Annons
Ett härligt friskt och fruktbärande äppelträd, inbäddat i grönska. Foto Susann Gson Engqvist.
Ett härligt friskt och fruktbärande äppelträd, inbäddat i grönska. Foto Susann Gson Engqvist.

Så beskär du dina växter

Medlemsartiklar

Många växter och träd ska beskäras varje år för att behålla formen, främja tillväxten och hålla sjukdomar borta. Här får du tips om hur du beskär dina växter

Av: Jenny Ringström, viivilla.se augusti 2006, 10 april 2006

De flesta växter och träd beskärs under juli-september, perioden kallas JAS. Björk, lönn och körsbär är exempel på träd som ska beskäras under JAS. De blöder (förlorar sav) under vårvintern och är då mycket känsliga.

Att beskära ungträd gör att de får rätt form. Äldre träd underhållsbeskärs sedan för att hålla trädet friskt, motverka svampsjukdomar och hålla formen. Många träd blir lätt för täta vilket gör att vissa grenar hamnar i skugga, tappar vitalitet och börjar att dö. Johan Widoff är trädgårdsarkitekt och har lång erfarenhet av beskärning av växter och träd.

- Det är viktigt att se till samspelet mellan trädet och beskäraren. När trädet är ungt bestämmer man formen och då är det viktigt att också ta hänsyn till hur trädet vill växa, säger Johan Widoff.

Beskära fruktträd

Fruktträd delas in i två grupper, stenfrukter och kärnfrukter. Till stenfrukterna hör bland annat körsbärs- och plommonträd och till kärnfrukterna äppel- och päronträd.
Stenfruktsträden är känsliga och får absolut inte beskäras under vårvintern utan ska vänta till sensommaren.

En av fördelarna med beskärning av fruktträd är att ljuset kommer åt trädet och det ger friskare och finare frukt. Ta alltid bort döda grenar. Äldre grenar känns igen på att de innehåller fruktved. Fruktknopparna är lite tjocka, korta och bulliga i sin knoppkaraktär. Den fruktved som sitter i skuggigt läge ger dålig frukt och är bra att ta bort. Lämna den fruktved som sitter ljust. På årsskott finns ingen fruktved utan endast bladknoppar.

Kärnfruktsträd kan beskäras under vårvintern men efter skörden på sensommaren är att föredra. Stenfruktsträd beskärs inte lika hårt som kärnfruktsträd utan kan med fördel få växa fritt med försiktig gallring. Ta alltid bort döda grenar.


Illustration ur Beskärningsboken, Han Veltman

Annons

Fruktved på äppel- och päronträd består av olika delar.

1) Ringsporren är den kortaste av fruktgrenarna.
2) Sporren är lite längre än ringsporren.
3) Fruktspjutet är ett skott och det kan växa nya fruktgrenar från fruktspjutets sidoknoppar nästföljande sommar.
4) Fruktskottet påminner om fruktspjutet men är längre och mjukare.
5) Fruktkudden utvecklas när fruktsporren, fruktspjutet eller fruktskottet slår ut och bildar ett blomskott som sväller då det bildas frukt.

Beskära buskrosor

Buskrosor är högre och större än rabattrosor. De flesta buskrosor blommar på äldre ved och blommar på sommaren. De första rosorna börjar blomma kring midsommar och blommar sedan cirka fyra veckor framåt. Vissa buskrosor remonterar, det vill säga blommar om. Buskrosorna ska beskäras från marken genom gallring. Om rosorna är okulerade kan grundsorten ta vid om du beskär för hårt ned till marken.

- Det är samma resonemang med rosor som med fruktträd. Man tar bort äldre delar och det som befinner sig i skuggigt läge, säger Johan Widoff.

Beskärning av buskrosor ska helst ske när rosorna vaknar efter vintern. Ett talesätt är att de ska beskäras när björken börjar få ”musöron” (bladen börjar slå ut).

Formklippta häckar

Liguster är mycket vanligt i villaträdgårdar och hör till den formklippta häcksorten.

- Den är formstark, mörkt grön och de elipsformade bladen kastar ifrån sig ljuset på ett vackert sätt, berättar Johan Widoff.

Formklippta häcksorter beskärs i ytterkanterna. Klipp häcken konformad så att den är tunnare högst upp och bredare längst ned. På så sätt får hela växten ljus. Om du vill att din häck ska vara tät kan det vara bra att klippa den två gånger per år, kring midsommar och sedan i augusti/september.

