Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor och kanske en läskande smoothie. Vi har testat fem modeller åt er läsare!

Av: Nina Hampus, ViV nr 7/2011, 22 augusti 2011

Vad är det egentligen som är viktigt när det gäller en stavmixer? Är det prylen i sig, eller är det förmågan att mixa? Vi utgick från att en bra stavmixer ska vara lätt att använda och sköta.

Olika hastigheter kan vara bra om man till exempel ska mixa en vätska. En lägre hastighet hindrar skvätt, men mer än ”hög” och ”låg” hastighet känns som överkurs.

Tillbehören är ungefär de samma på alla dessa modeller, med undantaget Dualiten som förutom en ballongvisp också har en dubbelvisp och en skål i metall.

De flesta stavarna går att diska i maskin och även de flesta tillbehören, men smidigast är kanske att snabbt diska av delarna för hand. Då är mixern redo att användas när kreativiteten slår till.

Annons

Så här testade vi

Vi bad ett antal leverantörer att välja ut deras mest representativa stavmixermodell för att tillreda följande:
- pesto
- puré
- smoothie

För att testa olika typer av råvaror mixade vi sedan en pesto med riven parmesan, olja, pinjenötter, färsk basilika och en klyfta vitlök. Sedan tärningar av lätt kokta morötter och sist en smoothie på frysta jordgubbar, banan och yoghurt.

Redig hjälpreda

Philips
HR 1617,
799 kronor
Betyg: 4 villor

Motoreffekt: 650w
Material (handtag): Plast/gummi.
Tillbehör eller extra finesser: Visp. Extra stor hackare. Extra stor kanna.
Garantitid: 2 år.
Plus: Gummi på handtaget ger bra fäste om man har lite fuktiga händer. Bra och snabb vid alla tre moment. Fick bra grepp om allt även om man fick jaga runt lite i den stora kannan.
Minus: Lite väl små och tröga gummiknappar. Den stora skålen och dito hackaren fungerar mindre bra för små mängder.
Sammanfattning: En bra och redig stavmixer, men åtminstone skålen skulle vara bättre anpassad till staven. Större kannor har man ofta hemma ändå.
www.philips.se

Bra men högljudd

OBH Nordica
6710,
795 kronor
Betyg: 2 villor

Motoreffekt: 800w
Material (handtag): Plast/metalldetaljer.
Tillbehör eller extra finesser: Visp. Hackare. Skål. LED-display.
Garantitid: 2 år mot fabriksfel, reklamation enligt gällande lag.
Plus: Kraftfull. Lyckades med jobbet även om morötterna krävde lite extra tid innan mixern fick grepp om dem.
Minus: En kromad liten detalj på hastighetsreglaget lossnade genast – känns slarvigt. Hög ljudnivå som eskalerade till falsett vid mixning av de frysta jordgubbarna. Enligt bruksanvisningen ska man inte diska någon av delarna i maskin.
Sammanfattning: LED-belysningen är kanske en rolig detalj – eller en onödig gimmick. Gjorde ett bra jobb men den höga ljudnivån drar ner betyget rejält.
www.obhnordica.se

Favoriten!

Wilfa
SM-750 Gourmet,
799 kronor
Betyg: 5 villor

Motoreffekt: 750w
Material (handtag): Plast/gummi.
Tillbehör eller extra finesser: Visp. Hackare. Skål.
Garantitid: 5 år.
Plus: Bra med gummi på handtaget. Den långa sladden gör det möjligt att jobba fritt utan att den är i vägen – sladden hålls i styr genom att den är spiralformad. Dessutom enkla och tydliga knappar i metall. Lätt att hantera och kraftfull. Det verkar som om mixern ”suger” in ingredienserna mot knivarna. Mycket effektiv i alla tre moment!
Dessutom har den 5 års garanti!
Minus: Vi hittade ingenting att anmärka på här!
Sammanfattning: Vi i Villas favorit!
www.wilfa.se 

Rejäl men svårmanövrerad

Bosch
MSM67PE,
799 kronor
Betyg: 3 villor

Motoreffekt: 750w
Material (handtag): Plast/gummi.
Tillbehör eller extra finesser: Visp. Hackare. Skål.
Garantitid: 2 år.
Plus: Gummi på handtaget.
Minus: Lite klumpigt handtag för mindre händer. Gummiknapparna är relativt små och djupt placerade vilket gör dem ganska svåra att hantera för både större och mindre händer. Morötterna krävde en del jobb att få grepp om.
Sammanfattning: Bra mixförmåga men den lite sämre manövreringen drar ner betyget. Kanske är det här en mer ”maskulin” modell för folk vana att hantera stora borrmaskiner, var en kommentar…
www.bosch-home.se

Okej men för dyr

Dualit
Dualit stavmixer,
1 699 kronor
Betyg: 3 villor

Motoreffekt: 500w
Material (handtag): Plast.
Tillbehör eller extra finesser: Vanlig ballongvisp. Dubbelvisp. Hackare. Skål i metall.
Garantitid: 1 år.
Plus: Den extra dubbelvispen och skålen i metall.
Minus: Låter lite som en tandläkarborr och känns inte särskilt kraftfull. Lyckas bra med peston och smoothien men morötterna lyckas den inte få så bra grepp om. Den enda stavmixern som inte hade en bruksanvisning på svenska. Kort garantitid och högt pris. Men med tanke på att den är mer än dubbelt så dyr som övriga modeller så hade vi förväntat oss mer. Vårt betyg är ändå satt för funktion och användarvänlighet, inte för prisvärde.
Sammanfattning: En helt okej stavmixer men till alldeles för högt pris!
www.dualit.se

Köpinformation:

Bosch www.bosch-home.se 0771-11 22 77

Dualit www.dualit.se /Magasin www.magasin.nu 036-36 90 70

OBH Nordica www.obhnordica.se

Philips www.philips.se  08-57 92 91 00

Wilfa www.wilfa.se 040-601 20 00

22 augusti 2011 Nina Hampus, ViV nr 7/2011
Annons
Annons
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Välj den perfekta pepparkvarnen

Vitvaror kök Färskmald peppar är oumbärlig i matlagningen, men kvarnen ska fungera. Vi har testat 7 kvarnar och hittat två perfekta!

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.