Annons

Nya vitvaror till köket

Vitvaror kök

Funderar du på att köpa nytt kök eller köpa nya vitvaror till köket? Men hur ska man lyckas välja rätt spis, kyl och frys? Här följer en hel del goda råd inför valet av nya vitvaror till köket.

Av: Elisabet Broomé, viivilla.se 2005 , 30 augusti 2005

Kyl och frys

Första frågan att besvara är om det ska vara en kombinerad kyl och frys eller om det ska vara separata delar, där kanske frysen placeras i källaren. Om så är fallet blir kanske valet en frysbox. Frysboxar är ofta billigare i inköp men är mer svårplacerad.

Tänk på detta vid köp av nya vitvaror till köket:

1. Miljöanpassade.

2. Energisnåla. Kylskåpen är indelade i olika energiklasser enligt en EU-standard på en skala från A till C, där A är mest energisnålt. Idag är de flesta kylskåpen i A- och B-klass.

3. Volym. Både invändigt och utvändigt. Ska du bara byta frys/kyl och sätta in på den gamla platsen gäller det att veta de exakta måtten.

4. Hur funkar avfrostningen? Finns det en avrinning för avfrostning – hur fungerar den?

5. Hur länge håller sig maten fryst om det blir strömavbrott? Bra att veta om du bor i ett område som ofta drabbas av detta. Det kan skilja sig avsevärt mellan olika märken.

6. Handtag. Greppvänliga och lätta att öppna.

7. Belysning.

8. Medeltemperatur. Man brukar säga att medeltemperatur för ett kylskåp är 5 grader och för en frys minus 18 grader.

9. Inredning. Trådbackar är smartare i en frys men i kylen är glashyllor lättare att rengöra. Går det lätt att möblera om inredningen i kylen? Ofta tar det ett tag innan man hittar rätt plast för alla saker.

Annons

Bosch Hushåll


En kombinerad kyl och frys med totalvolymen 307 liter.
Kylutrymme 195 liter. Frys 112 liter.
Elektronisk temperaturstyrning.
Lagringstid vid strömavbrott 25 timmar.
Energiklass A.
AntiBacteria KGV 34320.

Spis och ugn

Om du ska ha en separat häll och ugn eller en vanlig allt-i-ett-spis är det första du behöver ta ställning till. Inbyggnadsugnar blir allt vanligare. Dels för att det ger fler alternativ vid placering och inredning. Plötsligt kan du få ugnen i arbetsvänlig höjd. Men det är ett dyrare alternativ till den klassiska allt-i-ett-spisen. Likaså är det allt vanligare att köpa häll istället för gjutjärnsplattor. Dels är det lättare att hålla rena och snygga men de är också mer energisnåla.

Tänk på detta vid köp av ny ugn:

1. Funktion. Hur lätt är det att förstå vad de olika symbolerna betyder. Och hur bra fungerar knapparna? Är det en digital display? Hur tydligt ser man vad de digitala siffrorna säger?

2. Rengöring. Att göra rent ugnen är ofta ett riktigt skitgöra. En lättskött ugn har ett greppvänligt handtag och lättöppnad lucka med bra insyn. Det finns avancerade system med ugnar som är självrengörande.

3. Säkerhet. Alla spisar ska ha tippskydd och luckspärr enligt bygglagen. Spisen, ugnsluckan och hällen ska inte bli så varm på utsidan att man kan bränna sig på den.

4. Extra funktioner. Flera ugnar har lösningar som underlättar användningen, till exempel att ugnslampan tänds när luckan öppnas, att varmluftsfläkten stannar när luckan öppnas och att det finns ett beröringsskydd framför grill och överelementet.

5. Belysning. Var sitter den? Om belysningen sitter i taket kan den skymmas så fort du sätter in en plåt.


Basilikum varmluftsugn
med matlagningstermometer och roterande grillspett gör det enkelt att lyckas med matlagningen.
Svart med aluminiumhandtag.
Pris cirka 12 750 kronor. Husqvarna.

Diskmaskinen

De ser alla likadana ut men funktionerna och inredningen kan variera mer än vad man kan tro. Experternas råd är att inte skölja disken före diskmaskinen. Dagens moderna diskmaskiner klarar disken ändå. Tänk också på att det går åt 1050 kWh för en handdisk mot 350 kWh för diskmaskin.

Att tänka på vid köp av diskmaskin:

1. Ljudnivå. En diskmaskin som låter för mycket kan vara störande, i synnerhet med dagens öppna planlösningar. Moderna diskmaskiner kan ha en ljudnivå på ungefär 42 dB vilket är nästan ohörbart.

2. Inredningen. Tänk på att det ska vara praktiskt. Hur ser korgarna ut? Vissa diskmaskiner har så kallade besticklådor vilket frigör hela undervåning för tallrikar och kastruller.

3. Välj typ av maskin. Helintegrerad diskmaskin där hela maskinfronten döljs bakom en snickerilucka eller en helt rostfri front. Halvintegrerad maskin där manöverpanelen är synlig men där luckan därunder kläs med en snickerilucka eller med en rostfri frontplåt eller underbyggnadsdisk (vanligast) där maskinen levereras med en vit eller rostfri panel och front från fabrik.

4. Energiförbrukning. En diskmaskinstvätt drar mycket mindre än en handdisk. Den totala vattenförbrukningen kan ligga omkring 10 liter!

5. Hur stor diskmaskin kräver just ditt hushåll? Det finns faktiskt mindre golvmaskiner som är 45 cm breda. En bänkdiskmaskin är ännu mindre.

6. Hur lång tid tar en disk? Det som tar längst tid är ofta torkningen, men för vissa maskiner kan en disk ta mer än två timmar.

7. Funktion. Vilka program finns och vad behöver du? Ofta finns det olika specialprogram men det man vanligtvis behöver är ett för normaldisk och kanske ett med lägre temperatur.

8. Knappar och vred. Hur bra fungerar dessa? Är panelen lätt att förstå.


Praktisk inredning har denna maskin från Miele.
Besticklåda längst upp, överkorgen kan höjdjusteras i tre nivåer för att det skall vara enkelt att anpassa korgarna till olika typer av diskgods. Med standardkorgar kan tallrikar med 31 cm diameter diskas i underkorgen. Med specialinsats kan 35 cm tallrikar diskas. G 1230Scu. Pris cirka 9 990 kronor i rostfritt utförande, 9 490 kronor i vitt utförande. Miele.

Köpinformation vitvaror

Bosch Hushåll 08-734 12 00 www.bosch-hushall.com
Husqvarna hushållsprodukter 0771-11 44 77 www.husqvarna.se
Miele AB 08-562 290 00 www.miele.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
30 augusti 2005 Elisabet Broomé, viivilla.se 2005
Annons
Annons
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]