Formklippta häckar ska beskäras till jämn nivå i samband med plantering. Har du planterat din häck under våren kan den om den har vuxit mycket klippas till hösten. Vänta annars till våren därpå. Vid varje beskärning bygger man upp ligusterhäcken ungefär 5-10 centimeter. Då blir häcken tät. Planterar du din häck under hösten kan du beskära den påföljande vår.
Vissa formklippta växter byggs inte upp på samma sätt som ligustern. Det är bland annat bok, avenbok och gran. Fråga på plantskolan innan du planterar.

Friväxande häckar

Syrén är ett exempel på en friväxande häck och beskärs på ett annat sätt än en formklippt häck. Efter blomning ska de klippas på samma sätt som du klipper friväxande buskar, det vill säga genom lätt gallring. Tar du bort fröna på syrenen efter blomning blir resultatet fler blommor året efter.

- Domherrarna är mycket förtjusta i syrenens frön. Vill du ha dem som gäster om vintern kan det vara bra att låta fröna sitta kvar, säger Johan Widoff.

Uppbyggnad av ligusterhäcken.

1) första året, 2) andra året, 3) tredje året, 4) fjärde året och framåt.
Illustration ur Beskärningsboken, Han Veltman.

Bra redskap för beskärning är A och O

En sekatör, en såg, en trappstege, en långstege och ett par handskar är bra som basredskap. Köp redskapen i en välsorterad trädgårdsbutik tipsar Johan Widoff. Sekatören ska ligga bra i handen, inte vara för tung eller komplicerad. Delarna ska kunna lossas och bytas ut. Eftersom snittytorna ska göras släta och fina är det viktigt att sekatören är vass. Sågens blad ska gå att vända i olika vinklar. Trappstegen ska max vara en och en halv meter och långstegen max sex meter hög. Långstegen ska kunna delas i två delar. Aluminiumstegar är lätta att bära. Sekatörer och sågar på stänger är ett bra komplement till basverktygen.

Johan Widoffs tips inför beskärningen av växter

1. Fundera på vad du vill åstadkomma med beskärningen.

2. Titta på växtens naturliga växtsätt inför beskärning och klipp den efter det, se till samspelet.

3. Balans, harmoni och föryngring är viktiga ledord.

4. Se till att du inte klipper bort alla årsskott eftersom växten behöver föryngras.

5. Var säker på att du klipper din växt under rätt period. Tänk på att klimatet är olika beroende på var i landet du befinner dig.

6. Se till att snittet blir rätt och lämna inte korta stumpar kvar som då dör och drar till sig svampsjukdomar.

7. Beskär inte växterna för sent på hösten, då stimuleras tillväxten och växten går inte in för vila inför vintern.

8. Ta det försiktigt i början, skär inte bort för grova grenar.

9. Tänk på säkerheten för både för dig och för växten.

10. Om du är ovan, läs en bok eller gå en kurs. Glöm inte att öva mycket.

Snabb växtbeskärningsguide

Vårvintern:
Rosor
Kärnfruktsträd (tiill exempel äppel- och päronträd) kan beskäras under vårvintern men är att föredra efter skörden på sensommaren.

Sensommaren:
Stenfruktsträd (plommon, körsbär m.m.)
Björk
Lönn

Syrén beskärs efter blomningen.

Formklippta häckar beskärs ofta i konform, bredare nedtill och smalare upptill.

Ligusterhäckar två gånger per år, kring midsommar och sedan i augusti/september.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 april 2006 Jenny Ringström, viivilla.se augusti 2006
Annons
Annons
Mer om Medlemsartiklar

Bygg ditt eget utekök

Medlemsartiklar Enkelt, funktionellt och snyggt!

Så tilläggsisolerar du!

Medlemsartiklar Spara tusentals kronor – varje år! Komplett guide till dig som vill spara på värmen.

Uppdatera Ikeamöblerna

Medlemsartiklar Så använder du Ikeas möbler som grund när du bygger exklusiva hyllväggar, smarta specialsängar och snygg badrumsinredning.

Lyckas med köksmonteringen

Medlemsartiklar Så undviker du alla misstag. Steg-för-steg-guide!

Bygga uterum – vår stora guide

Medlemsartiklar När du ska bygga ett uterum finns det mycket att tänka på. Vi har pratat med proffsen, som ger sina bästa tips och råd för att lyckas med ditt uterumsby...

Fixa snygg trappa

Exklusiva artiklar Klamp, tramp och spring dagligen gör att trappan nöts. Det finns som tur är flera sätt att fräscha upp den!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]