Grannsämjan frodas i de svenska villakvarteren

Press

– över hälften blir nära vänner med sina grannar

Villa, vovve, Volvo och… vänner. Grannsämjan blomstrar i de svenska villakvarteren. Sex av tio umgås med sina grannar regelbundet och drygt hälften har funnit nya vänner i husen runt omkring. Däremot är det brist på romantik, endast ett par procent har hamnat i en erotisk situation med någon granne. Det visar nya siffror från villapanelen.

Av: Vi i Villa, 27 december 2005

Det råder harmoni och vänskap i de svenska villakvarteren. Många svenska villaägare finner nya, nära vänner bland sina grannar och umgås både spontant och organiserat i hela landet. I Norrland är umgänget på topp där tre av fyra (72 %) umgås som vänner och i Göteborg är man mest benägen i landet att ställa till med fest bland grannarna. - Det är glädjande att se att så många av Sveriges villaägare är goda grannar. Förutom att många umgås hjälper man också varandra med allt ifrån barnpassning till trädgård. Däremot spirar inte romantiken i någon större utsträckning i villakvarteren, det är inte direkt som i Desperate Housewives, säger Björn Vingård, chefredaktör på Vi i Villa.

Gräset grönare på andra sidan

Annons

Trots god grannsämja på det stora hela taget finns också visst inslag av avundsjuka och osämja. Var femte kvinna anger att de är avundsjuka på grannens trädgård och gärna skulle vilja byta. Var sjätte villaägare tycker direkt illa om någon av sina grannar och var tionde har grälat högljutt med någon i grannhusen.

- En bra grannsämja underlättar självklart livet i villa och jag tycker man ska bjuda till för att uppnå det. Varför inte passa på att bättra på grannrelationen när det nu lackar mot jul och nytt år, avslutar Björn Vingård.

Så blir du en bra granne – tips från villapanelen

Jultips
• Bjud över grannen på glögg
• Köp en julblomma
• Baka lite extra pepparkakor eller lussebullar och lägg i grannens brevlåda
• Erbjud dig att vara tomte i grannhuset
• Skotta grannens uppfart när du ändå håller på med din
• Vattna blommorna och ta in posten om grannen är borta över julen
• Ta hand om grannens barn i julstöket

Året-runttips
• Värna om varandras privatliv
• Stör ej grannar med buller och höga ljud
• Förvarna grannarna när du ska ha fest
• Spionera inte på grannarna
• Låna ut prylar och verktyg till dina grannar
• Titta till huset då grannen är på semester
• Småprata över häcken eller staketet
• Hjälp dina grannar med bra tips och råd på det du är bra på
 

Varannan villaägare vill bo bredvid Martin Timell

Hela 53 procent av de svenska villaägarna önskar att bo granne med Martin Timell.

Om undersökningen

Det är 2 531 svenska villaboende i åldrarna 20 år och uppåt som svarat på Vi i Villas Internetbaserade enkät. Resultaten kan användas fritt om källan Vi i Villa anges.

Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande rapport om olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på över 2,3 miljoner läsare. Björn Vingård är chefredaktör och tidningen utkommer nio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Läs mer om villapanelen här!

27 december 2005 Vi i Villa
Annons
Annons
Mer om Press

Gröna klappar - böcker om naturen

Press Årets julklapp är det återvunna plagget som en reaktion på att vi måste ta hand om naturen och vår miljö. Här kommer förslag på 3 böcker för att upptäcka och inspireras av naturen. Böckerna finns att köpa på bland annat Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus.

Sverige villaägare om privatekonomin 2011

Press PRESSMEDDELANDE 2010-12-08 Högre ränta skrämmer inte Sveriges villaägare - var tredje fattar beslut om boräntan med magkänslan

Lätt att bli en dålig granne

Press PRESSMEDDELANDE 2009-10-14 För den som vill är det lätt att bli ovän med grannarna i kvarteret. Genom att låna saker utan att lämna tillbaka dem, vara...

Stina Abenius ny chefredaktör för Vi i Villa

Press PRESSMEDDELANDE 2009-10-07 Stina Abenius har utsetts till ny chefredaktör för Vi i Villa. Hon efterträder Björn Vingård som går i pension. Stina Abenius är i dag chefredaktör för Tara.

ServiceFinder och Vi i Villa inleder ett strategiskt samarbete

Press PRESSRELEASE 2010-08-26 Vi i Villa, med Sveriges största tidning, sajt och mässa för alla som bor i hus, hade redan etablerat den välbesökta webbsidan...

Skånska villaägare litar inte på elbolagen i stormtider

Press Pressmeddelande 2009-12-09 Var tredje skåning litar inte på att elbolagen har gjort vad de kan för att undvika strömavbrott under stormsäsongen. Iställe...

Julgrannen vi inte vill ha

Press PRESSMEDDELANDE 2009-12-09 Juletid är inte alltid julefrid i villakvarteret. Julklappspapper spridda över trädgården, högljudda julfester eller för mycket julbelysning kan förvandla din jul till en mardrömsjul. Villapanelen har med hjälp av 4 114 av Sveriges villaägare listat julgrannen vi inte vill ha.

En av fem villaägare älskar snön och kylan!

Press PRESSMEDDELANDE 2010-02-04 Höga uppvärmningskostnader, snöskottning vareviga morgon och dessutom kallt inomhus. Trots alla vedermödor som den svenska...

Välkommen till villapanelen

Press PRESSMEDDELANDE 2010-01-03 Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en...