Fixa snygg trappa

Klamp, tramp och spring dagligen gör att trappan nöts. Det finns som tur är flera sätt att fräscha upp den!


Trätrappor kan antingen vara lackade, oljade, såpskurade eller täckmålade. Vissa väljer också att ha en matta i trappan. Allting slits, även trappor, så de kan behöva en renovering av ytbehandlingen. Du kanske vill bli av med den gamla unkna mattan. Andra vanliga problem är knarr eller en löst sittande ledstång eller räcke.

Före uppfräschningen.

Ny ytbehandling

Innan du lägger på en ny genomsynlig behandling, lack eller olja, behöver underlaget snyggas till, kanske slipas ned till trärent. En golvslipmaskin är för stor och tung, så det blir att ta till muskelkrafterna och gå på med handskrapan. En bra slipmaskin kan också vara till god hjälp. Renskrapning och slipning är kanske varken kul eller lätt, men med hjälp av en IR-lampa som kan hyras, går det betydligt bättre. IR står för infrarött ljus, vilket får färgen att släppa och blir då lätt att skrapa bort. Använd helst inte något ta-bort-medel, för det blir både dyrt och ganska kladdigt. Det går åt massor.

När underarbetet är klart är det bara att stryka på den nya lacken, oljan eller målarfärgen. Följ leverantörens anvisningar.

Nytt ytskick

En sliten trappa kan bli som ny genom att lägga på nytt material på trappstegen. Det går utmärkt att använda olika golvmaterial, till exempel ett lamellparkettgolv. Det finns annars företag som levererar dels själva materialet och dels ett instrument, med vilket man snabbt får fram en mall för varje steg, eftersom alla stegen är olika varandra. Om trappan är svängd vill säga. I en rak trappa hittar du nog många steg som är lika och jobbet blir enklare.

Med instruktioner som följer med materialet och lite händighet ska du nog kunna ta dig an och förnya trappan. Principen bygger på att man på varje steg limmar på ett skivmaterial med träfanér och täcker kanterna med lister av samma träslag. Se nedan!

Bort med knarret

Finns det något mer irriterande än en trappa som knarrar? Ljudet uppstår när träbitar gnider mot varandra under tryck, vilket kan hända om något sitter löst i trappan. Oftast är det planstegen och sättstegen som gnider mot varandra, men det kan också handla om plansteg som gnider mot vangstycket.

Om trappan är åtkomlig från undersidan, kan du åtgärda därifrån. Sättsteg som sitter löst skruvas fast – spika inte, eftersom spiken senare kan krypa ut och då är knarret tillbaka igen.

Om springorna mellan planstegen och sättstegen eller vangstycke är tillräckligt stora, kan du pressa in och limma tunna kilar av ek. Går inte det, prova med att borra några hål diagonalt in till ”gnidytan” och pressa in silikon i hålen. Silikonet smörjer och knarret försvinner.

Renovera din trappa med ett trapprenoverings-kit

Här visar vi en trapprenoverings-sats från StepKit.com. Det finns även andra företag som säljer liknande.

1. Rugga upp trappans yta. Då fäster limmet bättre. Om trappnosen är profilerad jämna ut den till en plan yta.

2. Lägg den så kallade trapp-kompassen, mätvertyget, på trappsteget och för ut pilarna till trappstegets alla hörn, lås verktyget i detta läge genom att skruva åt vingmuttrarna. Kontrollera noggrant att pekarna inte har rubbats.

3. Lyft över mätvertyget till den nya stegytan och gör markeringar för hörnen. Dra linjer mellan markeringarna. Tänk på att mätverktyget måste ligga i bakkant av trappnosen.

4. Såga ut stegyta och trappnos med en fintandad såg eller sticksåg.

5. Stryk sättlim på stegytan och trappnosens baksida. Tryck sedan fast stegytan mot det gamla trappsteget.

Du behöver: • trapprenoveringskit
• tumstock/måttband
• sandpapper
• patronspruta
• en fintandad sticksåg/såg
• ett bra sättlim
• färgad fogmassa

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar