Julgrannen vi inte vill ha

Press

PRESSMEDDELANDE 2009-12-09 Juletid är inte alltid julefrid i villakvarteret. Julklappspapper spridda över trädgården, högljudda julfester eller för mycket julbelysning kan förvandla din jul till en mardrömsjul. Villapanelen har med hjälp av 4 114 av Sveriges villaägare listat julgrannen vi inte vill ha.

Av: Vi i Villa, 31 augusti 2011

Det värsta Sveriges villaägare kan tänka sig är när grannen sprider julklappspapper och öppnade paket omkring sig, väsnas och låter sina gäster parkera över hela gatan. Att strunta i att skotta snö och eller julpynta för tidigt, för mycket eller för sent är inte heller populärt.

- Julen är en känslig tid. Månader av förberedelser kan lätt förvandlas till kaos om någon i din närhet inte sköter sig. Därför är det klart att vi blir extra irriterade om grannen skräpar ner, för oljud och tar plats, säger Björn Vingård, chefredaktör för tidningen Viivilla.

Män övervakar grannens julbelysning – kvinnor städningen

Julens utsmyckningar är ett känsligt kapitel i villakvarteren runtom i landet. En av tio villaägare tycker att det är irriterande med för mycket julbelysning i trädgården, 6 procent gillar inte när julpyntet sitter upp för länge och 5 procent blir irriterade om det sätts upp för tidigt.

Julbelysning är även något som verkar engagera män i mer än kvinnor – särskilt om julbelysningen sitter uppe för länge. Kvinnor blir istället mer irriterade om någon skräpar ner.

Annons

Vad av nedanstående gör dig irriterad på din granne, i jultid?

1. Skräpar ned, lämnar kartonger & papper i trädgården 27 %
2. Väsnas 25 %
3. Har släkt/gäster som parkerar över hela gatan 19 %
4. Struntar i att skotta snö 18 %
5. Har för mycket belysning i trädgården 11 %
6. Har julpyntet uppe för länge 6 %
7. Sätter upp julpyntet alldeles för tidigt 5 %
8. Ger mig julklappar när jag inte har tänkt att ge något till dem 4 %
9. Julpyntar för mycket 4 %
10. Julpyntar inte alls 2 %
11. Har inte någon belysning alls i trädgården 2 %
12. Knackar på för att önska god jul vid ett olämpligt tillfälle 2 %

Den gode grannen är den hjälpsamme grannen

Så vad gör då den gode julgrannen, enligt Sveriges villaägare? Jo, allra helst vill man bo bredvid en person som skottar snö även på din infart, lånar ut saker som du har glömt köpa och hjälper till att tomta hos andra i kvarteret. Den gode julgrannen bjuder även på glögg och pepparkakor samt julpyntar sitt hus och sin trädgård lagom mycket.

Vad av nedanstående gör att man blir en god granne i jul?

1. Skottar snö även på grannens infart 44 %
2. Lånar ut saker som man har glömt att köpa, t ex ved, stearinljus 28 %
3. Agerar tomte åt andra familjer i kvarteret 26 %
4. Bjuder på glögg, pepparkakor eller andra godsaker 24 %
5. Juldekorerar i trädgården med t ex ljusslingor, ljuslyktor, julkärve 18 %
6. Hjälper till att transportera eller bära hem granen 11 %
7. Passar barn så man kan julhandla i lugn och ro 10 %
8. Skickar julkort till mig 7 %
9. Lussar för grannarna 5 %

Om undersökningen

Totalt har 4 114 villaboende i hela Sverige från 20 år och uppåt besvarat undersökningen. Fler siffror hittar du i rapporten som finns att hämta på www.viivilla.se, se Press.

Resultaten kan användas fritt om källan tidningen Vi i Villa anges.

För mer information kontakta:

Björn Vingård, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Tfn: 08-731 29 33, 0709-15 08 68
E-post: [email protected]

Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande rapport om olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på 2 300 000 läsare. Björn Vingård är chefredaktör och tidningen utkommer tio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även www.viivilla.se

Rapport (pdf)

31 augusti 2011 Vi i Villa
Annons
Annons
Mer om Press

Gröna klappar - böcker om naturen

Press Årets julklapp är det återvunna plagget som en reaktion på att vi måste ta hand om naturen och vår miljö. Här kommer förslag på 3 böcker för att upptäcka och inspireras av naturen. Böckerna finns att köpa på bland annat Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus.

Sverige villaägare om privatekonomin 2011

Press PRESSMEDDELANDE 2010-12-08 Högre ränta skrämmer inte Sveriges villaägare - var tredje fattar beslut om boräntan med magkänslan

Lätt att bli en dålig granne

Press PRESSMEDDELANDE 2009-10-14 För den som vill är det lätt att bli ovän med grannarna i kvarteret. Genom att låna saker utan att lämna tillbaka dem, vara...

Stina Abenius ny chefredaktör för Vi i Villa

Press PRESSMEDDELANDE 2009-10-07 Stina Abenius har utsetts till ny chefredaktör för Vi i Villa. Hon efterträder Björn Vingård som går i pension. Stina Abenius är i dag chefredaktör för Tara.

ServiceFinder och Vi i Villa inleder ett strategiskt samarbete

Press PRESSRELEASE 2010-08-26 Vi i Villa, med Sveriges största tidning, sajt och mässa för alla som bor i hus, hade redan etablerat den välbesökta webbsidan...

Skånska villaägare litar inte på elbolagen i stormtider

Press Pressmeddelande 2009-12-09 Var tredje skåning litar inte på att elbolagen har gjort vad de kan för att undvika strömavbrott under stormsäsongen. Iställe...

En av fem villaägare älskar snön och kylan!

Press PRESSMEDDELANDE 2010-02-04 Höga uppvärmningskostnader, snöskottning vareviga morgon och dessutom kallt inomhus. Trots alla vedermödor som den svenska rekordvintern för med sig har 20 procent av svenska villägare inget ont att säga. Tvärtom – de älskar snön och kylan!

Välkommen till villapanelen

Press PRESSMEDDELANDE 2010-01-03 Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en...

Sveriges vackraste rabatt

Press PRESSMEDDELANDE 2010-11-16 Sveriges vackraste rabatt finns i Mora - och den är ovanligt svensk!