Otter.

En utveckling inom det här området är att många kommuner också börjat med särskilda soptunnor för matavfall – som sedan kan omvandlas till energi. Tyvärr har 38,5 procent av villahushållen ännu inte fått denna möjlighet. Av dem som sorterar matavfallet tycker 29,6 procent att det är bra, medan bara 0,7 procent tycker att det är besvärligt. Det stora slaget står mellan tunnan och komposten där hela 17,5 procent av villaägarna slänger sitt matavfall.

Och vems soptunna tycker då villaägarna att det skulle vara mest spännande att undersöka lite närmare?

Här gäller det för de sopansvariga i kommunerna att verkligen leva som de lär – för deras soptunnor vill gärna 31,3 procent titta igenom. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel får också sköta sig, 7,4 procent är nyfikna på vad de kan tänkas slänga. Zlatan kommer på tredje plats, medan Camilla von Otter hamnar på fjärde plats.

-Jag har inget emot att folk kommer och tittar i min soptunna, säger Vi i Villas chefredaktör. Men ring gärna först…

Sångaren Darin hamnade på jumboplatsen – 0 procent var intresserade av hans soptunna.

Om undersökningen och Vi i Villa

Totalt har 5 328 villaboende från 20 år och uppåt deltagit i undersökningen. Undersökningen genomfördes
11-23 september 2012. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa.

Vi i Villa är Sveriges största tidning med en räckvidd på ca 2 111 000 läsare. Camilla von Otter är chefredaktör och tidningen distribueras gratis tolv gånger under 2012 till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information.

Hela rapporten inklusive bilaga med tabell i pdf Klicka här!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar